YEMEK

Rustik Güllaç Kızartma

İçerik devam ediyor
İçerik devam ediyor

Mehmet Kamil tarafından 18. yüzyılda kaleme alınan Melceü’t Tabbâhîn (Aşçıların Sığınağı) kitabından günümüze ulaşan bu güllaç kızarma tarifi, Türk mutfağında çok tercih edilen bir tatlı olduğunu bu kitaba girmesi ile bize anlatıyor. Arif Bilgin’e göre güllaç; iftar sonrası tüketilen, sindirimi kolay, hafif bir tatlıdır. Ramazan ayında çok tercih edilen bir tatlı olduğunu söyleyebileceğimiz bu tarifin; günümüzde basit bir yapılış işlemi vardır. Gül suyu ile tatlandırma olmasa da tatlının içine nar koymak 15. yüzyıldan beri kullanılmaktadır. Melceü’t Tabbâhîn (Aşçıların Sığınağı) kitabında var olan tarifler arasında güllacı bu halde bulduk ve bu tarifi sizler için uyguladık. Güllaç kızartmada kaymak, fıstık, karanfil ve tarçın aromalarının lezzetini sonuna kadar hissedeceksiniz.

Malzeme Listesi

GÜLLAÇ İÇİN;
120 gr güllaç yaprağı
200 gr gül suyu
100 gr süt
100 gr kaymak
30 gr antep fıstığı
2 adet yumurta
70 gr tereyağ
....
ŞERBET İÇİN;
200 gr toz şeker
200 ml su
3 adet karanfil
1 adet tarçın çubuğu
1/2 adet süt
2 adet limon suyu

(3 Kişilik - 30 Dakika)

Hazırlanışı

Adım 1

Su, şeker kaynamaya yakın limon suyunu ardından karanfili atın ve kaynatın son olarak tarçını atarak altın kapatıp demlenmeye bırakın

Adım 2

Diğer taraftan, güllaç yapraklarını 4 eşit parçaya bölün ve gül suyu karıştırılmış sıvının içine sokup çıkartın yumuşamasını sağlayın. Ardından iki kat güllaç yaprağının geniş kısmına 1 kaşık kaymak ve yeteri miktarda kırılmış Antep fıstığı serpin ve bir sigara böreği yapar gibi iki kenardan kapatıp rulo haline getirin.

Adım 3

Çırpılmış yumurtaya güllaç dolmalarınızı bulayın ve bir kenara bırakın. Ardından tereyağını tavaya koyun ve eridiğinde dolmalarınızı bu yağın içinde kızartın. İyice kızarmış ve kahverengiye yakın olan dolmaları ılık şerbetin içine atın ve kısa bir süre içinde dinlendirin.

Püf Noktası

Servisi ılık iken yapın.

En Çok Aranan Haberler