Rum Hükümet Sözcüsü Stefanos Stefanu, Rum tarafının Türkiye’nin AB üyeliğini desteklediğini, 1 Temmuz 2012’de dönem başkanlığını devralmasından sonra da bunun değişmeyeceğıini söyledi. İşte Rum Hükümet Sözcüsü’nün açıklamalarının ana hatları:
Aramızdaki mesafe büyük
Görüşmeler istediğimiz gibi gitmiyor. İlerleme olacak şekilde gitmiyor. Biz isterdik ki, iki taraf arasında görüş birliği olsun. (Eski KKTC Cumhurbaşkanı) Mehmet Ali Talat zamanında yakınlaşılan konularda, Türk tarafının geri adım atması nedeniyle taraflar arasındaki mesafe daha büyük. Ümit ediyoruz ki, Greentree görüşmesine kadar Türk tarafı tutumlarını yeniden düşünür.
Yerleşikler geri gitmeli
Vatandaşlık konusundaki tutumumuz nettir. Birincisi, bizler ‘yasadışı’ KKTC’nin verdiği vatandaşlıkları tanımıyoruz. İkincisi ‘yasadışı’ nüfus taşınması savaş suçudur. Taşınmış nüfusun hepsi geri gitmelidir. Bizler üst taban belirledik, bu da 50 bindir.
Eroğlu rahatsız edici
Çözümde federasyon olamayacaksa, Eroğlu çözüme gelmeyecekse, tek vatandaşlık tek egemenlik olmayacaksa; evet, Eroğlu rahatsız edici oluyor. Eroğlu ve Kıbrıs Türk tarafı çok önemli bir hata yapıyor. Merkezi hükümetin Rumların malı olacağını sanıyor. Merkezi hükümet Kıbrıslı Rumlar ve Türklerin olacak. Eroğlu her şey iki olsun diyor. O zaman iki ayrı devlet olur. Kıbrıs Rum tarafı iki devlete kesinlikle karşıdır.
Henüz doğalgaz bulamadık
Doğalgaz aramaları konusunda henüz bir şey bulmuş değiliz. Ama doğalgaz Kıbrıs sorununun çözümü için büyük bir teşvik. Doğalgaz bulunduğu zaman bundan hem bizler, hem Türkler hem de Türkiye kazanacaktır. Burada Türkiye’nin ‘tehditkâr-gerilim’ yönünde yaptığı açıklamalar uluslararası arenanın da tepkisini çekiyor.
AB üyeliğini destekliyoruz
Bizim Türkiye ile bir alıp veremediğimiz yok. Türkiye ile ilişkilerimizin normalleşmesini istiyoruz. Biz, Avrupa Birliği’ne tam üye olan bir Türkiye istiyoruz. Tek sorun; ‘Kıbrıs Cumhuriyeti’nin topraklarının işgalidir. Kıbrıs sorunun çözümü, Rumlar için bir zafer değildir. Herkes kazanacak, win-win (kazan-kazan) olacak. AB dönem başkanlığındaTürkiye ile ilişkilerin iyi olmasını istiyoruz. Bizler Türkiye’nin AB’de ilerlemesi taraftarıyız.
Erdoğan Atatürk gibi
Erdoğan’a çok geçmiş olsun dileklerimizi gönderiyoruz. En kısa zamanda şifa diliyoruz. Sayın Erdoğan birçok sorun konusunda cesaret gösteriyor. Kıbrıs sorunu konusunda cesaret göstermelidir. Atatürk’ten sonra Türkiye’ye gelen en önemli liderdir Erdoğan. Atatürk ile Venizelos (Yunanistan Başkanı) arasındaki ilişki Kıbrıs’ta da gelişebilir. Bizler, 1 Temmuz 2012’ye kadar sorunun çözümü çabası içindeyiz. AB dönem başkanlığını ‘ortak devlet’ üstlensin.