HABER

Rumlar limanları açmıyor

Rumlar limanları açmıyor

AB Komisyonu, Türkiye'nin Kıbrıs ile ilgili önerisinin "teyit edilmesi halinde", "önemli bir adım" olduğunu açıkladı.

AB Komisyonunun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn'in sözcüsü Christina Nagy, günlük olağan basın toplantısında, yürütme organı Komisyonun AB dönem başkanı Finlandiya ile temasları sürdürdüğünü, Ankara'dan gelen önerinin ayrıntılı olarak incelenmekte olduğunu bildirdi.

Türkiye ve Kıbrıs dosyalarında spekülasyonlardan uzak kalınması gerektiğini belirten sözcü, gazetecilerin çok sayıda sorusunu yanıtsız bıraktı ve "Neler olup bittiğini bilmiyoruz. Yorum yapacak durumda değiliz. Bir görüş bildirmek için ayrıntılı bilgi edinmek ve öneriyi değerlendirmek durumundayız" dedi.

"Bu aşamada Dönem Başkanlığı ile temasların sürdüğünü" tekrarlayan Sözcü, komisyonun Türkiye'nin katılım müzakerelerinin kısmen askıya alınmasına yönelik önerisinin son gelişmelerin ardından değişip değişmeyeceğine ilişkin soruları da yanıtsız bıraktı.

Sözcü, Olli Rehn'in Pazartesi günü yapılacak AB Konseyi toplantısında dışişleri bakanlarını bilgilendireceğini ve bakanlarla görüş alışverişinde bulunulacağını belirtti.
Komisyon, Türkiye tarafından atılan adımları, "katılım müzakereleri sürecinin yönetimi" açısından da "önemli, olumlu ve yapıcı" olarak nitelendiriyor.

ÖNERİ COREPER GÜNDEMİNDE AB üyesi ülkelerin Brüksel'deki daimi temsilcilerinden oluşan AB Daimi Temsilciler Komitesi (COREPER) toplantıları, Türkiye ve Kıbrıs dosyası ana gündem maddesi olmak üzere devam ediyor. AB Genel İşler Konseyi'nin gelecek hafta başında yapılacak aylık olağan toplantısının son hazırlıklarını tamamlayan COREPER, Türkiye'ye karşı AB tavrını belirlemeye çalışıyor.

Brüksel'de çeşitli kaynaklar, başta Ankara, Helsinki ve Brüksel olmak üzere başkentler arasında yoğun bir diplomasi trafiği yaşandığını, bu durumun 14-15 Aralık tarihinde yapılacak AB zirvesine kadar devam edebileceğini bildiriyor. Dönem Başkanı Finlandiya, Türkiye dosyasını 11 Aralıktaki Genel İşler Konseyi'nde sonuçlandırmak, böylece AB zirvesinin gündeminden bu konuyu düşürmek hedefinde olduğunu tekrarlıyor.

"AMBARGO KİMİN ÜZERİNDEN KALKACAK?"

KKTC 1. Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, COREPER toplantısında Türkiye'nin yaptığı önerilere ilişkin, "Türkiye'nin, ambargonun KKTC üzerinden mi, yoksa Türk halkı üzerinden mi kalkmasını istediğinin" önemli olduğunu belirterek, "(KKTC üzerinden kalksın) denmişse o zaman düşünülebilir, görüşülebilir. KKTC'nin varlığı eğer temel olarak ileri sürülüyorsa her şey düşünülebilir" dedi.

Kıbrıs sorununun "iki devlet" esası üzerinden halledilebileceğini belirten Denktaş, "Başka bir hal çaresi kandırmacadır, teslimiyettir" diye tonuştu.

"RESMİ BİR AÇIKLAMAMIZ YOK"

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, Finlandiya'nın Kıbrıs konusundaki önerisiyle ilgili olarak, "Finlandiya'nın önerisi herhalde, AB üyesi ülkelerin Brüksel'deki daimi temsilcilerinden oluşan AB Daimi Temsilciler Komitesi'nde (COREPER) tartışılıyor" dedi.

Babacan, "Bu konuda resmi bir açıklamamız yok, bu konuda söyleyeceğimiz bir şey sürece zarar verebilir" diye konuştu.

Başmüzakereci Babacan, Türkiye'nin ve Kıbrıs Türk kesiminin, Kıbrıs sorununun çözümü konusunda çözüme yönelik girişimlerde hep ilk adımı atan taraf olduğunu, ancak, Kıbrıs Rum kesiminin çözüm konusunda çok istekli olmadığını vurguladı.

Ali Babacan, Gümrük Birliği Ek Protokolü çerçevesinde, Rum kesiminin mallarına karşı bir sınırlama olmadığını, ancak ulaştırma konusunda bir sınırlamanın bulunduğunu ifade etti.

"İZOLASYONLAR KALKMADAN ADIM ATILMAMALI"

LEFKOŞA - KKTC Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Hasan Erçakıca, "Kuzey Kıbrıs'a uygulanan izolasyonların kaldırılması konusunda adım atılmadan Türkiye'nin limanlarını Rumlara açması konusunda adım atılmasını beklemediklerini" söyledi.

KKTC 1. Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş da önerilere ilişkin, "Türkiye'nin, ambargonun KKTC üzerinden mi, yoksa Türk halkı üzerinden mi kalkmasını istediğinin" önemli olduğunu belirterek, "(KKTC üzerinden kalksın) denmişse o zaman düşünülebilir, görüşülebilir. KKTC'nin varlığı eğer temel olarak ileri sürülüyorsa her şey düşünülebilir" dedi. Kıbrıs sorununun "iki devlet" esası üzerinden halledilebileceğini belirten Denktaş, "Başka bir hal çaresi kandırmacadır, teslimiyettir" diye konuştu.

RUMLAR HAVAALANININ AÇILMASINA KARŞI

Kıbrıs Rum kesimi, Ercan havaalanının uluslararası uçuşlara açılmasını hiçbir zaman kabul etmeyeceğini bildirdi.

Rum kesimi sözcüsü Hristodulos Paşiardis, Reuters'e yaptığı açıklamada, "Ercan havaalanının Türkiye dışında uluslararası uçuşlara açılmasına hiçbir zaman razı olmayacaklarını, çünkü bulunun dolaylı olarak Türk kesimini tanımak anlamına geleceğini" söyledi.

AB Dönem Başkanlığı kaynakları, Ankara'dan gelen son öneride, KKTC'de Ercan havaalanının uluslararası trafiğe ve Mağusa limanının doğrudan ticarete açılması halinde, Türkiye'nin bir alan ve limanını Rumlara açabileceği mesajının yer aldığını belirtmişti.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler