MOKSOVA (İHA) - Küresel ekonomik krizinin ilk etkilerini fazlasıyla hissetmeye başlayan Rusya'da, petrol ihracatından sağlanan para rezervlerine güvenen ulusal bankacılar ise bu krizin başarıyla atlatılabileceği konusunda umutlu.
Rusya Ulusal Bankerler Günü dolayısıyla Mokova'da açılan 9. Uluslararası Bankacılık Forum'unda biraraya gelen hükümet ve finans sektörü liderleri, Rusya'daki bankacılık sektörünün mevcut durumunu ve ekonomik krize karşı alınacak önlemleri tartıştı. Rusya hükümet temsilcileri, Merkez Bankası, özel bankalar ve ayrıca yabancı bankacıların katıldığı toplantının açılış konuşmasını yapan Rusya Bankacılar Birliği Başkanı Garegin Tosunyan, küresel ekonomik kriz konusunda basında çıkan abartılı haberlerin Rusya'da da halkı panik havası içine soktuğuna dikkat çekerken, bakacılar olarak bu kriz konusunda kötümser olmadıklarını ve bu sorunun sık sık tartışma masasında yatırılarak, açık bir şekilde konuşulması ve insanların bilgilendirilmesi sayesinde kolayca atlatılabileceğini söyledi. Rusya'nın mevcut para rezervlerinin de krizin atlatılmasında yeterli olacağını kaydeden Tosunyan, "Fakat ilk önce kendimize şu soruyu sormalıyız. Biz ne istiyoruz; kıyametin kopmasını mı, yoksa her şeyin yoluna girmesini mi? Eğer krizin atlatılmasını istiyorsak bunun için her türlü imkana sahibiz. Ama illa da kıyamet istiyorsak gerçekten her şeyi batırabiliriz" dedi. Diğer konuşmacılar da genel güvensizlik dolayısıyla vatandaşların bankalardaki paralarını çekerek, evlerde yastık altında saklamayı tercih ettiklerine, Rusya'daki bankaların ise sermaye biriktirerek, kendilerini korumak amacıyla kredilendirme işlemlerini hemen hemen durdurma noktasına geldiklerine dikkat çekerken, Başbakan Putin'in de verdiği talimat doğrultusunda kredilendirme işlemlerinin acilen hızlandırılmasının önemine değindiler. Devlet tarafından reel sektöre destek amacıyla bankalara verilen destek fonunun, bankaların sermaye birikimi için değil, kredi faaliyetlerini devam ettirmek için kullanılması gerektiğini vurgulayan konuşmacılar, mevcut şartlarda hükümetin de krize karşı yanlış politika uygulayan bankaları cezalandırması gerektiğini ifade etti.
Moskova Tahvil Komitesi Başkanı Sergey Pahomov, "Küresel ekonomik kriz, Rusya ekonomisini de ciddi bir sınav karşısında bıraktı. Bu krizin Rusya'da en önemli iki etkisi ortaya çıkmış bulunuyor. Bunlardan birincisi direk olarak finansal krizden kaynaklanıyor. Yani uluslararası yatırım, kredi, maliye piyasalarının normal faaliyetinin durmasından kaynaklanıyor. Dolayısıyla Rusya bankaları da eski faaliyetlerini yapamıyorlar. İkinci en büyük etki ise global çaptaki ekonomik yavaşlamadır. Bu, tüketici
talebindeki düşüşle alakalıdır ve hem üretim, hem de ham madde ihracatını olumsuz etkilemektedir. Durumdan iki çıkış yolu görüyorum. Birincisi hükümetin reel sektöre acil desteği sayesinde güçlü ve dayanıklı bir ulusal ekonomi inşa etmektir. Bunun için yapılacak çok işler var. İkincisi ise sağlam bir bankacılık sistemi oluşturulmasıdır. Diğer ülkelerde yaşanan yanlış bankacılık politikalarından ders alarak bunları Rusya'da tekrarlamamalıyız " dedi. Bu arada forum katılımcıları finans sektöründe yaşanan kriz dönemine rağmen uzun yıllardan beri bu sektörde emeği geçen maliyecileri Ulusal Bankacılık Günü dolayısıyla kutlamayı ve bazılarını ise ödüllendirmeyi de ihmal etmedi.