Kıbrıslı Rumların KKTC'de kalan eski malları için Taşımaz Mal Komisyonuna yaptıkları başvurularda, resmen faaliyete geçtiği 17 Mart 2006'dan bugüne kadar 43 milyon sterlin (yaklaşık 96 milyon TL) tazminat ödendi.
KKTC Taşınmaz Mal Komisyonuna 1974 öncesinde Kuzey Kıbrıs'ta kalan eski malları için Rumlardan gelen başvuru sayısı bugün itibarıyla 520'ye ulaştı.
Komisyon, bu dosyalardan 108'ini karara bağlarken, Rumlara toplam 43 milyon sterlin tazminat ödendi.
Yabancıların da görev aldığı mahkeme statüsündeki Komisyon, başvuru dosyalarından 104'ünü karşılıklı anlaşmayla, 4'ünü de duruşma yoluyla sonuçlandırdı.
Bu dosyalardan çoğu tazminatla karara bağlanırken, Komisyon, kurulduğu günden bugüne iki de takas kararı aldı.
Kıbrıs sorununun temel noktalarından mülkiyet sorununa ''iç hukuk'' oluşturma amacıyla, KKTC Anayasası'nın 159'uncu maddesine göre hazırlanan ve 19 Aralık 2005'te yasalaşarak yürürlüğe giren ''Taşınmaz Malların Tazmini, Takası ve İadesi'' adlı yasayla oluşturulan Komisyon, Kuzey Kıbrıs'ta kalan eski Rum malları için tazminat, takas ve mal iadesi öngören yasayı uygulamakla yükümlü bulunuyor.
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) de 5 Mart 2010'da, Rumların mülkiyet başvurularında, KKTC'deki Taşınmaz Mal Komisyonunu etkin iç hukuk yolu olarak kabul etmişti.
İlgili yasa uyarınca, mülkiyet veya kullanım hakkı gerçek veya tüzel kişiye ait olmayan; konumu ve niteliği uyarınca ulusal güvenliği, kamu düzenini ve kamu yararını tehlikeye düşürmeyecek taşınmaz mallar hemen iade kapsamında. Tahsisten kullanımda olan veya inkişaf edilmiş malların iadesi yönünde karar alınması halinde, iade yasayla çözüm sonrasına erteleniyor. Eşdeğer karşılığı mallar ise iade kapsamı dışında.