HABER

Romatizmaya dikkat

Gaziantep Sani Konukoğlu Tıp Merkezi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Özlem Atay, romatizmal hastalıkların vücuttaki doku ve organların çoğunu tutabildiğini belirterek, hastaların aşırı soğuk ve aşırı sıcaktan korunması gerektiğini söyledi.

Romatizmaya dikkat

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Atay, hastanede düzenlenen "Romatizmal Hastalıklar" konulu halka açık konferansta yaptığı konuşmada, romatizmal hastalıkların özellikte hareket sisteminde ağrı, şiş ve hareket kısıtlanması yarattığını söyledi. Dr. Atay, "Romatizmanın 200'ün üzerinde türü vardır. Bu nedenle romatizma denen tek bir hastalık yoktur. Romatizmal hastalıklar vücuttaki doku ve organların çoğunu tutar. Bunların en önemlileri eklemler, yumuşak dokular, kaslar, kirişler, bağlar, kemikler, kalp, damarlar, sinir sistemi, akciğerler, lenf düğümleri, dalak, karaciğer, solunum sistemi, göz, böbrek, deri ve deri altı dokusudur. Bunların içinde en çok görülenler ise eklemler ve yumuşak dokulardır" dedi.

Romatizmal hastalıkların oturdukları dokulara göre 4 gruba ayrıldığını kaydeden Dr. Atay, "Romatizmal hastalıklar, eklem, yumuşak doku, iç organ ve bunların hep birlikte olduğu karışık tiplerdir. Romatizmal hastalıkların en sık görülen hem de en önemli olanları yumuşak doku romatizmaları, kireçlenme, belkemiği romatizması ve yaygın iltihabi bağ dokusu hastalıkları, akut eklem romatizması ve guttur. Hastalarda görülen en sık şikayetleri ise ağrılar, şişlik, hareket kısıtlanması, şekil bozuklukları oluşturmaktadır" diye konuştu.

Dr. Atay, romatizmal hastalığı bulunanların uzun süreli hareketsiz kalmamaları gerektiğini vurgulayarak, şu önerilerde bulundu:

"Ağrı ve şişlik şiddetli iken yatak istirahati yararlıdır. Ancak bu mümkün olduğu kadar kısa sürmeli. Tedavi ile birlikte tarif edilen çeşitli hareketler ve egzersizler mutlaka yapılmalı. Uzun süre hareketsiz kalmak, kaslar ve eklemler için zararlıdır. Romatizmada belli bir besin kısıtlaması yoktur. Ancak hastalar dengeli beslenmeli çünkü, şişmanlık hasta eklemlerin yükünü artırır. Diyet, doktor tarafından önerilmişse dikkatle uygulanmalı. Örneğin gut diyeti, kortizon alanların tuzsuz diyet uygulamaları gibi. Romatizmalı hastaların aşırı soğuk ve aşırı sıcaktan korunmaları gerekir. Evdeki yaşamın, iş ve okuldaki ortamın, hastalığın özelliklerine göre değiştirilmesi gerekebilir."

En Çok Aranan Haberler