HABER

Romatizmal rahatsızlıklar Karadeniz'de daha çok görülüyor

TRABZON (İHA) - Romatizmal rahatsızlıkların diğer bölgelere oranla Karadeniz Bölgesi'nde daha çok görüldüğü belirtildi.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Trabzon Özel İmperial Hastanesi Fizik Tedavi Uzmanı Dr. Füsun Sağlam, Karadeniz Bölgesi'ndeki eğimli arazi yapısının eklemlerdeki yükü artırdığını ifade ederek yağışlı ve nemli havanın da eklem rahatsızlıklarına davetiye çıkardığını söyledi. Güneş ışınlarının az olmasının ‘Osteoropoz' (kemik erimesi) riskini artırdığını da kaydeden Dr. Sağlam, "Kapalı, yağmurlu havalar ve basınç değişiklikleri ruhsal açıdan insanlar üzerindeki olumsuz etkileriyle ağrı yada duyarlılığı artırmaktadır. Karadeniz Bölgesi yağışlı ve nemli havanın yanı sıra eğimli dik bir arazi yapısına sahiptir. Eğimli arazi yapısı eklemelere binen yükün artmasına, yağışlı ve nemli hava ise eklem hassasiyetlerinin artmasına, güneş ışıınlarının az olması ise ‘Osteoporoz' riskinin artmasına neden olmaktadır. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki hava koşullarının romatizma üzerine etkisi yok. Sadece iklim değişikliği sırasında havada oluşan basıncın etkisi var. O yüzden kapalı, yağmurlu havalar basınç değişiklikleri ve ruhsal açıdan insanlar üzerinde olumsuz etkileri ile ağrı yada duyarlılığı artırmaktadır" dedi.

Romatizmanın tek bir hastalık grubunu ifade etmeyeceğini belirten Dr. Füsun Sağlam "Vücudumuzun hareket etmesini sağlayan kaslar, kemikler, eklemler ve bu yapıları birleştiren bağlarda ön planda ağrı ve hareket kısıtlılığına bazen de şişlik ve şekil bozukluğuna neden olan hastalıklara paralel olarak ‘romatizma' adı verilmektedir. Eklem romatizmaları, yumuşak doku romatizmaları ve kemik erimesi bunlar arasında en sık görülenleridir. Romatizmaların pek çoğunun nedeni belli değildir. Ancak bir kaç tanesinin sebebi bilinmektedir. Sebebi bilinenler mikropların sebeb olduğu mikrobik romatizmalar; akut eklem romatizması ve gut hastalığıdır. Romatizmanın ortaya çıkmasını kolaşlaştırıcı faktörler yaş, cins, katılım, meslek, travmalar ve psikolojik faktörlerdir. Toplumda her yaşta romatizma görülsede çeşitli yaş dilimlerinin de görülen romatizma türleri farklıdır. Örneğin, akut eklem romatizması 5 - 15 yaşları arasında, kireçlenme ise 40 yaşından sonra daha çok görülür. Romatizma soğuk ve rutubetli yerlerde daha sık ve şiddetli, kuru ve sıcak yerlerde hafif seyretmektedir" diye konuştu.

Romatizmanın yemeklerle ilişkisi konusunda bazı çalışmalar yapıldığını hatırlatan Dr. Sağlam, "Yediklerimizin belirli artrit türlerini etkilediğine dair kanıtlar bulunmuştur. Ancak yediklerimizle romatizma arasında kesin bir ilişki yoktur. Genel prensip sebze, meyve ve tahıl ürünleriyle dengelenmiş bir diyet tercih edilmesi ve şişmanlıktan kaçınılmasıdır" şeklinde konuştu.

En Çok Aranan Haberler