Tolga ÖZBEK / İSTANBUL
İstanbul Atatürk ve Sabiha Gökçen Havalimanları, verimsiz kullanım ve yaz sezonunun ortasında yapılan tamir çalışmaları nedeniyle rötar rekoru kırıyor. Türk Hava Yolları hazırladığı raporta Devlet Hava Meydanları İşletmesi’nin
“LONDRA’DA SAATTE 50 UÇAK, BİZDE 32 UÇAK”
Sabiha Gökçen’in en büyük kullanıcısı olan Pegasus Havayolları’nın Genel Müdürü Sertaç Haybat, DHMİ’nin havayolları ile ortak çalışma yapmadığına dikkat çekiyor:
“Sabiha Gökçen’in sahibi olan Savunma Sanayi Müsteşarlığı’na bağlı HEAŞ veya DHMİ havayollarına danışmadan inşaatları planlıyor ve ihaleye çıkıyor. Mevcut kapasite verimsiz kullanılıyor. Örneğin Londra Gatwick Havalimanı, Sabiha Gökçen gibi tek pisti sahip. Bizde kapasite saatlik 32 uçakken, Gatwick’te bu rakam saatlik 50 uçak. Bizde uçaklar 8 mil aralıkla yaklaşıyor. Atatürk Havalimanı’nda ise 3 mil. Aynı kontrolör bu trafiği yönetiyor. Verimlilik sağlanamayınca bu bize rötar olarak yansıyor” diyor.
YEDEK UÇAKLARIN MALİYETİ 12 MİLYON DOLAR
Bu yıl filolarında iki uçağı rötarları kapamak için yedek tuttuklarını belirten Haybat, “2016’da yedek uçak sayısını 4’e çıkartacağız. Her yedek uçağın maliyeti 3 milyon dolar. Yani toplam 12 milyon doları rötarlara ayırıyoruz. Yolcu kaybediyoruz. Aynı zamanda uçuş ekiplerimizin mesaisi doluyor. Fazladan pilot-kabin memuru istihdam ediyoruz. Öbür taraftan memnuniyet düşüyor. Havayollarının hızlı büyümesine DHMİ yetişemiyor, kaplumbağa hızında kalıyor” diyor.
COŞKUN: “MALİYETLERİMİZ YÜZDE 20 ARTTI”
AtlasGlobal Havayolları Genel Müdürü Kaptan Pilot Orhan Coşkun, Atatürk Havalimanı ve Sabiha Gökçen Havalimanları’nda yaşanan sıkıntılara değinerek kapasite sorununun maliyetleri yüzde 20 artırdığını kaydetti. Coşkun, yeni uçak alımlarından da vazgeçmediklerini de sözlerine ekledi.
Kaptan Pilot Orhan Coşkun rötarlara karşı iki uçağı yedek olarak tutarak operasyonlarını zamanında yapmaya çalıştıklarını ifade ederek şöyle konuştu: “Gerek Atatürk’te, gerekse Sabiha Gökçen’de iki uçak değil 12 uçak yedek tutsanız önümüzdeki yıllarda eğer burada kapasite artırımı olmazsa, özellikle Sabiha Gökçen’de ikinci pist yapılmazsa zamanında operasyon yapmak bir hayli güç olacak. Havada tur atıp beklemek uçuşlarımızı 20 dakika kadar etkiliyor. Bu durum bize maliyet olarak yüzde 20 yansıyor” dedi.
(FOTOĞRAF)
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz