HABER

Rus petrolleri için temaslar başladı

ANKARA (İHA) - Rus petrollerinin Türkiye üzerinden boru hatları ile Akdeniz'e taşınması projesinin gerçekleşmesiyle ilgili resmi temaslar iki ülke yetkilileri arasında başladı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Rus Petrolleri'nin Türkiye üzerinden yapılacak boru hatları ile taşınması konusunun görüşülmesi için Türkiye'ye gelen Rus heyeti ile görüştü. Rus Heyeti ve Bakan Güler görüşme sonrasında basına bir açıklama yaptı. Güler konuşmasında, boru hatları üzerine görüştüklerini belirterek, Türk boğazlarının by-pass edilmesi programını detaylı olarak görüştüklerini bildirdi. Projenin teknik ve ekonomik büyüklüğü hakkında görüştüklerini ifade eden Güler, bu görüşmeler neticesinde projenin netleşeceğini söyledi. Bakan Güler, Rus petrolünün taşınacağı öngörülen her iki güzergahın da görüşmelerde ele alındığını, bu güzergahların avantaj ve dezavantajlarını görüştüklerini ve Rusya'nın en önemli petrol şirketi olan Transneft ve TNK-BP yetkilileri ile de görüştüklerini söyledi. Güler, gazetecilerin projenin başlamasına kesin olarak karar verilip verilmediğini sormaları üzerine, "Bu görüşme onu göstermiyor mu?" dedi.

Projenin kim tarafından yapılacağının sorulması üzerine de Güler, güzergahlar ve şirketlerin daha sonra netleşeceğini söyledi. Güler, ne kadar petrolün taşınacağının sorusuna ise, kapasite konusunu da görüştüklerini belirterek, Rus tarafının yapacağı değerlendirmeden sonra taşınacak miktarın netleşeceği cevabını verdi. Daha sonra bir konuşma yapan Rusya Uluslararası Enerji İşbirliği Özel Temsilcisi İgor Yusufov, yapılan bu görüşmelerin Türkiye ve Rusya'nın çevreye verdiği önemin bir göstergesi olduğunu belirterek, "Bu görüşmeler gelecekte boğazlarda olacak kazalara büyük bir önem atfetmektedir" dedi. İki önemli somut güzergah olduğunu da ifade den Yusufov, bunların birinin Trans-Trakya olarak adlandırılan Kıyıköy-İbrikbaba hattı, diğerini ise Trans-Anadolu olarak adlandırılan Samsun-Ceyhan hattı olduğunu söyledi. Bir açıklama yapan Transneft Başkanı S.M. Vaynştok ise, petrol üreten ve kaynak sahibi olan bir şirket için önemli olanın, projenin ekonomik açıdan avantajlı olması olduğunu belirterek, ortak çalışmalar sonucunda en uygun seçeneğin gerçekleşmesini umut ettiklerini kaydetti.

En Çok Aranan Haberler