HABER

Ruhani geri adım attı! Kabineye 3 kadın atadı

İçerik devam ediyor
İçerik devam ediyor

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, yeni kabinede kadınlara görev verilmediği gerekçesiyle eleştirilmişti. Ruhani, eleştirilerin ardından kabineye 3 kadın atadı. Masumeh Ebtekar, aile ve kadın işlerinden sorumlu cumhurbaşkanı yardımcısı olarak atanırken, hukuki işlerden sorumlu cumhurbaşkanı yardımcılığı görevine ise Laya Joneydi getirildi. Shahindokht Mowlaverdi de vatandaş hakları konusunda özel danışman olarak görev yapacak.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, yeni kabinede hiç kadın olmamasına dair eleştirilerin ardından iki kadını cumhurbaşkanı yardımcısı, birini de özel danışman olarak atadı.

ABD'nin Tahran Büyükelçiliği'nde 1980 yılında yaşanan rehine krizinde sözcü olarak görev almasıyla tanınan Masume Ebtekar, kadın işlerinden sorumlu cumhurbaşkanı yardımcısı olarak atandı. Laya Joneydi ise hukuki işlerden sorumlu yardımcı olarak göreve getirildi. Öte yandan Şanindoh Mowlaverdi de vatandaş hakları için özel danışman olarak seçildi.

Bir önceki cumhurbaşkanlığı döneminde 3 kadın yardımcısı bulunan Ruhani'nin, yeni kabinede hala açıkta olan yardımcılık pozisyonlarına kimleri getireceği ise bilinmiyor.

REFORMCULARDAN TEPKİ GELMİŞTİ

İran devriminin 1979 yılında gerçekleşmesinden beri sadece bir kadın kabinede yer almayı başardı. Sadece eski cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad döneminde, 2009-2013 yılları arasında Marzieh Dastjerdi sağlık bakanı olarak görev aldı. Ruhani'nin kabinesine aynı zamanda Sünni üyeleri içermediği eleştirisi de getiriliyor. Büyük çoğunluğu Şiilerin oluşturduğu İran'da nüfusun yüzde 10'u Sünni.

İRANLI KADIN MİLLETVEKİLLERİ

Mowlaverdi, kabinenin sadece erkeklerden oluşmasını İran'ın yerinde saymasına bir işaret addederek eleştirmişti. Kabinenin parlamento tarafından onaylanması gerekiyor; kilit pozisyonlara İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney'in onayıyla isimler yerleştirildiği için kabinenin kabul edilmesi bekleniyor.

İran'da Mayıs ayında yapılan seçimlerde oyların yüzde 57'sini alan Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ikinci kez cumhurbaşkanı seçilmişti. Ruhani Şubat ayında gerçekleşen bir konferansta ise kadınlara politikada ve sosyal hayatta daha çok rol verilmesi gerektiğini savunmuştu.

HASAN RUHANİ KİMDİR?

Hasan Ruhani 1949 yılında doğdu. Dini eğitimin yanında Tahran Üniversitesi'nde hukuk eğitimi aldı. 1979 yılında İngiltere'ye gidip Hukuk Sosyolojisi alanında doktora yaptı. Humeyni’nin öncülüğündeki devrim öncesi aktif olarak siyasi eylemlere katılan Ruhani, birçok kez tutuklandı.

HUMEYNİ’YE İMAM DİYEN İLK İSİM

Devrim sonrası muhtelif görevlerde bulunan reformcu aday, beş dönem milletvekilliği yaptı. Bununla beraber iki dönem Savunma Komisyonu başkanlığı, iki dönem Dış Politika Komisyonu başkanlığı ve Meclis Başkanvekilliğinde bulundu. Hem Refsancani, hem Hatemi dönemlerinde Ulusal Güvenlik Konseyi Genel Sekreterliği yapan Ruhani 1977 yılında Humeyni için 'İmam' sıfatını kullanan ilk kişi oldu ve bu sıfat daha sonra kitleler tarafından benimsendi.

AÇIK DESTEK ALDI

68 yaşındaki Ruhani, ılımlı tavrıyla biliniyor. Ülkeyi mevcut cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ın sertlik yanlısı tutumundan uzaklaştıracağı yorumları yapılan ve aynı zamanda din adamı olan Ruhani, reformcu kanadın önde gelen isimlerinden eski cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi'nin açık desteğini aldı. Hatemi destekçilerine, reformcu aday Ruhani'ye oy verme çağrısı yaptı.

İRAN HALKINA NELER VAAT ETTİ?

İran'ın eski cumhurbaşkanlarından Ali Ekber Haşimi Rafsancani tarafından da desteklenen Ruhani, seçim kampanyasında, siyasi mahkumların serbest bırakılacağı, insan haklarının güvence altına alınacağı ve "ülkeye itibarının yeniden kazandırılacağı" sözü vermişti. Ruhani, televizyonda yayınlanan söyleşilerde de ülkenin tartışmalı nükleer programı, uluslararası yaptırımlar, ekonominin çök kötü durumda olması ve İran'ın uluslararası toplumda aşırı derece tecrit edilmesi gibi tabu olarak kabul edilen konuları ele alıyordu.

En Çok Aranan Haberler