HABER

Rumlar müzakereleri tamamladı

KOPENHAG (İHA) - Kıbrıs Rum Yönetimi, tam üyelik görüşmelerini resmen tamamlayan ilk aday ülke oldu.

10 aday ülkenin 1 Mayıs 2004 tarihinde AB'ye katılmasına ilişkin nihai kararın alınacağı tarihi Kopenhag Zirvesi öncesinde, aday ülkeler AB ile tam üyelik müzakerelerinin son aşamasına girdi. Adaylarla dün ikili görüşmeler gerçekleştiren AB Dışişleri Bakanlarından oluşan Genel İşler Konseyi, Güney Kıbrıs'ın tam üyelik müzakerelerini tamamladığını açıkladı. Slovakya ise Güney Kıbrıs'ın ardından, görüşmeleri tamamlayan ikinci aday ülke oldu. Geriye kalan 8 aday ülke, AB'nin tarım sübvansiyonları ve topluluk bütçesinde aday ülkelere ayrılacak paraya ilişkin sorunlar nedeniyle, görüşmeleri henüz sonuçlandıramadı.

AB Genel İşler Konseyi, Türkiye'ye müzakere tarihi verilmesi konusunu ise akşam yemeği sırasında masaya yatırdı. AB dönem başkanı Danimarka'nın Türkiye için "5 ayrı" alternatif öneri sunduğu belirtildi.

GÜNEY KIBRIS ADAYLARIN BİRİNCİSİ OLDU Kıbrıs Rum Yönetimi, AB müktesebatında yer alan 33 bölümden oluşan müzakereleri dün resmen tamamlayan ilk aday ülke oldu. Kıbrıs Rum Yönetimi ile AB arasında dün yapılan görüşmelere katılan Rum Dışişleri Bakanı Yannis Kasoulides, görüşmelerin ardından yaptığı açıklamada, Kıbrıs'ın AB müzakerelerini başarı ile sonuçlandırdığını açıkladı. Kasoulides, bu başarının AB'nin Kopenhag Zirvesi'nde alınacak üyeliğe ilişkin nihai karara yansıması dileğinde bulundu.
AB Komisyonu'nun genişleme sürecinden sorumlu yetkilisi Günther Verheugen, görüşmeleri ilk tamamlayan Rumları tebrik etti. Rumların, en zengin 4 adaydan birisi olduğu bildirildi. En zengin aday ülkeler olarak görülen Güney Kıbrıs, Slovenya, Çek Cumhuriyeti ve Malta, üyeliğin hemen ardından AB'den ek olarak toplam 300 milyon Euro yardım alacak. Bu kapsamda Rumların payına 37 milyon Euro düştüğü kaydedildi.

ADAYLAR FAZLA PARA İÇİN BASTIRIYOR
Güney Kıbrıs ve Slovakya görüşmeleri noktalarken, diğer 8 aday, AB'nin adaylara yapacağı tarım sübvansiyonları ve bütçede kendilerine ayrılacak para konusunda anlaşmaya varamadı. AB, adayların önerilerini kabul etmemesi durumunda, genişlemeyi erteleyeceği tehdidinde bulunarak, gözdağı vermeye çalışıyor. AB, adaylara 2004 tarihinde tarım sübvansiyonlarından kendi paylarına düşen miktarın yüzde 25'inin ödenmesini öneriyor. Buna göre, adaylara ödenecek tarım sübvansiyonları kademeli olarak artarak, 2013 tarihinde yüzde 100'e ulaşacak. Ayrıca 2006 yılından itibaren AB bütçesinde tarıma ayrılan 40-42 milyarlık hesaba herhangi bir ekleme ya da çıkarma yapılmaması öngörülüyor. AB'nin dönem başkanı Danimarka, bunlara ek olarak, 10 adaya toplam 1.3 milyar Euro yardım yapılmasını teklif ediyor. Fakat adaylar ek mali yardımları az, AB'nin 15 üyesi ise oldukça fazla buluyor.

TÜRKİYE KONUSUNDA GÖRÜŞ AYRILIĞI Öte yandan, AB Dışişleri Bakanları, dün akşam yemeği sırasında, Türkiye'ye müzakere tarihi verilmesine ilişkin 3 ayrı senaryoyu masaya yatırırak bir görüş birliği oluşturmaya çalıştı.

AB'nin öncü ülkelerinden Almanya ve Fransa ikilisi, "Türkiye için müzakere tarihinin Aralık 2004 tarihinde, AB Komisyonu'nun İlerleme Raporu'nun ışığında belirlenip, 1 Temmuz 2005 tarihinde müzakerelere başlanması"nı öngören "randevu tarihi" formülünün kabul edilmesinde ayak diretti.

Bu arada İngiltere ve Yunanistan, "Müzakerelerin 2004 yılında başlatılmasını, müzakerelerle ilgili kararın 2003 yılı içerisinde başlatılması" görüşlerini dile getirdi. Fransız-Alman önerisinin karşısında yer alan bu ülkeler, 1 Mayıs 2004'te 25 üyeye yükselecek olan Avrupa Birliği'nin genişleme tarihinden önce bu kararın alınması ve müzakerelerin başlatılması görüşünü benimsiyorlar. ABD'nin desteklediği İngiltere ise, Türkiye'ye AB'ye tam üyelik görüşmeleri için tarih verilmesini istedi.
AB'nin Kopenhag Zirvesi öncesinde, Türkiye konusunda bir görüş birliği oluşturulması beklenmiyor.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler