Beyin hasarlarına bağlı felçler, kazalar sonucu ortaya çıkan beyin hasarları ve merkezi sinir sistemi hastalıklarına bağlı olarak ortaya çıkan hareket ve fonksiyon kayıplarının tedavisinde robotik teknolojiden yararlanan ROMATEM, tedavi sürecini kısaltıyor. Hastaları psikolojik açıdan da rahatlatan AMADEO el ve kol robotu Türkiye'de yalnızca ROMATEM Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastaneleri'nde bulunuyor.
Robot teknolojisinin tıbbın çeşitli branşlarında son yıllarda giderek artan bir yoğunlukta kullanıldığını ifade eden ROMATEM Bostancı Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Tunç Alp Kalyon bu alanlardan birinin de rehabilitasyon tıbbı olduğunu belirterek "Klasik rehabilitasyon yöntemlerine ek olarak çeşitli rahatsızlıkların tedavisinde ve rehabilitasyonunda robot teknolojisinden yararlanmaktayız. Örneğin yürüme bozukluklarının tedavisinde yürüme robotunu, kollarla ve elle ilgili fonksiyon kayıplarında da el ve kol robotlarını kullanmaktayız" dedi.
Kollarda çeşitli sebeplere bağlı hareket bozuklukları ve fonksiyon kayıpları meydana gelebileceğini belirten Kalyon, bu hastalıkları beyin hasarına bağlı felçler, trafik kazaları veya iş kazaları sonucunda ortaya çıkan beyin hasarları veya merkez sinir sistemini tutan ALS gibi bazı kronik hastalıklar olarak ifade ediyor.
Öte yandan çeşitli sebeplerle ortaya çıkan beyin ve omurilik hasarlarının sonucunda bacaklarla beraber, kollarda ve ellerde hareket ve fonksiyon kayıpları ortaya çıkabileceğini vurgulayan Kalyon "Bunun sonucunda da bazen kalıcı sakatlıklar ortaya çıkabilmektedir. Bunların tedavisinde klasik tedavi yöntemlerine ek olarak robot tedavisinden faydalanmaktayız" dedi.
Prof Dr. Tunç Kalyon "Bu tarz rahatsızlıklara bağlı tedavilerin rehabilitasyon süreci genellikle uzun süreli olmaktadır. Zaten robot kullanımının amacıda bu tedavi süresini olabildiği kadar kısaltabilmektir" şeklinde konuştu.
Robotun, kollarda ve bacaklarda hareket edemeyen kısımların hareketine yardımcı olduğunu kaydeden Kalyon 'Diğer taraftan psikolojik olarak da hastaları daha ileri harekete motive etmektedir. Belli bir hedefe yönelik hareketin yapılmasını teşvik etmekte ve bu hareketin yapılmasını kolaylaştırmaktadır" dedi.
Bu tarz hastalığı bulunan hastaların mümkün olan en kısa zamanda rehabilitasyona başlamalarında fayda olduğunu da sözlerine ekleyen Kalyon, "Zira zaman aleyhte geçmektedir. Zaman geçtikçe hastalarda bir takım ilave problemler, ek kas ve kelem problemleri ortaya çıkabilmektedir. O nedenle herhangi bir şekilde beyin veya omurilik rahatsızlığı geçiren hastaların bir an önce rehabilitasyon için uygun tedavi kurumlarına müracaat etmeleri gerekmektedir" şeklinde konuştu.
ROMATEM'de bulunan özellikle el ve kol robotlarının Türkiye'de yalnızca kendi merkezlerinde bulunduğunu ifade eden Kalyon "Bu nedenle yoğun bir talep var. Bu şekilde rahatsızlığı olan hastaların geniş kapsamlı bir rehabilitasyon programı yapılmakta. Bu program içerisinde uygun hastalara robot tedavisini de eklemekteyiz. Bu şekilde bu talepleri olabildiğince maksimum düzeyde karşılamaya çalışıyoruz" diye konuştu.
Öte yandan ROMATEM Bostancı Hastanesi'nde AMADEO El ve Kol robotu ile tedavi gören Bülent Bıçakçı ise "Kollarımdaki fonksiyonların az olmasından dolayı robotta çalışma yapıyorum. Bu benim üçüncü ayım, 20 seans olarak her ay görüyorum. Bu robottan dolayı çok büyük bir gelişme var. Kollarımın fonksiyonları yavaş yavaş gelmeye başladı. Omuriliğimden geçirdiğim bir ameliyat nedeniyle böyle bir rahatsızlık oluştu. Bu robotu kullanarak bu rahatsızlığımı gidermeye çalışıyorum" dedi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz