HABER

Rus haber sitesi Sputnik'e erişim engeli

Rus devlet haber ajansı Sputnik'in sitesine erişim, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'nın aldığı tedbir kararı ile engellendi. Sputnik'in Türkçe yayınlarının Genel Yayın Yönetmeni, "Engelleme nedeni hakkında açıklama istedik. Hiç beklemiyorduk" dedi.

Rus haber sitesi Sputnik'e erişim engeli

Rus devlet haber ajansı Sputnik'in sitesine erişim, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'nın aldığı tedbir kararı ile engellendi.

Dün akşamdan bu yan erişim sağlanamayan www.sputniknews.com internet sitesinin neden engellendiğine dairse bir açıklama bulunmuyor.

Siteye girmek isteyenler "Yapılan teknik inceleme ve hukuki değerlendirme sonucunda idari tedbir uygulanmaktadır" açıklamasını görüyor.

31 dilde yayın yapan Sputnik'in Türkçe yayınlarının Genel Yayın Yönetmeni Mahir Boztepe, Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada "Siteye erişimin neden engellendiğini öğrenebilmek için düzenleyici kuruluşa mektup gönderdik. Yasak gelmesini hiç beklemiyorduk" dedi.

Geçici mi?Sitenin ulaştığı bir TİB yetkilisi, Sputnik'in geçici olarak engellendiğini ve nihai kararı mahkemenin vereceğini söyledi.

Siteye göre yetkili "Sputnik'i engelleme kararı alıp bu kararı mahkemeye götürdük. Bu prosedür kanunlarda var. Kanunlara göre, yasalara aykırı olan herhangi bir bilgi yayımlayan siteler kapatılıyor ve sonra mahkemeye gidiliyor" ifadelerini kullanıp ekledi: "Site yeniden açılacak mı yoksa kapalı mı kalacak, buna mahkeme karar verecek."

Yetkili, engelleme kararının gerekçesini ise paylaşmak istemedi.

Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkiler, Kasım 2015'te Türk savaş uçaklarının bir Rus jetini Suriye sınırında sınır ihlali yaptığı gerekçesiyle düşürmesinin ardından bozulmuştu.

Rusya, uçağının sınır ihlali yapmadığını ve Suriye hava sahasındayken düşürüldüğünü iddia ettmişti.

Sputnik: Putin'in konuşmasından saatler sonra engellendikSputnik yayınlarının baş editörü Margarita Simonyan ise yaptığıyazılı açıklamadakararı 'Türkiye'deki katı sansür uygulamalarının yeni bir örneği' olarak tanımlayıp ekledi: "Türkiye'de artık basın özgürlüğü gibi bir kavramdan söz etmek mümkün değil. Bu ülkede basın özgürlüğü diye bir şey yok. Sputnik'in Türkiye Gazeteciler Cemiyeti tarafından daha birkaç gün önce ödüle layık görüldüğü düşünülünde de bu karar özellikle saçma görünüyor."

Simonya erişim engelinin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Türkiye'yle ilgili açıklamalarından saatler sonra geldiğini hatırlattı.

Rusya Devlet Başkanı Putin, dün halktan gelen soruları yanıtladığı bir canlı yayın düzenlemişti.

Putin dün canlı yayında halktan gelen soruları yanıtladığı etkinlikte, sorunun Türk halkıyla ya da Türkiye'yle değil, siyasi iktidarla olduğunu ifade etmiş ve "Türkiye'yi dostumuz sayıyoruz. Türk halkını da bizim için en iyi komşuluk ilişkilerini kuracağımız dost halk görüyoruz. Bizim sorunumuz, davranışlarının kifayetsiz olduğunu düşündüğümüz bazı politik liderlerle ve onlara da uygun şekilde karşılık veriyoruz" demişti.

Basın özgürlüğü eleştirileriABD, Avrupa Birliği (AB) ve basın özgürlüğünü savunan sivil toplum kuruluşları bir süredir Türkiye'de ifade ve basın özgürlüğünün geriye gittiğine dikkat çekiyor.

DünAP: Türkiye'de reformlar sadece yavaşlamadı, geriye gitti, "Türkiye'de ifade özgürlüğü ve yargının bağımsızlığı gibi bazı önemli alanlardaki reformların hızı genel olarak yavaşlamakla kalmadı, bu alanlarda bir gerilemede de oldu, ki bu özellikle kaygı verici bir durum” demişti.

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın her yıl hazırladığıinsan hakları raporundada "Medya üzerindeki baskı insan hakları ihlalidir" ifadesi yer alıyordu.

Türkiye ABD merkezli sivil toplum kuruluşuFreedom Housetarafından da basının özgür olmadığı ülkeler arasında sayılıyor.

En Çok Aranan Haberler