HABER

Rus medyasından Türkiye yorumu

Türkiye'nin uluslararası derecelendirme kuruluşlarına ilişkin yaklaşımı ve Standard &Poor's ile anlaşmaya son verme kararı, yurt dışında da dikkat çekiyor.

MOSKOVA(ANKA) - Türkiye'nin uluslararası derecelendirme kuruluşlarına ilişkin yaklaşımı ve Standard &Poor's ile anlaşmaya son verme kararı, yurt dışında da dikkat çekiyor. Rusya'nın Sesi, "Türkiye'nin reyiting ajanslarıyla mücadelesi" başlığını kullandığı haberinde IMF uzmanlarının değerlendirmelerine işaret ederek "Eğer öyle ise Standard & Poor's'un bunda suçu ne?" diye sordu.

Rusya'nın Sesi, Standard & Poor's'un Ankara ile varılmış olan mutabakatın geçerliliğini yitirebileceği gerekçesiyle Türkiye için bundan sonra tam değerlendirme raporları çıkarmayacağını açıkladığına dikkat çekerek "Standard & Poor's, ülkenin cari açığı, ticarette negatif denge, yabancı yatırıma fazla yönelme ve diğer bazı faktörlerden dolayı yönelttiği eleştirilerden sonra Türkiye hükümetinin "hiddetini' üzerine çekmişti" dedi. Haberde şu değerlendirmeler yapıldı:

"Dışarıdan bakıldığında durum Standard & Poor's'un rakibi olan diğer reyting ajanslarının verileri ile de teyid edilmekteydi. Örneğin Fitch ve Moody's. Türk hükümeti ve Standard & Poor's arasındaki skandal patlak verdiğinde Fitch Türkiye'nin bazı göstergelerini yükseltti."

Fitch'in ayrıca Türkiye GSYH'sının 2013'te yüzde 3,8, 2014'de ise yüzde 4,5 oranında büyüyeceğini tahmin ettiği belirtilen haberde "Bu göstergeler mali risklerin, devlet borçlarının azalması, banka sistemi ile gurur duyan, ekonominin gelişmesi için uygun perspektifler yaratan Türkiye hükümeti için son derece kabul edilebilir değerler" denildi ve şöyle devam edildi:

"Ancak ekonomi kağıt üzerindeki raporlarla tespit edilemeyen o gerçeğin ta kendisidir. Üstelik, Standard & Poor's değil Türkiye Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan geçtiğimiz günlerde ulusal ekonomi "krizden korunmak için ekonomik göstergelerin aşamalı olarak düşürüldüğü bir evreye giriyor' açıklamasında bulunmuştu."

Sanayi üretimi ve işsizlik gibi başka göstergelere de dikkat çeken Rusya'nın Sesi, "Yeri gelmişken belirtelim, Uluslararası Döviz Fonu uzmanları da Türkiye'deki ekonomik düşüşe ve hükümetin 2013 yılında genel olarak ekonomide gelişme olmasa da en azından mevcut olan pozitif ekonomik gelişme temposunu muhafaza etmek için bazı tedbirlere başvurmak zorunda kaldığına işaret ediyorlar. Eğer öyle ise Standard & Poor's'un bunda suçu ne?" diye sordu. (ANKA)

(CN/ORH)

En Çok Aranan Haberler