Çin, İran'ı nükleer silah üretmeye çalışmakla suçlayan Birleşmiş Milletler raporunun akabinde Tahran'a yaptırım uygulanması çağrılarını reddetti.
Çin dışişlerinden yapılan açıklamada konunun çözümünün yaptırımlarla mümkün olmayacağı belirtilerek diplomatik çabalara yeniden ağırlık verilmesi talep edildi.
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin veto hakkına sahip bir diğer üyesi Rusya da İran'a yeni yaptırımlar uygulanmasına karşı çıktığını duyurmuştu.
Öte yandan Fransa ve İngiltere ise, İran'a karşı yeni yaptırım önlemleri alınmasını gerekli görüyor.
Muhabirler Londra ve Paris'ten gelen bu çağrıların kısmen, İsrail'in İran'ın nükleer tesislerine yakın zaman içinde hava saldırısı planladığı söylentilerine bir tepki niteliğinde olduğunu bildiriyorlar.
Fransa Dışişleri Bakanı Alain Juppe, BM'nin İran'a ''eşi benzeri görülmedik'' yaptırımlar uygulamayı düşünmesi gerektiğini söylemiş ve BM Güvenlik Konseyi'nin konuyu görüşmek üzere toplanmasını istemişti.
Atom Enerjisi Kurumu'nun İran ile nükleer silahları ilişkilendirdiği son rapor, bugüne kadar Tahran yönetimine karşı kullandığı en sert ifadeleri içeriyor.
Atom Enerjisi Kurumu'nca BM Güvenlik Konseyi üyelerine sunulan raporun 13 sayfadan oluşan ek bölümünde, Tahran merkezli nükleer çalışmalar konusunda toplanan istihbarat ve verilere yer verildi.
Raporda, İran'ın "nükleer patlayıcı geliştirmeyle ilgili denemeler yapmakta olduğuna dair bilgilere ulaşıldığı" belirtildi.
Atom Enerjisi Kurumu raporunda, İran'ın yürüttüğü çalışmalar arasında yer alan bilgisayar modellerinin tek amacının "nükleer bombayı harekete geçirecek sistemler geliştirmek" olabileceği kaydedildi.
İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad ise, ülkesinin nükleer programından ''bir iğnenin ucu kadar bile sapmayacağını'' söyledi.
İran lideri, raporun ABD tarafından sağlanmış boş iddialara dayandığını kaydetti.
İran'ın nükleer programının enerji amaçlı sivil bir proje olduğu görüşünü tekrarlayan Ahmedinejad, ''Sizin elinizdeki yirmi bin bombanın karşısında, biz iki bomba üretmeyeceğiz.'' dedi.