YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Rusların Gözdesi: "Cemile F1"

Silifke ilçesinde üretilen ve halk arasında "Ragıp cav cav" adıyla bilinen, ıslah çalışmaları sonucu "Cemile F1" adını alan yerli domates

Silifke ilçesinde üretilen ve halk arasında "Ragıp cav cav" adıyla bilinen, ıslah çalışmaları sonucu "Cemile F1" adını alan yerli domates türü, en çok Rusya'dan talep görüyor.

Bölgede "Ragıp cav cav", "Lapçin" veya "anam babam domatesi" adıyla anılan, rengi, tadı ve kokusuyla hibrit türü tohumluklardan farklı özellik taşıyan yerli domates, ıslah edilerek Cemile F1 adıyla Silifke ilçesine bağlı Atayurt beldesinde seralarda da yetiştirilmeye başlandı.

Yerli domatesin ıslah çalışmasını yapan firmanın Güneydoğu Anadolu distribütörü Hasan Basri Nalbant, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de 1960'lı yıllarda verim düşüklüğü nedeniyle yerli domates türüne rağbetin azaldığını söyledi.

Bunun sonucunda tohum firmalarının ıslah çalışmalarına destek vermeye başladığını, bu kapsamda verimin artırılması ve yola dayanıklılığın ön plana çıkartılmaya çalışıldığını ifade eden Nalbant, şunları kaydetti:

"İnsanların gelir düzeyi arttıkça doğallığa özlem de aynı paralelde arttı. Şimdi insanlar, pahalı bile olsa doğal ürünlere yöneldi. Bu kapsamda, yerli domates türünü ıslah ettik. Üreticilerimizin sadece açık alanda değil aynı tat ve aromayı koruyarak seralarda da yetiştirilebilecekleri 'Cemile F1' adıyla domates tohumunu geliştirdik."

Sebze ve meyve ihracatçısı Nurettin Kaynar da tüketici talebinin artık tamamen doğal yetişen ürünlere kaydığını belirterek, ıslah edilen yerli domatesin büyük ilgi gördüğünü anlattı.

Cemile F1 adı verilen domatesin özellikle Rusya'dan çok talep aldığını anlatan Kaynar, "Denemek amacıyla 1 dekarda başladığımız üretim alanını 40 dekara çıkardık. Ürünümüzün tamamını Rusya'ya ihraç ediyoruz. Rusya'dan özellikle bu domates türünü istiyorlar." dedi.

Atayurt Sebze Meyve Halinde komisyonculuk yapan Yüksel Kaynar da ihracatçıların en fazla yerli domates talep ettiğini belirtti.

Yerli domatesin pazar sıkıntısının bulunmadığını dile getiren Kaynar, "Bizler tüccarın ve ihracatçının talebini karşılamakta zorlanıyoruz. Normal domates 1,10 liradan, yerli domates ise 1,5 liradan alıcı buluyor" diye konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler