ANKARA (ANKA) – Türk Halk Müziği'ne Klasik Batı Müziği yorumunu katan ünlü sanatçı Ruhi Su, ölümünün 22. yılında anılıyor.
Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası ve Devlet Operası'nda görev alan Ruhi Su ve eşi Sıdıka Su için anma töreni 22 Eylül Cumartesi günü saat 12.00'de Zincirlikuyu mezarlığında yapılacak. Ruhi Su Kültür ve Sanat Vakfı tarafından düzenlenen törende sanatçı Ruhi Su Korosu'nun söyleyeceği türkülerle anılacak.
Ruhi Su, 1912 yılında Van'da doğdu. Adana Öğretmen Okulu'nda okurken, Ankara'da Müzik Öğretmen Okulu'na (Musiki Muallim Mektebi) girdi. 1942'de Ankara Devlet Konservatuarını'nın Şan bölümünü bitirdi. Aynı yıllarda sırasıyla Ankara Cebeci İkinci Ortaokulu'nda sonra Hasanoğlan Köy Enstitüsü'nde müzik öğretmenliği yaptı.
Daha sonra Cumhurbaşkanlığı Orkestrası'na seçilen Su, konservatuvarın opera bölümünde de okudu ve ardından Devlet Operası'nda çalıştı. Devlet Operası sanatçısı olarak, Bastien Bastienne, Satılmış Nişanlı, Madame Butterfly, Fidelio, Tosca , Yarasa, Aşk iksiri, Rigoletto, Figaro'nun Düğünü, Maskeli Balo ve Konsolos gibi operalarda rol aldı.
Aldığı klasik batı müziği eğitimini, türkülerdeki yorumlarına yansıtan Ruhi Su, 1951 TKP tutuklaması sonucu 1952-1957 yılları arasında cezaevinde kaldı. Ruhi Su, hastalığı sırasında 12 Eylül yönetiminin engellemeleri yüzünden yurt dışında tedavi şansı bulamadı ve 20 Eylül 1985'te hayatını kaybetti.
Su, Alevi Deyişleri, Pir Sultan'ın, Hatayi'nin ve diğer ozanların deyişlerini yorumladı ayrıca Nazım Hikmet'in şiirlerini ilk besteleyenlerden oldu.
Ruhi Su, ölümüne kadar 16 adet 45'lik plak, 11 uzunçalar çıkardı. Ölümünden sonra kurulan Ruhi Su Kültür ve Sanat Vakfı aracılığıyla, 18 Ekim 2006'da hayatını kaybeden eşi Sıdıka Su ve oğlu Ilgın Su özel arşivlerdeki ses kayıtlarından yararlanarak plak, kaset ve CD üretimini sürdürdü