YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Rusya Gezisine Katılan Mersinlilerin Nükleer Santrale Bakışı Değişti

Mersin'in Gülnar ilcesine bağlı Büyükeceli beldesine nükleer santrali yapacak Rasotom firmasının davetlisi üzerine Rusya'ya giden...

Rusya Gezisine Katılan Mersinlilerin Nükleer Santrale Bakışı Değişti

Mersin'in Gülnar ilcesine bağlı Büyükeceli beldesine nükleer santrali yapacak Rasotom firmasının davetlisi üzerine Rusya'ya giden eğitimci, iş adamı, belediye başkanları ve gazetecilerin nükleere bakışı değişti.

Mersin Üniversitesi Çevre Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halil Kumbur, özellikle Akkuyu'da yapılacak santralin ikizini görünce bakışın değiştiğini söyledi. Gülnar Belediye Başkanı Ahmet Günel, Rusya'daki santrallerin insanlarla iç içe görünce tatmin olduğunu, yapılacak santralin bölgelerine zarardan ziyade fayda getireceğini halka anlatacağını kaydetti.

Aralarında eğitimci, işadamı ve gazetecilerinde bulunduğu bir gurup Rusya'da halen faaliyetini sürdüren Varonej 1 ile Akkuyu'da yapılacak Nükleer Santralin aynısı olan ve halen inşaat çalışmaları süren Varonej 2 Nükleer Santralini inceledi. Mersin Üniversitesi (MEÜ) Çevre Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halil Kumbur, nükleer reaktörle ilgili kişisel bilgilerinin olduğunu, ancak gezi ile güvenlikle ilgili önlemlerin ne düzeyde olduğunu bizzat yerinde görme fırsatı bulduğunu kaydetti. İnşaatı görünce insanın görüşünün biraz daha farklı boyutta olabildiğini ifade eden Kumbur, "Özellikle Mart 2011'de Japonya'daki Fukişima Nükleer Santrali’ndeki kazadan sonra oradaki eksizliklerin, güvenlikle ilgili sorunların tekrar gözden geçirilmesi Rusya'nı da bu kazayı dikkate alınması benim açımdan son derece önemli." şeklinde konuştu.

İlk defa bir nükleer santral gezisine katıldığını anlatan Kumbur, "Öğrencilerimiz bu konu ile yakından ilgileniyorlar. Çünkü işin çevre boyutu son derece önemli. İnsanlarda, canlılarda bitkilerde ve buna benzer çevredeki kısa ve uzun vadede olumsuz etkileri son derece önem arz ediyor. Bu bağlamda bakılınca öğrencilerime söyleyecek çok şeylerim var." ifadesini kullandı.

Mersinli işadamı Ali Öztürk ise geziye işadamları platformu adına katıldığını söyledi. Dünyada insanları bilinmeyenlerle korkutma gibi taktiklerin bulunduğuna dikkat çeken Öztürk, "Uçak uçuyor yerden kesiliyor o halde uçak tehlikeli. Aslında araba ile bir yerden bir yere giderken de çok küçük bir dalgınlık ölümlere neden olabilir. Fakat bu durum günlük yaşamın bir parçası olduğu için kimse farkında bile değil. Dolayısıyla nükleer karşıları nükleer enerji bilinmeyen bir şey olduğu için korkutuyorlar, ben bunların tepkilerini gereksiz görüyorum. Bu santral Fransa'da, Japonya'da Amerika'da ne ise Rusya'da aynı olmak zorunda. Bunları denetleyecek uluslararası gözetim var. Uluslararası Atom Enerjisi Kurumları var." diye konuştu.

Gülnar Belediye Başkanı Ahmet Günel de bu güne kadar birçok sivil toplum örgütleri ve çevrecilerin nükleer santrali protesto etmek kendilerinden destek istediklerini hatırlattı. Nükleer santrale karşı olmadıklarını, ancak yerinin yanlış olduğunu ifade eden Günel şöyle devam etti: "Şimdi bu santralleri gezip insanlarla iç içe olduklarını görünce şahsen tatmin oldum. Bundan sonra bölgemizdeki insanlara bu kadar korkulacak bir şey olmadığını anlatacağız. Ben santralinin bize zarar değil fayda getireceğine inanıyorum. “ diye konuştu.

Mersin Turizm Platformu Başkanı Numan Olcar ise Ruslardan nükleer santralin yapılacağı bölgeye turizm yatırımı da yapmasını istedi. Olcar, yapılacak turizm yatırımlarının nükleer santral olan yerde turizm olabilir imajını vermesi açısından önemli olduğunu vurguladı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler