HABER

Ruh hastalarına ücretsiz tedavi

ANKARA (İHA) - Sağlık Bakanlığı, sosyal güvencesi ve yeşil kartı olmayan ruh hastaları ile madde bağımlılarından tedavi ücreti almayacak.

Bakanlık, parası olmayan ruh hastaları ile madde bağımlılardan ücret tapel edilmemesi konusunda sağlık kuruluşlarını kesin bir dille uyardı. Bu arada, kendisine ve çevresine zarar veren ruh hastaları ile madde bağımlıları polis veya jandarma nezaretinde sevk edildikleri Ruh Hastalıkları Hastanesine götürülecek.

Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Mehmet Uğurlu, 81 ilin sağlık müdürlüğüne ruhsal problemi olan kişiler ile madde bağımlılarının tedavisine ilişkin bir genelge gönderdi. Söz konusu hastaların bölge hastanelerine sevklerinde zaman zaman sıkıntı yaşadığını, hastane ve ilaç ücretlerini ödeyemediğini, düzenlenen borç senetlerinden dolayı mağdur edildiğini hatırlatan Uğurlu, sağlık kuruluşlarına, ruh hastaları ve madde bağımlılarına her türlü yardımın yapılması talimatını verdi. Ödeme gücü olmayan vatandaşların tedavi giderlerinin yeşil kart verilmek suretiyle devlet tarafından karşılanması hakkında kanunun bulunduğunu belirten Uğurlu, bununla birlikte hiç bir güvencesi olmayan ve sağlık hizmeti giderlerini karşılayacak durumda bulunmayan vatandaşların giderlerinin genel sağlık sigortası uygulamasına geçinceye kadar devlet tarafından karşılanmasının güvence altına alındığını kaydetti. Uğurlu, genelgede ayrıca, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Kanunu kapsamında fakrü zaruret içinde ve muhtaç durumda bulunan, kanunla kurulu sosyal güvenlik kurumlarına tabi olmayan, ağır ruhsal bozukluğu olan kişilerin reçete giderlerinin karşılandığını ve ayni yardımlarının yapıldığını belirtti.

POLİS VE JANDARMA YARDIM EDECEK Uğurlu, ruh hastaları ve madde bağımlılarının kontrollerinin sürekli yapılması ve takip edilmesi gerektiğini vurgulayarak, genelgede şunları kaydetti: "Sevklerine lüzum görülen ruhsal problemi bulunan kişilerin Polis Vazife ve Salahiyet Tüzüğü'nün 24. maddasi'nde, 'Kendilerine ve çevresine saldırmaları ihtimali göz önünde bulundurularak olabilecek saldırıya engel olmak amacıyla ve sevk işi polis refakatinde yapılır' deniliyor. Yine Jandarma Teşkilatı Görev ve Yetkileri Yönetmeliği'nin 52. maddesinde saldırma ihtimaline karşı polis teşkilatı olmayan yerlerde jandarma iç güvenlik birimleri tarafından sevk işleminin yerine getirilmesi hususu ifade ediliyor. Bu vecibelerle, ruh sağlığı hizmetlerinin kalitesini artırmak, sürdürülebilir hizmet gereklerini yerleşik kılmak ve anılan hizmetlere işlerlik kazandırmak, hizmette birlikteliği sağlamak amacıyla ilinizde ruhsal problemi bulunan hastalar ile madde bağımlılarına yönelik öncelikle il profilinin çıkarılması ve bahsi yapılan hususlarla ilgili olarak anılan mevzuatlar ile ve halen yürürlükte bulunan 03.10.1991 tarih ve 12175 sayılı genelgemiz doğrultusunda hareket edilmesi ayrıca; 6245 Sayılı Harcırah Kanunu'nun 57. maddesinin 1. fıkrasında harcırahın hizmetin tahakkuk ettiği kurum bütçesinden ödeneceği hükme bağlanmış olup, sevk eden doktorun uygun görmesi halinde bölge hastanelerine sevk işlemlerinde görevlendirilecek kişilerin (polis, jandarma, sağlık memuru gibi) yolluk ve yevmiyelerinin 27.02.1998 tarih ve 2195 sayılı genelgemizde yer alan ödeme kaleminin değişmesi nedeniyle, tahakkukların (15.01.30.62.07.2.1.1.03.3.1.01) programdan ödenmesi gerekmektedir. Genelgemizde izahı yapılan konulara azami derecede titizlik gösterilmesi hususunda bilgilerinizi ve gereğini rica ederim".

TÜRKİYE'DE 5 RUH HASTALIKLARI HASTANESİ VAR Öte yandan, Sağlık Bakanlığı, ruh sağlığı hizmetlerinin iyileştirilmesi çalışmalarının bir bölümü olarak, ruh hastalarının bulundukları yerlerde tedavi ve kontrolleri, Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanelerine sevkleri ile hastaneden çıkışlarında ayaktan takipleri konusundaki uygulamaları yeniden düzenledi. Bakanlık, bu kişilerin yaşadıkları yere en yakın sağlık kuruluşlarında teşhis, tedavi ve rehabilitasyon hizmetlerinden yararlanmasını temel ilke olarak belirledi. Buna göre İstanbul, Manisa, Adana, Elazığ ve Samsun gibi iller olmak üzere sadece beş ruh hastalıkları hastanesinin bulunduğu Türkiye'de, ruh sağlığı hizmetleri bu hastaneler merkez olacak şekilde, illerin coğrafi yapıları ve ulaşım koşulları göz önüne alınarak beş bölge üzerinden düzenlendi. Yeni düzenlemeye göre, illerden bölge hastanelerine hasta sevklerinde bölgelendirme sistemi esas alınacak ve iller kendi bölge hastanelerine hasta sevk edecekler. Ruh hastalarının, bölge hastanelerinde yığılmasının önlenmesi amacıyla, hastaların öncelikle yaşadıkları il içinde değerlendirilip, tedavi, takip ve rehabilite edilmelerine çalışılacak. Eldeki tüm imkanlar kullanılmasına rağmen, hastanın bölge hastanesine sevkinden başka çare kalmamışsa sevk işlemi gerçekleştirilecek. Hastaların hastaneden çıkışlarında geldikleri il sağlık müdürlüklerine ayaktan takip ve tedavi amacıyla bilgi verilecek. Böylece il içinde kronik hastaların tedavi ve takipleri de düzene sokulmuş olacak. Ayrıca gerek sağlık müdürlükleri, gerekse ruh hastalıkları hastaneleri bu çalışmaları hakkında Sağlık Bakanlığı'na bilgi verecekler. Bölgelere bağlı iller ise şu şekilde belirlendi:
"İstanbul: Edirne, Kırklareli, Tekirdağ, Çanakkale, Bursa, Bilecik, Eskişehir, Kocaeli, Sakarya, Bolu, Zonguldak, Ankara, Kırıkkale, Düzce, Karabük, Yalova. Manisa: Balıkesir, İzmir, Aydın, Kütahya, Afyon, Isparta, Burdur, Uşak, Denizli, Muğla, Antalya. Adana: Konya, Kırşehir, Nevşehir, Kayseri, Aksaray, Karaman, İçel, Niğde, Kahramanmaraş, Adıyaman, Gaziantep, Hatay, Şanlıurfa, Kilis, Osmaniye. Elazığ: Erzurum, Erzincan, Kars, Ağrı, Tunceli, Van, Diyarbakır, Mardin, Muş, Bingöl, Bitlis, Siirt, Hakkari, Şırnak, Batman, Ardahan. Samsun: Sinop, Kastamonu, Çankırı, Amasya, Çorum, Yozgat, Tokat, Sivas, Ordu, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Bayburt, Gümüşhane, Bartın, Iğdır".

En Çok Aranan Haberler