İstanbul (AA)- İstanbul Üniversitesi (İÜ) Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet, tıp fakültelerindeki öğretim üyelerinin, yeni kurulan üniversitelerde en az bir yıl süreyle görevlendirilecek olmasının, tıp fakültelerinde moral ve motivasyon kaybına neden olduğunu bildirdi.
Prof. Dr. Söylet, yaptığı yazılı açıklamada, YÖK tarafından alınan kararla, tıp fakültesi öğretim üyelerinden bazılarının, 15 gün içinde farklı illerde yeni kurulan üniversite hastanelerinde görevlendirileceğini hatırlattı.
Bu kararla, yeni kurulan üniversitelerin desteklenmesinin amaçlandığının ifade edildiğini belirten Prof. Söylet, soruna kalıcı bir çözüm bulunabilmesi, "Rotasyon" olarak adlandırılan bu sürecin sağlıklı olarak işleyebilmesi için görev yapacak hekimleri zor durumda bırakmayacak bir projenin üretilmesi gereğini vurguladı. Rektör, açıklamasında, şunları kaydetti:
"Belli bir yaşın üzerindeki öğretim üyelerinin ani bir kararla 15 gün gibi çok kısa bir süre içinde uzak bir şehre, ailelerini bırakarak gitmek zorunda olmaları, tıp fakültelerimizde büyük bir moral ve motivasyon kaybına neden olmuştur. Büyükşehirlerde nispeten kısıtlı imkanlarla ve zorlukla kurulan aile düzenlerini aniden bozarak ve en az bir yıl gitmek zorunda kalan öğretim üyelerinin birçoğu, daha organize ve planlı bir kararla severek yerine getirebilecekleri bu görev değişikliklerini tepkiyle karşılamıştır. Bir kısmı kararın şimdiki şekliyle uygulamaya konulması durumunda istifa etmeyi planladığını ifade ederken, birçoğunun da aile kaygısı ile toplum hizmeti
arasında sıkışıp kaldığını üzülerek görmekteyiz."
Prof. Dr. Söylet, kararının hemen uygulamaya sokulması halinde devam etmekte olan ders programları, araştırmalar ve sağlık hizmetlerinde büyük aksamaların yaşanabileceğine de dikkat çekti.
Öğretim üyelerinin konuyu tartışmalarının, kalıcı çözümlerin üretimine katkı sağlayacağını ifade eden Prof. Dr. Söylet, öğretim yılının ortasında yapılacak ani bir görevlendirme yerine, gelişmiş üniversitelerin coğrafi olarak kendilerine yakın üniversitelerle eşleştirilmesinin sorunun gerçekçi ve insancıl bir şekilde çözüm yollarından biri olduğunu bildirdi.
Prof. Söylet, uygulamanın yeni dönemde başlaması halinde üniversiteler ile öğretim üyelerinin mağdur olmayacağına işaret ederek, YÖK'ün aldığı kararı yeniden değerlendirmesinin ülke için hayırlı sonuçlar doğuracağını ifade etti.