Prof. Dr. Cem Kaptanoğlu, psikolojik rahatsızlıkların toplum sağlığını etkileyen en önemli hastalıklar arasında bulunduğunu belirtirken, Türk toplumunun ruh sağlığına gereken önemi vermediğini ifade etti. Ruhsal hastalıkların, en fazla iş gücü kaybına sebep olan rahatsızlılar içinde 4. sırada geldiğini vurgulayan Kaptanoğlu, "Günümüzde sağlığı, ruhsal ve bedensel iyilik hali olarak tanımlıyoruz. Ne yazık ki, ruh sağlığı özellikle bizim toplumumuzda ihmal ediliyor. Dünya Sağlık Örgütü'nün yaptığı çalışmalara göre, ruhsal rahatsızlıklar 2020 yılında kalp rahatsızlıklarından sonra en fazla toplum sağlığını etkileyen ikinci sıradaki hastalık grubu olacak. Ruhsal hastalıklar, bütün dünyada ve özellikle gelişen ve hızla değişmekte olan ülkemizde en önemli hastalık grupları arasındadır" dedi.
Kaptanoğlu, Türkiye'de toplum ruh sağlığıyla ilgili hizmetlerin son derece yetersiz ve sınırlı kaldığının altını çizerek, şunları söyledi:
"Artık toplum ruh sağlığı ile ilgili hizmetler sadece hastanelerde verilmiyor. Gündüz hastaneleri ve rehabilitasyon merkezlerinde de bu tür hizmetler veriliyor. Türkiye'de sadece hastaların hastalandıktan sonra tedavi görebilecekleri birimler var. Oysa bizim istediğimiz, hastaların gündüz gidip tedavilerini görebilecekleri birimler ya da hastaları doğrudan evlerinde ziyaret ederek onların tedavileriyle ilgilenen gezici ekipler kurulması. Türkiye'de ruh sağlığı hizmetleri, kendisinden daha geri durumda olan ülkelere göre bile çok yetersiz".
Kaptanoğlu, Sağlık Bakanlığı'ndan psikiyatri hastaları için gezici ekipler kurulması için talepte bulunduklarını sözlerine ekledi.