YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

RTÜK, Yerel Ve Bölgesel Medyanın Sorunlarını Seminerde Dinledi

Diyarbakır’da Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) tarafından bölgesel ve yerel yayıncılık yapan medyanın sorunları seminerle...

RTÜK, Yerel Ve Bölgesel Medyanın Sorunlarını Seminerde Dinledi

Diyarbakır’da Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) tarafından bölgesel ve yerel yayıncılık yapan medyanın sorunları seminerle dinlendi.

RTÜK tarafından düzenlenen ‘Yerel ve Bölgesele Medya Hizmet Sağlayıcıları Eğitim Semineri’ne RTÜK Başkanı Prof. Dr. Davut dursun, Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ayşegül Jale Saraç, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Star ve TV24 Bölge Temsilcisi Şeyhmus Çakan, RTÜK Diyarbakır Müdürü Erhan Esmeray ve yerel yayın yapan radyo ve televizyoncuların temsilcileri katıldı.

Seminerin açılışı konuşmasını yapan RTÜK Başkanı Dursun, yeni çıkarılan kanunla ifade özgürlüğünün daha da arttırıldığını anlattı. Devlet tekeline bırakılan ifade özgürlüğünün kısıtlandığını belirten Dursun, ifade özgürlüğü kapsamının genişletilmesiyle birlikte ticari amaçlı kurulan özel radyo ve televizyonların da alanda yer etmesini sağladığına vurgu yaptı.

Geçen sene yürürlüğe giren 6112 sayılı yasayla 3984 sayılı yasanın değiştirildiğini ifade eden Dursun, şunları kaydetti: “Değişen teknoloji ve geleceğe dönük olarak tahminlerin yerinde olmaması üzerine Türkiye görsel ve işitsel medya hizmetlerindeki etkinlik verimlilik açısından çok başarılı bir sınav vermemiştir denebilir. Yasa frekans planlanmasının tahsisini öngörmüştü. Fakat bu süreç sağlıklı işlemedi. Her ne kadar iki kez frekans tahsisine yönelik çalışma yapılmışsa da, başarıyla neticelenmemiştir. Aradan 18 yıl geçmesine rağmen hala tahsisi konuşuyoruz, tahsisi başarabilmiş değiliz. Bir takım faktörleri üst üste koyduğumuzda 3984 sayılı yasa ihtiyaçlara cevap verememiştir. Bir taraftan sorunları çözememiş diğer yandan beklentileri karşılayamamıştır. Bundan dolayı yeni yasayla 3984 sayılı yasayı değiştirdik."

İfade özgürlüğü için radyo ve televizyonların önemli bir mecra olduğunu anlatan Dursun, dünyada yer alan hiçbir ifade özgürlüğünün sınırsız olmadığına vurgu yaptı.

Yeni yasayla RTÜK’ü hem kamu hem de özel sektörde ifade özgürlüğünü garanti eden kurum haline dönüştürmeye çalıştıklarını belirten Dursun, önceki yasada bu özgürlüğe yönelik herhangi bir işaretin olmadığı bilgisini verdi.

“YENİ YASA AVRUPA STANDARTLARIYLA YAPILDI”

Değiştirilen yasanın Avrupa Birliği (AB) standartlarında olduğunu dile getiren Dursun, “6112 sayılı yasa Avrupa standartlarında bir yasadır. Teknolojik gelişmeleri önceleyen bir yasadır. Akıllı işaretler sistemi yasal dayanağa kavuştu. Hala bazı yayıncıların işaret kullanmadan yayın yaptıklarını biliyoruz. Bu arkadaşlara bir kez daha hatırlatmak istiyorum. Bu bir yasal zorunluluktur ve her programın içeriği hakkında sembol kullanmak mecburiyetindesiniz. Kullanmadığınız takdirde gerekli müeyyideler uygulanır." ifadelerini kullandı.

Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak ise “İnsanlar değişiyor teknoloji gelişiyor insanlar gelişiyor ve buna ayak uyulması gerekiyor. Yayıncı kuruluşlar ve ülkemiz açısından da 3 şeyin iyi yönetilmesi gerekiyor. 1. Değişimin iyi yönetilmesi gerekiyor. Ülkeler ve kurumlar yerinde durmuyor hep bir şekilde teknolojiyi geliştiriyorlar. Ve ülkeler arasında inanılmaz bir rekabet oluşuyor. 2. Geleceği iyi yönetmemiz gerekiyor. Yapılması gereken en iyi çalışmalardan bir ise geleceği iyi yönetilmesi gerekiyor. 3. Algıyı iyi yönetmek gerekiyor. Bunlar iyi bir şekilde yönetilirse ülke olarak rahat ederiz diye düşünüyorum.” diye konuştu.

“DİYARBAKIR’IN GÜZELLİKLERİ MEDYADA YETERİ KADAR YER ALMIYOR”

Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ayşegül Jale Saraç, Diyarbakır’ın 33 medeniyete ev sahipliğini yaptığını belirterek, buraya ait güzelliklerin yeteri kadar medyada yer almadığını anlattı.

Diyarbakır’ın, kültür, medeniyet, ve inanç kenti olduğunu ifade eden Saraç, doğa, inanç, ve kültür turizmine çok yatkın olduğunu belirtti. Diyarbakır ve bölgenin güzellikleriyle tanıtılması gerektiğini dile getiren Saraç, “Diyarbakır çok gizli zenginlikleri bulunan bir şehir. Diyarbakır ve bölgenin medyada reyting endişesiyle hep yanlış bir sunumu var. Bundan çok muzdaribiz. Negatif olayları da hak ettiği kadar abartmadan verelim. Dışarıdan buraya gelenler algı sorunuyla geliyorlar. Gittiklerinde ise çok olumlu duygularla ayrılıyorlar. Diyarbakır’a gazeteciler yazarlar dahi gelmek istemiyor. Çünkü yanlış algılar var zihinlerde. Halbuki gelebilseler son derece memnun kalıp bir daha gelmek üzere gidiyorlar. Bu yüzden medyadan rica ederim bölgeyi güzellikleriyle tanıtalım.” şeklinde konuştu.

“ÖZGÜRLÜK BARIŞ ORTAMINA KATKI SUNMALI”

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, özgürlüğün insanları barış ortamı içinde yaşaması için katkı sunması gerektiğini belirtti. Fikir ve vicdan hürriyetinin eksik olması halinde diğer bütün hürriyetlerin eksik kalacağını dile getiren Baydemir, bir süre sonra bunun yetmeyeceğini ve toplumda musibetlere dönüşeceğini ileri sürdü.

Bir süre sonra bölgede çok dilli yayıncılık ihtiyacının kendini hissettirmeye başlayacağını anlatan Baydemir, toplumun tüm ihtiyaçlarına yanıt olması için hazırlıkların başlaması gerektiğini ifade etti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler