Gatilov, Suriye’nin gemiler vasıtasıyla yüksek miktarda kimyasal maddeyi Şubat ayı içinde göndermeyi planladığını ve işlemin 1 Mart’ta tamamlanacağını bildirdi.
ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel perşembe günü Polonya’da, Suriye’nin elindeki kimyasal silahların teslimini geciktirdiğini, Şam rejiminin taahhüdüne uyma sorumluluğunu göstermesi gerektiğini söylemişti. Hagel, sürecin hızlanması için Rusya’nın devreye girmesi gerektiğini belirtmişti.
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry de, cuma akşamı Almanya ziyareti kapsamında gittiği Berlin’de, “Artık Esed rejiminin kimyasal silahlarını Suriye dışına söz verdiği kadar hızlı çıkarmadığını biliyoruz” demişti.
Programın gerisinde kalındı
21 Ağustos’ta Suriye rejiminin başkent Şam’ın Guta semtinde kimyasal silah kullandığı iddia edilmişti.
Suriye ise ABD'nin askeri müdahale tehdidi sonrası Eylül ayında Rusya’nın girişimiyle uluslararası topluma kimyasal silah stokunu imha etme taahhüdünde bulundu.
Suriye rejimine ait yaklaşık 500 ton kimyasal silah ve malzemenin 16 tonu Ocak ayının ilk haftası Lazkiye Limanı'ndan Norveç'e ait ticari bir gemiye yüklenerek yola çıktı.
Kimyasal silahların teslim ve imha süreci Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü'nün (OPCW) gözetiminde. Sürecin 30 Haziran’a kadar tamamlanması öngörülüyor. Ancak hali hazırda programın çok gerisinde kalındı.
OPCW verilerine göre, rejiminin elinde 700 ton kimyasal silah ve 500 ton kimyasal silah ham maddesi bulunuyor. Bu miktarın sadece yüzde 5’inin teslim edildiği açıklanmıştı.