Kırım'da gerçekleştirilen referandumun ardından bazı uzmanlarınortaya çıkan yeni siyasi konjonktürde mevcut Rus - Türk ilişkilerinde bir krizin yaşanabileceği tahmininde bulunmasına rağmen Rus medyasında "Rus-Türk ilişkilerinde herhangi bir kriz çıkmaz" görüşü dile getiriliyor.
Rusya'nın Sesi'nin görüşlerine başvurduğu ünlü siyaset bilimci ve yorumcu Stanislav Tarasov, Türkiye ile Rusya arasında kısa bir süre önce imzalanan turizmde kapsamlı işbirliği anlaşmasını anımsatarak "Burada özellikle dikkat edilmesi gereken nokta ise tarafların Rusya ile Türkiye arasında benzer anlaşmaların ileriki dönemlerde de imzalanacağına vurgu yapmaları olmaktadır" dedi.
Siyasal gelişmelerden en fazla etkilenen sektörlerden biri olan turizmde böyle bir gelişmenin yaşanmasını " şüphesiz oldukça dikkat çekicidir" olarak niteleyen Tarasov, "Bu duruma verilecek en güzel örnek ise Mısır ve Tunus'ta yaşanan politik gelişmelerden dolayı önceden buraları tercih eden Rus turistlerin tatil için artık Türkiye ve diğer Akdeniz ülkelerine gidiyor olmalarıdır. Zaten 2013 yılı itibariyle Türkiye'ye gelen Rus turist sayısı, bir önceki yıla göre yüzde 20 oranında artış göstererek 3 milyondan daha fazla olmuştur" şeklinde konuştu.
Stanislav Tarasov, "Batı'nın ve şu anki Kiev yönetiminin Kırım Tatarları kartını kullanmak suretiyle yaptığı girişimler Ankara'yı yanıltmayı başaramadı. Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yaptığı telefon görüşmesinden sonra 7 Mart tarihinde yaptığı açıklamalara bazı çevreler tarafından yeterince dikkat edilmemiştir kanaatindeyim" dedikten sonra şöyle devam ediyor:
" Erdoğan bu görüşme esnasında Putin'e "Rusya'nın tıpkı Kırım'da yaşayan Rusları ve diğer azınlıkları koruduğu gibi Kırım Tatarlarının haklarını da koruması gerektiğini' net bir biçimde ifade etmiştir. Bakın bu noktaya özellikle dikkat etmek lazım. Sn. Erdoğan Kırım Tatarlarının haklarını Ukrayna korumalıdır demiyor. Özellikle Rusya korumalıdır diyor. Başbakan'ın ifade ettiği bu durum, Karadeniz Bölgesi'ndeki gerçek güç dengesinde yaşanmakta olan değişimin de açık bir göstergesi olmaktadır."
-"RUSYA'NIN GÜMRÜK BİRLİĞİ ÖNERİSİ TÜRK HÜKÜMETİNCE DEĞERLENDİRİLİYOR"-
Tarasov, "Bu arada ilginç bir bilgiyi de ayrıca paylaşmak istiyorum. Geostrategy isimli uzman grubu tarafından kısa bir süre önce kamuoyuna yapılan açıklamada, Rusya'nın Türkiye için hazırlamış olduğu bir öneri paketinin uzun bir süredir Türk Hükümeti'nce değerlendirilmekte olduğu ifade edildi. Söz konusu öneri paketi, Rusya - Kazakistan - Belarus Gümrük Birliği'ne Türkiye'nin de dahil olması ya da birlik üyeleri ile bu ülke arasında serbest bir ticaret bölgesi oluşturulmasını öngörmekte" dedikten sonra şöyle devam ediyor:
"İşte tam da bu şartlarda Kırım, Türkiye ile Rusya arasında bir cepheleşme ve anlaşmazlık konusu olmaktan ziyade, çok önemli ve sıkı bir işbirliği sürecinin ana bölgelerinden biri haline gelebilir. Malum olduğu üzere Türkiye'nin bir takım Batılı dostları, Ankara'yı Moskova ile ters düşürmek için ellerinden geleni yapmaktadır. Bundan da önemlisi, Rusya - Belarus - Kazakistan ekonomik pazarında elde edeceği öncelik, gelişmekte olan Türk ekonomisi için çok önemli bir sıçrama tahtası olacaktır ve Türkiye'nin mevcut konumunu sadece Sovyetler sonrası ortaya çıkan konjonktürde değil, aynı zamanda tüm Ortadoğu'da daha da güçlendirecektir."
(ANKA)