HABER

Rüzgarda yatırımların yüzde 90’ı yapılamayacak

ANKARA (ANKA)- Yatırım için 71 bin megavatı (MW) aşkın başvuruda bulunulan rüzgar enerjisinde, iletim hatları yeterli olmadığı için beş yıl içinde yalnızca 7 bin MW kurulu gücünde yatırım için lisans verilecek.

Böylece başvuruların yüzde 90'ı değerlendirme dışı kalacak. Arazi ile trafoları çakışanlar arasında ihale yapılarak lisans alacak yatırımlar belirlenecek. ANKA'nın edindiği bilgiye göre, Enerji Bakanlığı, iletim hattından sisteme bağlanacak rüzgar enerjisi kurulu gücünü belirledi. Buna göre beş yıl içinde sisteme 11 bin 200 MW rüzgar enerjisi bağlanacak. Bağlanacak kurulu güç 2020 yılına kadar 20 bin MW'a çıkarılacak. Kararda, iletim hatlarının yetersizliği kadar rüzgarın kesintisiz bir kaynak olmaması da rol oynadı.

Karar nedeniyle büyük heyecan yaratan rüzgar enerjisi yatırım girişimleri büyük darbe alacak. Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), bugüne kadar uygun bulma kararı ve lisans onayı olarak 4 bin MW civarında yatırım için izin verdi. Beş yıl içinde bağlantı sınırı 11 bin 200 MW olarak belirlendiği için EPDK bu sürede yalnızca 7 bin MW için lisans verebilecek. EPDK'ya yapılan rüzgar enerjisi santrali lisans başvuruları ise 71 bin 366 MW kurulu gücünde bulunuyor. Bu 725 adet başvurunun kurulu gücünün beş yıllık dönemde ancak onda biri yatırıma dönüşebilecek.

-BÖLGE VE TRAFOSU ÇAKIŞAN ÜSTE PARA VERECEK-

Kararın alınması ile rüzgar yatırımlarının yoğun olarak başlaması için son aşamaya gelinmiş oldu. Önümüzdeki süreçte Elektrik İşleri Etüd İdaresi teknik kriter kontrolü yaptıktan sonra, EPDK tarafından lisans alması uygun bulunan projeler belirlenecek. Yapılan belirleme sonucunda da aynı bölge veya aynı trafo merkezi için birden fazla başvurunun bulunması durumunda, bu başvurular Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi'ne (TEİAŞ) gönderilecek.

TEİAŞ tarafından bu durumda olan başvurular arasından sisteme bağlanacak olanı belirlemek için yarışma yapılacak. Yapılan yarışmada, TEİAŞ'a işletmeye girdikten sonra yönetmelikle belirlenecek bir süre boyunca üretilecek kWh (kilovatsaat) başına ödenecek en yüksek katkı payını teklif ve taahhüt eden başvuru sahibi belirlenerek yarışma sonuçları EPDK'ya sunulacak.

-ÖZEL SEKTÖR İLETİM YATIRIMLARINA DA GİRİYOR-

Lisans verilmesine ilişkin tüm hak ve yetkiler EPDK'ya ait olacak. Katkı payı gelirleri TEİAŞ tarafından münhasıran sisteme bağlanacak üretim tesisleri için gerekli iletim yatırımlarının finansmanında kullanılacak. Ayrıca, rüzgar enerjisi tesisleri için, ilk lisans başvurusundaki sahada başka lisans başvurusu olmaması ve kapasite artışı sonunda oluşacak yeni güç için mevcut iletim/dağıtım hattı ile mevcut bağlantı noktası ve gerilim seviyesinin kullanılması koşullarıyla kapasite artışı, modernizasyon, yenileme yatırımları ve tadilatlara izin verilecek.

-YATIRIMI ZAMANINDA BİTİRMEYENE YASAK-

Üretim tesisi yatırımını ilgili mevzuat çerçevesinde belirlenen süreler içerisinde gerçekleştiremeyen tüzel kişilerin ilgili lisansı iptal edilecek. Lisansı iptal edilen tüzel kişi lisans iptalini takip eden üç yıl süreyle lisans başvurusunda bulunamayacak. Sorumlulukları tespit edilmiş bulunmak kaydıyla; tüzel kişilikte yüzde 10'dan fazla paya sahip ortaklar ile görevden ayrılmış olan veya halen görevde bulunan yönetim kurulu başkan ve üyeleri de yasak kapsamına girecek. Anılan kişiler lisans başvurusu yapan tüzel kişiliklerde doğrudan veya dolaylı pay sahibi olamayacaklar.

En Çok Aranan Haberler