HABER

“Rumlar yıkıcı rol oynuyor”

KKTC’deki cumhurbaşkanlığı seçimlerinden Başbakan Derviş Eroğlu’nun galip çıkmasının “ciddi sonuçları” olacağı öne sürüldü.

The Economist dergisi, seçimin sonucunun, hem Kıbrıs’ın yeniden birleşmesi, hem de Türkiye’nin AB hedefi açısından “darbe” oluşturduğunu savunduğu başyazısında Rumlara baskı yapılmamasını da eleştirdi. Rumların AB’ye alınmasını “çılgınlık” olarak nitelendiren dergi, Rumların üye olarak hem AB’nin Türklere yardım etme çabalarını, hem de Türkiye’nin katılım müzakerelerini baltalayarak “yıkıcı rol” oynadıklarının altını çizdi.

Prestijli The Economist dergisi, son sayısında KKTC seçimlerinin olası etkilerini bir haber analizi ve bir başyazısında değerlendirdi. Seçimin ardından “dünyanın en karmaşık adası” olarak tanımladığı Kıbrıs’daki durumun daha da zorlaştığını belirten dergi, Eroğlu’nun zaferinin “ciddi sonuçları” olacağını, hem Kıbrıs’ın yeniden birleşmesi, hem de Türkiye’nin AB hedefi açısından bir “darbe” oluşturduğunu savundu.

“RUMLAR YIKICI ROL OYNUYOR”

Kıbrıs sorununun tüm Avrupa’ya “gölge düşürdüğü”nü de kaydeden dergi, Rum Kesiminin 2004’te AB’ye alınmasını “çılgınlık” olarak niteleyerek şöyle devam etti:

“Üye olarak Kıbrıs (Rum Kesimi), hem AB’nin Kıbrıslı Türklere yardım etme çabalarını, hem de Türkiye’nin üyelik müzakerelerini baltalayarak yıkıcı bir rol oynuyor. Çünkü Türkiye NATO üyesi ama AB’de bulunmuyor, AB’de olan Kıbrıs (Rum Kesimi) ise NATO’da yer almadığı için bu iki örgüt, birlikte çalışılması konusunda zorluklarla karşılaşıyorlar.”

İngiliz dergisi, Eroğlu’nun seçilmesinin “fiilen bölünme”ye işaret ettiğini, bunun da her iki tarafta birçok kişinin hoşuna gittiğini belirtikten sonra yine yaşanan tecrübelerin, tarafların tek başlarının sorunu çözemeyeceğini gösterdiğini öne sürdü.

“KIBRIS ÇÖZÜM UMUTLARINI CANLANDIRMANIN ÜÇ YOLU”

Buna ek olarak Türkiye’nin, Kıbrıs sorunu çözülmeden AB’ye katılmasının pek mümkün olmayacağı savunulduğu yorumda, Kıbrıs çözümü konusunda umutların canlandırmanın üç yolunun bulunduğuna dikkat çekildi. Çözüm önerilerini, “Türkiye’nin, Eroğlu’na, müzakereleri, Talat’ın bıraktığı noktada sürdürmesi için baskı yapması”, “ Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın doğrudan Rumlarla konuşma yolunu bulması”, “Yunan ve Türk hükümetlerinin ortak bir girişim yapması” olarak sıraladı. Dergi şunları da yazdı:

“EN BÜYÜK SORUN RUMLARA BASKI YAPILMAMASI”

“Ancak en büyük sorun, Kıbrıslı Türk tarafında değil, taviz vermeleri için Rumlara baskı olmamasıdır. Sayın Papandreu, bu konuda da yardımcı olabilir. Ancak daha umut verici bir olasılık, Brüksel’den potansiyel bir girişimdir.”

The Economist bu çerçevede, Kuzey Kıbrıs ile doğrudan ticarete olanak sağlanan tüzüğün Avrupa Parlamentosu ve AB hükümetlerince onaylanmasının önemine vurgu yaparken bu durumda Türkiye’nin limanlarını Rumlara açması için engellerin kalkmayacağının altını çizdi. Dergi, “Eğer bu yöndeki bir AB manevrası, Kıbrıslı Türklerin izolasyonuna son verse, Rumlara, çözüm için daha çok çaba göstermeleri yönündeki baskılar artar ve uzun bir süreden devam eden Kıbrıs sorunun nihayet tatmin edici bir sona ulaşır” diye yazdı.(ANKA)

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler