YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Rus arşivlerindeki 1. Dünya Savaşı sahneleri ilk kez Trabzon'da yayınlanacak

Atatürk Araştırma Merkezi Başkanlığı ve Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) işbirliğinde “I. Dünya Savaşı’ndan Lozan Barışı’na...

Atatürk Araştırma Merkezi Başkanlığı ve Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) işbirliğinde “I. Dünya Savaşı’ndan Lozan Barışı’na Trabzon” konulu uluslararası sempozyum düzenleniyor. Sempozyumda, bölgedeki Rus işgaline Rusya'dan bakış, Rus arşiv ve belgelerine dayalı olarak değerlendirilecek.
Uzun yıllardır açık olmayan Rus arşivlerinin kısa süreli de olsa açıldığı dönemde incelenen Rus arşiv belgelerinin bir kısmı, ilk defa bu sempozyumla kamuoyuyla paylaşılacak. 24 Şubat tarihinde KTÜ Prof. Dr. Osman Turan Kültür Merkezi'nde yapılacak sempozyumun açılışında, Rus askeri arşivlerinden elde edilen ve Türkiye'de ilk defa yayınlanacak olan “Rus Askeri Film Arşivi Kayıtlarına Göre I. Dünya Savaşı ve Trabzon” konulu görsel sunu ve KTÜ Devlet Konservatuarı tarafından “Muhacirlik Türküleri” konseri gerçekleştirilecek.
Sempozyumun 1. oturumunun başkanlığını Prof. Dr. Temuçin Faik Ertan yapacak. Bu oturumda Prof. Dr. Süleyman Beyoğlu, “I. Dünya Savaşı Yıllarında Trabzon”, Doç. Dr. Apollinaria Avrutina, “20. Yüzyıl Başındaki Trabzon ve Çevrelerine Rus İmparatorluğu’ndan Bakış”, Yrd. Doç. Dr. Ahmet Karaçavuş, “I. Dünya Savaşı’nda Trabzon’da Ermeni Faaliyetleri” başlıklı bildirilerini sunacaklar. Başkanlığını Prof. Dr. Musa Kasımlı’nın yapacağı 2. oturumun konuşmacıları ve sunum başlıkları ise şöyle: Prof. Dr. Mesut Çapa, “I. Dünya Savaşı Sonlarında Trabzon”, Prof. Dr. Enis Şahin, “Trabzon’un Rus İşgalinden Kurtuluşu Sırasındaki Askeri ve Siyasi Gelişmeler”, Prof. Dr. İbrahim Ethem Atnur, “I. Dünya Savaşı Yıllarında Trabzon’dan Müslüman Göçü: Rus İşgalinden Zorunlu Göçe.”
Sempozyumun 3. Oturumu, Prof. Dr. Mesut Çapa başkanlığında yapılacak. Bu oturumda Doç. Dr. Murat Küçükuğurlu’nun “Kurtuluştan Sonra Trabzon Şehri”, Prof. Dr. Musa Kasımlı’nın “Sovyet-Türkiye İlişkilerinde Trabzon ve Kars’taki Azerbaycanlı İhtilal Aleyhine Güçler Meselesi (1921-1922)”, Prof. Dr. Elfine Sibgatullina’nın “Rus Arşiv ve Basınına Göre 1914-1923 Yılları Türkiye’sinin Karadeniz Bölgesi”, Yrd. Doç. Dr. Rahmi Çiçek’in, “Milli Mücadele Döneminde Trabzon’da Yerel Yönetim” konulu bildirileri tartışılacak. 4. oturumun başkanlığını Prof. Dr. Süleyman Beyoğlu yapacak. Bu oturumda Prof. Dr. Temuçin Faik Ertan, “Mustafa Suphi’nin Trabzon’a Gelişi”, Yrd. Doç. Dr. İsmail Akbal, “I. TBMM’de Kadük Kalan Bir Kanun: Men’i Müskirat Kanunu”, Prof. Dr. Sadık Sarısaman, “Ali Şükrü Bey’in Öldürülmesi ve Yankıları” konulu bildirilerini sunacaklar.
Atatürk Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Cezmi Eraslan'ın yöneteceği Değerlendirme ve Kapanış Oturumu'nda ise Prof. Dr. Hikmet Öksüz, Prof. Dr. Mesut Çapa, Prof. Dr. Süleyman Beyoğlu görüşlerini paylaşacak.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler