Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-moon ile yaptığı görüşmenin ardından, Türkiye-Suriye sınırının "teröristler" tarafından silah sevkiyatı için kullanıldığını ve bu nedenle Rusya'nın sınırın kapatılması istediğini söyledi.
Lavrov, Interfax haber ajansında yer alan açıklamalarında bazı silahların insani yardım paketleri içine saklanarak sevk edildiğini ifade etti.
DÜNDAR VE GÜL'E ATIFTA BULUNDU
Lavrov isim vermeden Cumhuriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül'e de gönderme yaparak, "Bunu açıklayan gazeteciler hakkında ise davalar açılıyor" ifadelerini kullandı.
Diğer taraftan Suriye'deki ateşkes anlaşması ve siyasal çözüm sürecinde terörist gruplar ve radikallerin yeri olmadığını belirten Lavrov, bu grupların ideoloji ve uygulamalarının 'insanlığın varoluş prensiplerine aykırı' olduğunu söyledi.
Bölgesel ihlallere karşın büyük ölçüde devam ettiği belirtilen ateşkes konusunda konuşan Ban Ki-moon ise Lavrov ve Rusya'ya "Çatışmasızlık ortamının sağlanmasında üstlendikleri rol" için teşekkür etti.
**Bölgede son durum ne?
**
Türkiye - Suriye sınırının Suriye tarafında kuzeydoğudaki Haseke bölgesinden Kobani kantonuna kadar olan bölgeyi Kürt güçleri YPG kontrol ediyor. Kuzeybatıda ise Afrin'den Azez'e kadar uzanan sınır bölgesi de yine YPG kontrolünde.
Azez ve çevresindeki aralıkta ise sınırda muhalif gruplar bulunuyor. Rusya, 'terör örgütü' olarak sınıflandırdığı grupların bu bölgeden, Türkiye üzerinden lojistik destek aldığını savunuyor.
Türkiye ise Rusya'yı bölgedeki Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad karşıtı muhalif grupları 'teröristleri vuruyoruz' bahanesiyle hedef almakla suçluyor.
ESAD'DAN ATEŞKES AÇIKLAMASI
Öte yandan, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, ülkedeki ateşkesin ardından ilk kez konuştu ve ateşkesi umut ışığı olarak niteledi.
Alman televizyonu ARD'ye mülakat veren Esad, Suriye ordusunun ihlallere karşılık vermekten kaçındığını ancak bunun da bir sınırı olduğunu söyledi.
CENEVRE 7 MART'TA YENİDEN TOPLANIYOR
Suriye'de çatışmasızlığın sağlanmasıyla birlikte BM'nin insani yardım konvoyları ülkedeki sivillere yardım için yardım ulaştırmaya başlarken, BM'nin Suriye Özel Temsilcisi Stefan de Mistura da Cenevre'de başlayan ancak askıya alınan kalıcı ateşkes görüşmelerin 7 Mart'ta yeniden başlayabileceğini söyledi.
Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, barış görüşmeleri için "Üzerimize düşeni yapmaya hazırız" diyor.
Cenevre görüşmeleri öncesinde Alman televizyon kanalı ARD'ye bir röportaj veren Suriye Devlet Başkanı Esad, çatışmasızlık ortamını bir 'umut ışığı' olarak nitelerken, barış görüşmeleri konusunda üzerilerine düşeni yapmaya hazır olduklarını ifade etti.
Ancak Esad, muhalif grupların yer yer ateşkesi ihlal ettiğini, şu ana kadar bazı olayları gözardı ettiklerini ifade ederek "Toleransımızın bir sınırı var. Her şey karşı tarafın atacağı adımlara bağlı" diye konuştu.