HABER

"RTÜK'ün kurumsal itibarı zedelendi"

RTÜK'ün CHP'li üyesi Mehmet Dadak, RTÜK Başkanı Zahid Akman'ın istifa etmemesinin RTÜK'ün kurumsal itibarını zedelediğini söyledi.

"RTÜK'ün kurumsal itibarı zedelendi"

RTÜK Başkanı Zahid Akman'ın "görevimin başındayım" açıklaması tartışmaları da beraberinde getirdi. RTÜK'ün CHP'li üyesi Mehmet Dadak ANKA'ya yaptığı açıklamada, Akman'ın istifa etmeyişi ile RTÜK'ün kurumsal itibarının zedelendiğini söyledi. Dadak, "RTÜK üyelerini seçen Yüce Meclis'in Başkanı Köksal Toptan TBMM adına –ki kendisi de hukukçudur- katıldığı bir televizyon programında Başkan Zahid Akman'ın istifa etmesi gerektiğini Meclis iradesi olarak açık ve net bir şekilde ifade etmiştir" dedi.

Günümüzde kurumların sahip olduğu değerlerin en önemlisinin itibar olduğuna işaret eden Dadak, şunları söyledi:

"RTÜK'ün yayıncılarla olan ilişkileri stratejik bir anlam ifade etmektedir. Bizim 3984 sayılı yasa ile iki temel görevimiz var. Biri düzenleme, ikincisi denetleme görevidir. Düzenleme görevlerimiz içerisinde yasa çıkarmak, yönetmelik yazıp yayınlatmak da bulunuyor. Meclis'te görüşülecek olan RTÜK yasası Akman'ın başkanlığında nasıl çıkarılacak? Yasayı çıkarırken Meclis'teki tartışmaları düşünebiliyor musunuz? Akman olduğu sürece yine bir kaos yaşanacak RTÜK, bağımsız, tarafsız ve özerk olmalı. Peki RTÜK denetleme görevinde nasıl tarafsız davranacak? Bu etik olur mu, ahlaki ya da hukuki olur mu? Bence olamaz. Şu anda kurum itibarı maalesef zedelenmiştir. Dolayısıyla devletin itibarı zedelenmiştir. Çünkü kamuoyu, halk artık RTÜK'e bir sene öncekinden farklı bakıyor."

"BAŞKANIN GÖREVİNİ SÜRDÜRME ISRARI HUKUKİ, AHLAKİ VE ETİK DEĞİL"

Sahip olduğu şirket müdürlüklerinden geç istifası nedeniyle 3984 sayılı yasanın 9. maddesine açıkça aykırı davranmış olunduğunu belirten Dadak, "Akman, Üst Kurul'ca çekilmiş sayılmalıydı. Bu kararı kim verecek? RTÜK üyeleri verecek. Çekilmiş sayılır, aklanır. Yine gelebilir. Ama üyelerimiz 5'e karşı 3 oyla çekilmiş sayılmasını reddettiler" dedi.

İtibarın sözlük anlamını da belirten Dadak şunları söyledi:

"İtibar, bir kişi ya da bir şey hakkında insanların genel düşünceleridir veya bir kişi ya da bir şeyin geçmiş davranışlarına ya da karakterine dayanarak ne kadar takdir edildiği ve beğenildiği olarak da tanımlanmaktadır. Buna göre, başkanın durumu itibarıyla sürdürülebilir bir başkanlık olamaz. Kurumsal başarının önündeki tek engel başkanın başkanlığını sürdürme ısrarı olur. ,bu durum; hukuki, ahlaki ve etik değildir. Üst Kurul'ca Başkan derhal çekilmiş addedilmelidir. Aksi halde; Yani Başkan Zahid Akman'ın RTÜK başkanlığını sürdürme ısrarında, bazı medya kuruluşlarına karşı tarafsız olabilecek mi? Ya da kendisi ile ilişkilendirilen medya kuruluşlarına nasıl objektif olabilecek?"

"FREKANS VE BANT İHALELERİ YAPILAMAYACAK"

Akman'ın istifa etmeyişi ya da görevden çekilmemesiyle önümüzdeki dönem TBMM'de bulunan RTÜK Yasa Tasarısı Taslağı'nın görüşülmesinde de eleştirilerin ve sert tartışmaların yaşanacağını kaydeden Dadak, "Bunların varacağı boyut RTÜK'ü ve medyayı çok zor duruma düşürecek. Çıkacak yasa büyük olasılıkla Anayasa Mahkemesi'ne götürülecek. Böylece radyo ve televizyon yayınlarında üyesi olmaya çalıştığımız AB seviyesi ve kalitesine ulaşmakta çok çok zorlanacağız" dedi.

Dadak, RTÜK'ün esas düzenleme konularında da sorunlar yaşanacağını belirterek şunları söyledi:

"Durum devam ettiği takdirde oluşacak kaosta, RTÜK'ün esas düzenleme konusu olan, frekans ve bant ihaleleri yapılamayacak. Sayısal yayıncılık zaten gecikti. Bu gecikmesi devam edecek. Çıkarılmayan yönetmelikler nedeniyle keyfi uygulamalar artacak, toplum nezdinde RTÜK kurumsal itibar kaybedecek. Bir kamu kaynağı olan radyo frekans ve televizyon bantlarının yayıncılar tarafından ücretsiz olarak kullanımı devam edecek."

Kaynak: ANKA

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler