HABER

Ruşeymin faydaları nelerdir? Hangi vitaminleri içerir? Neye iyi gelir?

Buğdayın özü olan ruşeym, buğday tanesinin filizlendiği kısımdır.

Ruşeymin faydaları nelerdir? Hangi vitaminleri içerir? Neye iyi gelir?

Aslında buğdayın embriyosudur yani buğdayın hayat kaynağı denilebilir. Ülkemizde gittikçe önemi artan ruşeym, tam bir vitamin ve mineral kaynağıdır. Ancak buğdayın öğütülmesi sırasında unla karışması halinde etkisini kaybeder. Sağlıklı yaşamayı ve doğal beslenmeyi tercih eden kişilerin beslenme listelerinde mutlaka yer alması gereken gıdalardan biridir.

Ruşeymin Kalorisi ve Besin Değeri

Miktar: 100 gram

Kalori (kcal): 366

Yağ (g): 10

Karbonhidrat (g): 49

Protein (g): 31

Ruşeym Faydaları

Ruşeym yüksek seviyede E ve B vitamini, folik asit, lif, omega 3, çinko, kalsiyum, fosfor, selenyum, potasyum ve demir içerir. Bu sayede kalp sağlığından, sinir ve bağışıklık sistemini korumaya kadar geniş bir alanda etki gösterir. Özellikle antioksidanlar yönünden zengin olması, vücutta oluşan serbest radikalleri azaltarak hastalıklara karşı koruyucu etki göstermesini sağlar.

1. Bağışıklık sistemini destekler

adef

Bağışıklık sistemi, vücudun maruz kaldığı bütün hastalıklara karşı verdiği savaşın ana mekanizmasıdır, doğru çalışması için desteklenmesi gerekir. Ruşeym ise içerdiği mineral ve vitaminler sayesinde bağışıklık sisteminin daha kuvvetli olmasını sağlar. Bağışıklık sistemini destekleyen çinko, potasyum, demir, kalsiyum gibi mineraller ile B grubu vitaminler ruşeym ile doğal yollardan alınır. Ruşeym aynı zamanda bağışıklık sistemi içerisindeki antioksidan seviyesini artırarak sistemi korur.

2. Kalp sağlığını destekler

diabetes-2424105_640

Kolesterol vücut için gerekli ancak fazla olduğunda zarar veren bir yapı taşıdır. Kötü huylu kolesterol kanda birikir ise sağlığı tehdit eden bir durum oluşur. Bu durumda iyi kolesterol olarak bilinen HDL miktarı da düşüş gösterir. Ruşeymin yapısında bulunan fitosteroller bağırsaklarda kolesterol emilimini azaltarak damar sağlığını korur. Bir diğer madde oktakosanol ise kötü huylu kolesterol seviyesini düşürür. Kolesterol seviyesini dengeleyen, kan akışını düzenleyen ruşeym bu sayede kalp sağlığını destekler. Doğal olarak aniden oluşabilecek felç ve inme riskini de azaltır.

3. Kan şekerini düzeyini korur

şeker ölçümü

Kan şekerinin düşmesiyle birlikte enerji eksiği ortaya çıkar ve bu durum halsiz hissetmeye neden olur. Yüksek olması ise diyabet hastalığının işaretidir. Ruşeym, yüksek lif içeren bir besin maddesi olma özelliğiyle kan şekerini dengeler. Diyabet hastaları için önemli bir kaynaktır.

4. Kansere karşı korur

ruşeym

Antioksidan yönünden zengin olan ruşeym, vücut açısından son derece zararlı olan serbest radikallerin yok edilmesine yardımcı olur. Serbest radikallerin bastırılması da kanser riskini düşürür. British Journal of Cancer tarafından yapılan bir araştırmanın sonucuna göre ruşeymin kolon kanseri üzerinde önleyici ve tedaviyi destekleyici etkileri olduğu kanıtlanmıştır. Başka bir çalışmada ise kemoterapi tedavisi gören çocuklarda beyaz hücreleri desteklediği görülmüştür.

5. Gebe sağlığını korur

adult-18604_1280

Gebelikte alınması gereken maddelerin başında gelen folik asit, hem annenin sağlığı hem de bebeğin gelişimi için önemlidir. Folik asit, bebekte oluşabilecek merkezi sinir sistemi anomalilerini önemli ölçüde engeller. Sipina bifida, ensefalosel ve anansefali gibi sorunların oluşma riskini %70 oranında azaltır. Bu nedenle gebelikte ve gebelik öncesi beslenmede yeterli miktarda folik asit içeren ruşeym tercih edilebilir.

6. Yaşlanmayla savaşır

young-woman-1149643_640

Ruşeym yoğun bir E vitamini kaynağıdır. E vitamini ise cilt hücrelerini besleyerek yaşa bağlı olarak ortaya çıkan tahribatı azaltır. Cildin kollajen yapısını destekleyen ruşeym, çatlakların iyileştirilmesine, lekelerin giderilmesine, gerilme ile oluşan çizgilerin yok edilmesine yardımcı olur ve cildi besler. Bunun için haşlanıp yumuşatılmış ruşeym, bal ve yumurta ile karıştırılıp maske haline getirilir. Yaklaşık 15 dakika kadar cilt üzerinde tutulur ve ılık su ile durulanır. Cildin yağ miktarına göre bu karışıma badem yağı da ilave edilebilir.

7. Kasları güçlendirir

kas sistemi

Ruşeym, kasların sağlığı için gerekli proteini içeriğinde barındırır. Vücutta bulunan enerji seviyesini de yüksek tutan protein, kas kütlelerini dengede tutmak isteyenler için doğal bir organik bileşiktir. Özellikle vegan veya vejetaryen olup hayvansal protein tüketmeyenler için ruşeym, tamamlayıcı bir gıdadır.

Buğday Ruşeymi Zayıflatır mı?

Zayıflama süreci bir bütündür. Dengeli beslenme ile birlikte egzersiz programı gerektirir. Buğday ruşeymi ise bu sürece kan şekerini dengeleyerek ve uzun süre tokluk hissi vererek katkı sağlar.

Buğday Ruşeymi Nasıl Elde Edilir?

Buday, değirmenlerde işlendiği esnada özel bir ayrıştırma işlemine tabi tutularak ruşeym elde edilir. 1 ton buğdayın işlenmesi sırasında yaklaşık 1-5 kilo arasında ruşeym ortaya çıkar. Bu da ruşeymin çok fazla bulunmayan bir besin olduğunun işaretidir. Ruşeym, buday yetiştiriciliği sırasında mikroorganizmalardan ve zirai ilaçlardan yoğun olarak etkilenir. Bu nedenle tüketime sunulmadan önce ısıl işlemden geçirilir ve vakumlu poşetlerde piyasaya sürülür.

Ruşeym Nasıl Tüketilir?

Ruşeym hazır olarak satın alınabilecek bir gıdadır. Tüketilmesi ise son derece basittir. Her türlü besin maddesi ile karıştırılabilir. Çorbalara, salatalara, yemeklere eklenebilir. Ayrıca köfte yaparken etin içine bir miktar ruşeym ilave edilebilir. Bununla birlikte yoğurta karıştırıp yemek mümkündür. Ancak yoğurt ve ruşeym ikilisinde gözetilmesi gereken bir durum ortaya çıkar. Kalsiyum demir emilimini engellediği için, demir almak amaçlı ruşeym tüketiminde bu yöntemin tercih edilmesi yanlış olur. Ruşeym günlük kullanım miktarı yaklaşık iki çorba kaşığı kadardır. Ruşeym tüketiminde dikkat edilmesi gereken bir başka nokta ise saklama koşuludur. Vakumlu poşetlerde satın alınan ruşeym, nemden korunarak saklanırsa küflenme yapmaz.

Buğday Ruşeymi Bebeklerde Nasıl Kullanılır?

Ruşeym bebekler için muhteşem bir gıdadır. Bütün gelişim süreçlerini destekler. Ancak bebeklerde ruşeym kullanımı için bebeğin en az sekiz aylık olması beklenir. Ruşeym diğer bütün gıdalar gibi, ilk başlarda 3 gün ara ile verilir. Böylelikle bebekte bir alerji riski oluşup oluşmadığı belli olur. Başlangıçta bebeklere verilecek ruşeym 1 çay kaşığı kadar olabilir. Bebekte ruşeym kaynaklı bir problem yaşanmazsa miktar zamanla artırılabilir. Ayrıca gluten hassasiyeti olan bebeklerde ruşeym kullanılması sakıncalıdır. Gluten, büyümeyi engelleyen bir maddedir.

Ruşeymin Zararları

  • Ruşeymin en bilinen zararı diğer buğday ürünlerinde de olduğu gibi gluten içermesidir. Bu sebeple çölyak hastalarının ve gluten alerjisi olanların kullanması sakıncalıdır.
  • Buğday ruşeymi kilo aldırır mı? Doğru miktarda kullanılan ruşeym zayıflamayı destekler. Ancak aşırı miktarda tüketildiğinde kalori oranı nedeniyle ters etki gösterebilir.

En Çok Aranan Haberler