Hayatınızı idame ettirmek için gerekli olan temel ihtiyaçlarınızdan birini gerçekleştirirken gördüğünüz rüyalarla ilgili ne biliyorsunuz?
Rüyanızın, uyandıktan 5 dakika sonra yarısını, 10 dakika sonra ise %90’ını unutursunuz.
Görme yetisini sonradan kaybeden insanlar rüyalarında imajlar görürüler; doğuştan görme özürlü olanlar ise şekiller değil ama ses, koku, dokunuş ve duygu duyularını kapsayan etkili rüyalar görür.
Kimi ekstrem psikolojik bozuklukları olanlar hariç, her insan rüya görür. Eğer rüya görmediğini iddia edenlerdenseniz, yüzde 10’luk kısmını dahi hatırlamıyorsunuz demektir sadece.
Zihnimiz yeni yüzler uydurmaz; rüyalarımızda tanımasak ya da hatırlamasak da mutlaka hayatımızda daha önce gördüğümüz gerçek insanların yüzlerini görürüz. Her birimiz yaşamımız boyunca binlerce insan ile karşılaşırız, bu sayede beynimizin rüyalar esnasında faydalanabileceği inanılmaz bir arşive sahip olur.
Herhangi bir görme bozukluğu olmadığı halde genelin %12’si rüyalarını siyah beyaz görüyor, geri kalan ise renkli. 1915’ten 1950’lere kadar yapılan araştırmalarda rüyaların büyük bölümünün siyah beyaz görüldüğüne dair bulgular bulunsa da 1960’larda bu durum değişmeye başladı. Bugün sadece 25 yaş altı insanların %4.4’ü siyah beyaz rüya görüyor.
Eğer spesifik bir şey hakkında rüya gördüyseniz, rüyanız o objeyle ilgili demek değildir genelde. Rüyalar derin sembolik bir lisanla konuşur. Hangi sembolü seçerse seçsin kendisini sembolize etmeye en uzak olandır.
Negatif duyguların genelde pozitiflerden fazla olduğu rüyalarda en sık karşılaşılan his kaygıdır.
Her gece ortalama dört ila yedi arası rüya görürüz.
Pek çok farklı hayvan üzerinde yapılan araştırmalarda, uyurken insanlarla aynı beyin dalgalarını yansıttıkları gözlemlendi. Bir köpeği uyurken izleme şansınız oldu mu hiç? Patileri koşarmışçasına hareket eder ya da havlama gibi kısık bir ses çıkarır rüyasındaki kediyi kovalarken.
REM uykusu, uykunun normal aşamalarından birisidir ve gözlerin hızlı hareketleriyle karakterize edilir. Bir yetişkin uykusunun %20-25’lik kısmına denk gelen bu aşama gecelik bir uykunun 90 ila 120 dakikalık bölümünü kapsar. REM uykusunda vücut, , fiziksel vücudun rüyalarda görülen eylemlere göre hareket etmemesi için beyindeki bir mekanizma tarafından paralizi edilir.