Avrupa Birliği (AB) Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı tarafından Romanya'nın Craiova şehrinde gerçekleşen, 'Genç Kolaylaştırıcılar İçin Yenilikçi Modüller İle Aktif Katılım' projesine katılan Mezitli Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı (SYDV) personeli Ayşenur Aydın, Esengül Çörtük ve Sevgi Türkyılmaz Mersin’e döndü.
Romanya’nın Craiova şehrindeki izlenimlerini aktaran Mezitli SYDV personeli, projede Türkiye, Romanya, Yunanistan, Çek Cumhuriyeti, Slovakya ve Bulgaristan gibi ülkelerden 2 eğitmen ile birlikte 21 katılımcının yer aldığını ifade ettiler. ‘Forum Tiyatro’, ‘Photovoice’, ‘Flasmob’, ‘Theater Games’, ‘Yaşayan Kütüphane’ gibi tecrübe ile öğrenmeye yönelik çalışmalar yapılan projede aktif katılım ön planda olduğunu belirten personel, topluma mesaj vermenin farklı yollarını öğrendiklerini, Craiova'nın merkezi yerlerinde etkinlikler düzenleyerek insanların farkındalığını artırmayı ve dikkatini çekmeyi sağladıklarını kaydettiler. Romanya’nın Craiova şehrinde çocuk hapishanesine ve Çingene mahallelerine ziyaretler düzenlendiklerini kaydeden personel, "Yaşayan Kütüphane Uygulaması hapishanedeki çocuklarla beraber yapıldı. Her bir çocuğun bir kitap olduğu etkinlikte çocukların hayat hikayelerini dinleme ve yaşam tarzlarını gözlemleme olanağı bulduk. Aynı zamanda eğitim, sportif ve sosyal faaliyetlerin bir arada yürütüldüğü hapishanede çocukların müzik ve çalgı gösterisini izledik. Çingene Mahallesi’nde yapılan ziyaretlerde onların yaşam tarzını ve bölgedeki yoksulluğu gözlemleme olanağı bulduk. Mahalle’de yaşayan ailelerin hanelerini ziyaret ettik. Yoksulluğun, çaresizliğin, açlığın en çok çocukları etkilediği mahallede insanların sorunlarını dinledik. Mahallede çekilen fotoğraflardan oluşturduğumuz mini fotoğraf sergisi belediyeden gelen üyelere gösterilerek bölgede tespit ettiğimiz sorunlara dikkat çektik. Bu insanlar için neler yapılabileceğine yönelik öneriler sunduk. Mahalleye yapılan ya da yapılması planlanan yardımlara yönelik bilgiler aldık" diye konuştular.
Çingenelerle ilgili belediye yetkililerinden bilgilerde aldıklarını vurgulayan personel, izlenimlerini aktarmaya şöyle devam ettiler: "Çingeneler 38 farklı kategoriye ayrılmışlar. Genellikle elişi yapımı ile uğraşıyorlar. Resmi kayıtlarda 1 milyon olduğu belirtilen Çingenelerin gerçekte sayısının 4 milyon civarında olduğu belirtilmektedir. Sayılar arası farkın nedeni birçoğunun Çingene olduğunu kabul etmemesinden kaynaklanıyor. Craiova'da yaklaşık 25 bin Çingene vardır. Çingeneler inşaat malzemesi yaparak geçiniyorlar. Tarlası olan kişilerin toprağında yevmiye usulü çalışanlarda var. En büyük sorunları sosyal adaptasyondur. Çingenelerin genelinde çalışma isteği yok. Çok uzun süre toplum tarafından ayrımcılığa uğrasalar da Çingeneler arası birliktelik oldukça yüksektir. Aileler arası sorunlar olsa da birlikte şarkı söylemeyi ve eğlenmeyi seviyorlar. Çingeneler genellikle Hindistan ve Türkiye üzerinden ülkeye giriş yapıyor. 'Serdar'a adı verilen kabile Türkiye’den gelerek en büyük Çingene topluluğunu oluşturmuşlar. 5 bin kişiden oluşan köy Serdarların yaşadığı köydür.”
Görme engelliler ile ilgili bilgilerde edindiklerini kaydeden personel, "Romanya’nın belli bölgesinde toplam 50’den fazla engelli insanlar için kurulmuş dernekler var. Görme engellilerle ilgili derneğin32 şubesi bulunuyor. Yardımlar genelde projelerle yapılıyor. Fakat yetkili birimlerin projeleri ile ilgilenilmiyor. Projelerin geçmesi için bürokrasi içinde tanıdıkların olması gerekiyor. Çingene mahallesinde çocuklara çok az miktarda yardım yapılıyor. Engelli çocuklar aylık 20 Euro, engelli olmayan çocuklara ise 10 Euro yardım yapılmaktadır" ifadelerini kullandılar.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz