YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Romanların iş piyasasına uyumu uluslararası seminerde tartışılıyor

İzmir Valisi Mustafa Cahit Kıraç, TOKİ'nin Romanlar için konut çalışmalarına başladığını belirterek, "Böylece fiziksel mekanla...

İzmir Valisi Mustafa Cahit Kıraç, TOKİ'nin Romanlar için konut çalışmalarına başladığını belirterek, "Böylece fiziksel mekanla birlikte sosyoekonomik yapının da iyileştirilmesi amaçlanmaktadır." dedi. "Roman Vatandaşların Türkiye'deki İş Piyasasına Entegrasyonu" konulu seminer İzmir’de başladı. Türkiye İş Kurumu (İş-Kur) ve Avrupa Komisyonu tarafından düzenlenen uluslararası seminer, 15-16 Eylül 2011 tarihlerinde İzmir Hilton Hotel’de devam edecek.
Seminerin amacı, Roman vatandaşların eğitim ve iş fırsatlarına erişimini kolaylaştıracak politika seçeneklerini ortaya çıkarmak ve konuyla ilgili olarak kamuoyunda tartışma başlatmak olarak açıklandı. Seminer kapsamında AB ülkelerinde ve Türkiye'deki pratiğin paylaşılması ve en iyi uygulamaların ortaya koyulmasını hedefleyen çalıştaylar ve paneller de yapılacak. Türkiye ve yurtdışından önemli isimlerle Roman dernekleri ve diğer bazı sivil toplum kuruluşularının temsilcileri katılıyor. Seminerin ardından ise Roman vatandaşların yaşadığı Ege Mahallesi'nde bir saha ziyareti yapılacak.
Açılış konuşmaları Vali Kıraç, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Namık Ata, İş-Kur Genel Müdürü Kemal Biçerli, Avrupa Komisyonu Temsilcisi Walter Wolf, AB Türkiye Delegasyonu Bölüm Başkanı Javier Menendez Bonilla ve Avrupa Roman Bilgi Bürosu Temsilcisi Ivan Ivanov tarafından yapıldı. Romanların yerleşik düzene geçmesi ve eğitimlerinin önemini vurgulayan Kıraç, "Mevcut durumlarının doğru tespit edilmesinin, sosyal statüleri için önemli bir merhale olacağını düşünüyorum. İzmir Büyükşehir Belediyesi hudutları içinde 100 bin aşkın Roman vatandaş yaşamakta; her an kendileriyle temas halindeyiz. Genellikle düzenli bir işleri olmadığı, sosyal güvenceleri bulunmadığı ve yeterli eğitim almadıkları için beceri gerektiren mesleklere yönelmiyorlar. Daha çok çiçekçilik, hurda kâğıt toplayıcılığı sepetçilik ve pazarcılıkla uğraşıyorlar. Bunun için kaçak ve iptidai evlerde oturuyorlar. Hükümetimizce Romanlar için başlatılan modern konut çalışmaları, İzmir’de de TOKİ tarafından yapılmaktadır." şeklinde konuştu.
Avrupa Komisyonu Temsilcisi Wolf ise Romanların problemlerinin sosyoekonomik seviyesi düşük diğer vatandaşlarla birlite ele alınmasını isteyerek, böylece kendileri gibi başkaları da olduğunu görmeleri gerektiğini söyledi. Wolf, dünyada 2020 yılına kadar 20 milyon Roman'ın durumunun iyileştirilmesinin hedeflendiğini, Türkiye’deki açılımın buna iyi bir örnek olduğunu vurguladı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler