Kırşehir’in Çiçekdağı ilçesinde MÖ 2. yüzyıla ait olduğu sanılan Roma dönemine ait kayıp şehir bulundu. Definecilerin kaçak kazı yaparken çıkardığı kalıntılardan yola çıkan arkeologlar, ilk olarak bir şehir hamamını ortaya çıkardı. Çıkarılan hamamda ‘cehennem’ denilen ateş kuyusu ve suların dağılma şekilleri ise kazıyı yapan uzmanları etkiledi.
İddiaya göre, Çiçekdağı ilçesi Büyük Teflek Köyü yakınlarında bulunan Kale mevkiinde kaçak kazı yapan defineciler, tuğladan yapılmış bir yapı ortaya çıkardı. Olaydan sonra kazı yapılan mevkde durumu gören Köy Muhtarı Eyüp Baran, durumu Kırşehir Kültür ve Turizm Müdürlüğü yetkililerine bildirdi.
Hemen harekete geçen uzmanlar ve arkeologlar, olayın gerçekleştiği alana geldi. Alanın sit alanı olduğunu tespit eden yetkililer, kurtarma kazısı yapmak için gerekli yerlerden kazı izni aldı.
Bölgede nisan ayı içerisinde kazıya başlayan arkeologlar, 45 gün içerisinde bölgede o dönem kullanılmış bir şehir hamamı ortaya çıkardı. 2 katlı olan şehir hamamında su devri daim işlemi ve kazanların kaynatıldığı büyük çukurlar tespit edildi. Öte yandan, bölgede profesyonel kazı ekibinin yanı sıra İşkur İl Müdürlüğü bünyesinde çalıştırılan elemanlar da beden işçisi olarak çalıştırılıyor.
Kazı hakkında konuşan Kültür ve Turizm İl Müdürü Mustafa Gökgül, bulunan hamamın Roma Dönemi’ne ait olduğunu söyledi. Gökgül, bu kadar kısa süre içinde böyle bir şaheserin gün yüzüne çıkarıldığını anlattı.
"İLERİKİ ZAMANLARDA DAHA BÜYÜK YERLEŞİM YERİ BULUNACAK"
Mustafa Gökgül, “İleriki zamanlarda öyle tahmin ediyoruz ki çok geniş bir alan içerisinde çok daha muazzam eserlerin çıkacağını ümit ediyoruz. Zaten arkadaşlarımızın, beraber tespitlerimize göre bu alanda büyük yerleşim alanının olduğunu biz tahmin ettik. Yapılan tespitlerle arkadaşlar bu konuyu tespit ettiler. Bu kazıda çıkan hamam bu kazının 10’da 1’i zannediyoruz. Bulunan bu hamamdan dolayı burada bir şehrin olduğunu, büyük bir şehrin içerisinde mabedin olduğunu, şehirle ilintili daha büyük şeylerin olduğunu da ifade etmektedir. İnşallah burada şehrimize çok önemli bir eser çıkaracağız.” diye konuştu.
Gökgül, bulunan bu şehrin hiçbir zaman bulunmadığını ve literatürde bile olmayan bir şehir olduğunu sözlerine ekledi.
KAZIDA İŞKUR DESTEK VERİYOR
Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü’ne, kazılarında yardımcı olmak için kendi bünyelerinden işçi verdiklerini belirten Kırşehir İşkur İl Müdürü Ömer Faruk Akyol, “Çiçekdağı ilçesi Büyük Teflek Köyü'ne talep etmiş oldukları 8 kişilik eleman takviyesi yaptık, bu, toplum yararına çalışma programı çerçevesinde. İşçilerimiz burada çalışıyorlar, ücretlerini ve sigortalarını biz yatırıyoruz.“ diye konuştu.
Teflek Köyü Muhtarı Eyüp Baran ise defineciler tarafından kazılan bu yeri görünce hemen yetkililere bildirdiğini söyledi. Baran, yapılan çalışma sonunda köyüne talih kuşu konduğunu ve köyün turizm şehri olmasına neden olacak Kültür Müdürlüğü ve İşkur Müdürlüğü’ne teşekkür etti.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz