YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Romanlar'dan 'roman Havası' Dizisine Tepki

Kamuran KIZILBOĞA/TİRE TİROMDER Başkanı Hasan Hüseyin Karabacak, Romanlar adına yaptığı basın açıklamasında, 'Roman Havası' isimli dizinin Romanlar ile daha önce

Romanlar'dan 'roman Havası' Dizisine Tepki

Kamuran KIZILBOĞA/TİRE TİROMDER Başkanı Hasan Hüseyin Karabacak, Romanlar adına yaptığı basın açıklamasında, 'Roman Havası' isimli dizinin Romanlar ile daha önce iletişimi bulunmayan kişiler üzerinde olumsuz bir algı yarattığını ileri sürdü. Bu dizinin ilk olmadığını belirten Karabacak, "Romanları aşağılayan bu havayı 1980'lerde 'Gırgırıye' serisinde, 1990'larda, 'Darbukatör Bayram', 2000'lerde 'Görgüsüzler' ve 'Cennet Mahallesi' isimli televizyon dizilerinde görmüştük. Son 30 yılda Romanlar'ın hayatında çok şey değişmesine rağmen ne yazık ki, medyadaki temsilinde hiçbir değişiklik olmamıştır. Hayatında Romanlar ile daha önce hiçbir ilişki kurmayan birinin ya da Roman kültürüne ve toplumuna dair hiçbir şey duymamış bir çocuğun 'Roman Havası' gibi dizileri izledikten sonra, kafasında oluşturulmak istenen algı şudur, "Romanlar hayatlarında eğlence ve kavgadan başka hiçbir şey ile ilgilenmeyen, vurdumduymaz, kaygısız, paraya tapan, çıkarları için en temel ahlaki değerlerden yoksun hırsızlık ve dolandırırcılık gibi toplumsal etiğe aykırı davranışlarda bulunan medeniyet görmemiş, küfürbaz ve dengesiz insanlardır.' Romanların yaşamını sempatik gösterme iddiasındaki bu dizi, maalesef Romanlara ön yargılı ve ayrımcı bakış açısını alenen ekranlar aracılığı ile yaymaktadır. Roman Havası, 75 milyonun gözü önünde Romanlar'ın kişiliğine, kimliğine, kültürüne ve onuruna saldırmaktadır" dedi.
ÖZELEŞTİRİYE DAVET ETTİ
Medya kuruluşlarını özeleştiri yapmaya davet eden Karabacak, "Bu dizi, gerçeklerden tamamen kopuk. Romanlar'ın gerçek yaşamlarını ve sorunlarını maskelemektedir. Çünkü, Romanlar'ın çözülmeyi bekleyen son derece ciddi ve acil sorunları bulunmaktadır. Ülkemizin en dezavantajlı gruplarından biri olan Romanlar, yoksulluk, sosyal dışlanma ve ayrımcılıktan kaynaklanan sorunlarla boğuşmaktadır. Dizide resmedildiği gibi Roman mahalleleri 'Vur patlasın, çal oynasın' mekanları değildir. Romanlar'ın hiçbir sorununa değinmeyen bu diziler, onların yaşamını adeta bir peri masalı gibi resmetmektedir. Roman denildiğinde sadece Roman dansı ve müziğini akla geliyor, en can yakıcı sorunlar görmezden geliniyor" diye konuştu.
"ROMAN KADINLARINI AŞAĞILIYOR" İDDİASI
'Roman Havası' isimli dizinin en çok da kadınları aşağıladığını vurgulayan Karabacak, şöyle devam etti:
"Roman kadınlarını bir arzu nesnesine indirgemekte, kadınların verdikleri yaşam mücadelesini yok sayarak bedenlerini ve cinselliklerini ön plana çıkarmaktadır. Oysaki, Roman toplumunda yoksulluk ve dışlanmanın yükünü en derinden yaşayanların başında kadınlar gelmektedir.
Ülkemizde Roman kültürünün sanatsal ve kültürel yaşantımızın bir parçası olmasını elbetteki önemsiyoruz. Ancak sanat adına, Roman kültürünün dejenerasyonunu, romanların insan onuruna yakışmayan bir şekilde temsil edilmesini asla kabul etmiyoruz. Dizinin derhal yayından kaldırılmasını, yayınlandığı kanalın yöneticileri, dizinin yapımcıları özür dilemesini istiyor ve RTÜK başta olmak üzere ilgili tüm kamu kurum ve kuruluşlarını bu ayrımcı yayınlar konusunda göreve davet ediyoruz."
FOTOĞRAF

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler