BÜKREŞ (İHA) - Romanya'da ortaya çıkan ikinci bir kuş gribi salgınının da H5N1 tipi virüsten kaynaklanıp kaynaklanmadığı inceleniyor. İngiltere'de bir laboratuar, sonuçları bugün açıklayacak.
Romanya'nın Tuna deltasında kuş gribinin yayılmasını önlemek amacıyla itlaflar sürüyor. Önlemler arasında itlafın yanı sıra karantina uygulaması ve av yasağı da var.
Kuş gribi vakalarına rastlanan ikinci yer, ilkinden yaklaşık 30 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Tuna deltası Rusya'dan Kuzey Afrika'ya uçan göçmen kuşların güzergahı üzerinde yer alıyor.
Bilim adamları, Türkiye'de de tespit edilmiş olan H5N1 tipi kuş gribinin sıradan grip virüsüyle karışarak insandan insana geçebilen bir türe dönüşmesinden kaygı duyuyor.
İngiltere Tıbbi Araştırma Konseyi (MRC) doktorları Çin, Vietnam ve Hong Kong'u kapsayan bir araştırma gezisine hazırlanıyor. İngiliz heyet, kuş gribi salgınlarına daha hazırlıklı olabilmek için ne yapmak gerektiğini inceliyor.
İngiltere'nin en üst düzey tıbbi temsilcisi olan Sir Liam Donaldson hafta sonu yaptığı açıklamada bir kuş gribi salgınının İngiltere'de 50 bin kişinin hayatına mal olabileceğini söyledi. Ancak Donaldson, can kaybının 750 bini bulmasını da "olasılık dışı görmediğini" belirtiyor. Profesör Donaldson İngiltere'de bir salgının bu kış değil, muhtemelen önümüzdeki yıl patlak vermesini bekliyor.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO), kuş gribinin Avrupa'ya yayılma korkusunun sorunun asıl kaynağı olan Güneydoğu Asya ülkelerindeki durumu arka plana itmesinden endişe ettiklerini dile getiriyor.
Örgütün sözcüsü Peter Cordingley, kuş gribinin insandan insana geçen bir virüs türüne dönüşme ihtimalinin en çok Güneydoğu Asya'da mümkün görüldüğünü söylüyor. Cordingley, Avrupa ülkelerini saran kuş gribi telaşının, Güneydoğu Asya ülkelerini muhtaç oldukları fonlardan mahrum bırakmamasını istediklerini ifade etti.