HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Roth'dan Elkatmış'a tartışmalı ziyaret

ANKARA (İHA) - Almanya Federal Parlamentosu Türk-Alman Dostluk Grubu Başkanı Claudia Roth ve beraberindeki heyet, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Mehmet Elkatmış'ı ziyaret etti.

Sıcak bir havada başlayan ziyarette Roth Elkatmış'a, demokrasinin çok renkli olması için "Renkli Berlin Ayısı" hediye etti. Elkatmış, Roth'un bir Türkiye dostu olduğunu ve sık sık görüşme fırsatı bulduklarını söyledi. Roth ise, evrensel insan hakları konularının ele alındığı bu mekanda olmaktan dolayı kendisini iyi hissettiğini belirtti.
Ziyaretin ilerleyen dakikalarında, Roth ile Elkatmış arasında karşılıklı atışmalar yaşandı. Roth'un Türkiye'deki reformların sekteye uğradığı ve dinamizmi kaybettiğine yönelik eleştirisi üzerine Elkatmış, bu sözlerine katılmadığını belirterek, "Reformlar uygulama safhasında" karşılığını verdi. Roth, başta insan hakları ihlalleri olmak üzere, işkence, kötü muamele, kadın hakları, namus konularında Elkatmış'dan bilgi istedi. Roth, Mardin Kızıltepe'de yaşanan olayla azınlık hakları ve Kürt sorunu, Ermeni meselesi ve AİHM'nin terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan'ın yeniden yargılanmasına ilişkin vermiş olduğu kararın nasıl değerlendirildiğini Elkatmış'a sordu.

İşkence ve kötü muamele konusunda yapılan reformlar sonrası önemli mesafeler alındığı ve bir kaç münferit olayın dışında herhangi bir olay olmadığını bildiren Elkatmış, "Komisyonumuza eskiden bir çok şikayet gelmekteydi. Ama şimdi yok. Bu da reformların uygulandığı ve yerini bulduğunu gösteriyor" diye konuştu. Cezaevlerinin de bir okul gibi çalıştığını kaydeden Elkatmış, cezaevlerinde işkenceden eser kalmadığını vurguladı. Bütün bunların yanında, Mardin Kızıltepe'de yaşanan hadise gibi münferit olaylarında yaşandığını hatırlatan Elkatmış, ancak bu ve buna benzer olayların yargıya intikal ettiğini ve komisyon tarafından takip edildiğini söyledi.

Elkatmış, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü öncesi, 6 Mart'ta yaşanan olaylara da değinerek, olaya karışan polislerin açığa alınarak, haklarında yasal işlem başlatıldığını hatırlattı. Bütün suçu polise yüklemenin de doğru olmadığını vurgulayan Elkatmış, "Olaylar, radikal illegal örgütlerin kışkırtmaları sonucu çıkmıştır. Ama bu göz ardı ediliyor. Türkiye'nin bu olaydan dolayı ağır eleştirilmesini, 'reformlar uygulanmıyor' denmesini kabul etmek mümkün değildir" diye konuştu. Fransa'nın başkenti Paris'de ve Almanya'da güvenlik güçlerinin eylemcilere yönelik sert müdahalelerinin yer aldığı gazete küpürlerini Roth'a gösteren Elkatmış, "Türkiye'ye bu eleştiriler yapılırken, bunlar göz ardı ediliyor" şeklinde konuştu. Bunun üzerine söz alan Roth, bunları da kabul etmediklerini söyledi. Elkatmış, "Çok ağır ithamlara uğradık. Bizde bu olayları ve bunları kabul etmiyoruz" diye konuştu. Mersin'de yaşanan olayın ardından, bazı grupların olayı Türk-Kürt meselesi haline getirmeye çalıştığını kaydeden Elkatmış, ancak halkın ve siyasetçilerin sağduyusuyla böyle bir kavgaya meydan verilmediğini belirtti.

SÖZDE ERMENİ SOYKIMI İDDİALARI Elkatmış, sözde Ermeni soykırımı meselesinde de Almanya ve bazı dost ülkelerin tutumlarının kendilerini üzdüğünü söyledi. "Soykırımla suçlanmayı kabul etmek mümkün değil" diyen Elkatmış, Ermeniler'in 1925 yılından öncede bu topraklarda yaşadığını ve hiçbir olay yaşanmadığını hatırlattı. Elkatmış, şöyle devam etti:

"Ancak, Ermeniler Osmanlı-Rus Savaşı'nda Osmanlı'yı arkasından vurmuştur. Bazı ülkelerinde kışkırtmalarıyla bu 1915 yılına kadar devam etmiştir. İki taraf kavga içerisinde olmuş ve iki tarafta kayıplar vermiştir. Ancak bunları tarihçilere bırakmak gerek. Biz arşivlerimizi açalım diye çağrıda bulunduk ama Ermenistan bunu reddetti. 90 yıl önceki olaydan dolayı Türkiye'yi suçlayanlar Ermenistan'a baksınlar. Çünkü, Ermenistan Nahçıvan'da 150 bin Azeriyi katletti. BM, Ermenistan'ı Nahçıvan'dan çekilmesi için 3 defa karar aldı ama Ermenistan çekilmedi ve çekilmemekte kararlı. Daha yeni yaşanmış olaylar göz ardı edilerek, 90 yıl evvelki olayları kaşımak iyi niyetli bir davranış değildir. Dost ülkelerin bu tutumu bizi üzüyor. Bosna ve Kosova'da yapılan soykırımları da unutmuş değiliz. Ama dostlarımız 90 yıl evvelki olaylara takılıp kalıyorlar. Ermesi meselesinde bir siyasi karar verilmesi ve geçmişimizin suçlanmasını hiçbir şekilde kabul etmiyoruz."

AİHM'nin terör örgütü ele başı Abdullah Öcalan hakkında vermiş olduğu kararın değerlendirildiği kaydeden Elkatmış, "Ancak, Öcalan'ın 40 bin kişinin bir katili ve terörist olduğunu unutmamak gerek" şeklinde konuştu.

Elkatmış, Almanya'daki Türk işçilerinin yaşadığı sıkıntılar ve bu konuda AİHM'nin almış olduğu kararları ilişkin bir dosyayı da Roth'a sundu.

Elkatmış'ın açıklamalarının ardından tekrar söz alan Roth, "Söylediklerinizin bir kısmına katılıyorum, bir kısmına katılmıyorum. Ben parmağımı kaldırarak, 'şunları yapın' demiyorum. Türkiye'yi suçlama ve yargılama tavrı içinde değilim. Dostluklarda eleştirisel bir yön olmalıdır. Almanya'daki uygulamaları yönelik eleştirilerini olumlu karşılıyorum. Benim de eleştirilerimi anlayışla karşılamanızı istiyorum" ifadelerini kullandı.

Hükümetin uluslararası bir takım anlaşmalar ve kararları kabul edeceğini açıklamasının çok olumlu bir sinyal olduğunu belirten Roth, "Öcalan davasının tekrar ele alınacağı anlaşılıyor. Bu Türk mahkemelerinin adil bir yargılama yaptığının kanıtı olacak" şeklinde konuştu. Elkatmış ise, münferit olaylardan dolayı bir ülkenin toptan suçlanmasının doğru olmadığını yineleyerek, "İnsan hakları, özgürlükler yoktur demek doğru değildir" açıklamasında bulundu.

Elkatmış'ın, Akit Gazetesinin Almanya'daki yayınının yargı k etiriler yapılırken, bunlar ararı yerine idari kararıyla durdurulmasına ilişkin durumu hatırlatması üzerine Roth, Akit Gazetesi'nin Yahudi düşmanlığı ve Nazi propagandası yaptığı ve bu durumun kabul edilemez olduğunu söyledi. Roth, İçişleri Bakanlığı'nın bu kararına katıldığını sözlerine ekledi.

En Çok Aranan Haberler