HABER

Sabancı 4 bin kişiyi işe alacak

Sabancı Topluluğunda yeni işe alımlar.. İstihdam her sektörde değişecek, ancak finansal hizmetler ve perakende ön planda olmak üzere çalışan sayısı yüzde 7 artacak.

Sabancı Holding İnsan Kaynakları Grup Başkanı Rıdvan Yirmibeşoğlu, Sabancı Topluluğunda yeni işe almaların her sektörde değişeceğini, ancak finansal hizmetler ve perakendede ön planda olmak üzere çalışan sayısının yüzde 7 civarında artacağını bildirdi.

Sabancı'nın şu anda nitelikli personel sıkıntısı yaşamadığını, ancak çok sayıda yabancı şirketin geldiği ortamda genel olarak böyle bir sıkıntının olabileceğini belirten Yirmibeşoğlu, eğitim ile sanayinin ihtiyacı arasındaki uyumsuzluğun ancak Türkiye'de bir sanayi envanterinin çıkarılması ve ihtiyaçlara göre yüksek öğretim kurumlarında öğrenci yetiştirilmesiyle giderilebileceğini söyledi.

2008'in 'temkinli bir yıl' olacağına dikkati çeken Yirmibeşoğlu, genelde istihdamın en fazla perakende ve finansal hizmetler alanında artmasını beklediklerini, hareketli bir yılın yaşanacağı enerji sektörünün ise çok fazla istihdam yaratmayacağını, ancak projelerin yapım aşamasında geçici istihdam yaratabileceğini kaydetti.

"KADIN YÖNETİCİ SAYISI ARTACAK"

Sabancı Holding A.Ş.'de şu anda kadın erkek oranının yüzde 50-50 olduğuna işaret eden Yirmibeşoğlu, gelecek açısından kadın sayısı daha hızlı arttığı ve yaşları daha düşük olduğu için yönetici seviyesinde önümüzdeki 5 senede kadın sayısının daha fazla artacağını, Sabancı Topluluğu içinde beyaz yakalılarda yüzde 40 oranında kadın bulunduğunu ifade etti.

Yirmibeşoğlu, topluluk içinde çalışmak isteyenlerde temel bazı noktalara dikkat ettiklerini, ancak özellikle başarma arzusu yüksek insanlarla çalışmak istediklerini anlattı.

Ücretlere ilişkin de Yirmibeşoğlu, Türkiye'de yönetici ücretlerinin yüksek olduğunu düşünmediğini, 2002'deki döviz kurunun hala bugün geçerli olduğunu, dolayısıyla yabancı yatırımcı bunu kendi parası cinsinden hesap ettiğinde yüksek geldiğini söyledi.

Yabancı şirketlerin yarısından fazlasının İstanbul ve Marmara bölgesinde bulunduğuna işaret eden Yirmibeşoğlu, talebin çok yüksek olmasının da ücretleri etkilediğini aktardı.

SABANCI DA ETİK ANLAYIŞI

Yirmibeşoğlu, etik anlayışı Sabancı Grubunda kurumsallaştırmak istediklerini belirtirken, "Sabancı Topluluğu, bütün çalışanlarınca imzalanmış etik bildirgesi bulunan bir grup" dedi.

Yirmibeşoğlu, topluluğun 2005 yılında gerçekleştirdiği "SA15 " süreci ile önümüzdeki 10 yıl ve sonrasının yol haritasını çıkardığını ve vizyonunu farklılıklar yaratarak kalıcı üstünlükler sağlamak olarak belirlediğini söyledi.

Sabancı Topluluğunda çalışan yöneticilerin başarma arzusunun dünya ortalamasının üstünde olduğunu ifade eden Yirmibeşoğlu, sürekli ölçüm yaptıkları noktalardan birinin organizasyonel iklim olduğunu, bu çalışmada, orta kademe yöneticilerin bağlı çalıştıkları üst düzey yöneticilerin organizasyon içinde yarattığı iklimi ve bu iklimin idealde nasıl olması gerektiğini düşündüklerinin değerlendirildiğini anlattı.

"YÖNETİCİLER KATMA DEĞER YARATIYOR MU?"

Burada çalışanların yetkinliklerini ortaya çıkaracak iklimin sunulup sunulamadığının ölçümlendiğini kaydeden Yirmibeşoğlu, "Ölçümler ortaya çıktıktan sonra bunu paylaşırız ve tartışırız. Bu çalışmayla şunu ölçüyoruz; yöneticiler katma değer yaratıyorlar mı?" diye konuştu.

Geçtiğimiz yıl Sabancı'nın, hem organizasyon dışından hedeflediği insan kaynağı hem de organizasyon içindeki mevcut insan kaynağı tarafından nasıl bir işveren olarak algılandığı bir "işveren imaj araştırması" yoluyla değerlendirildiğini belirten Yirmibeşoğlu, araştırma sonuçlarının Sabancı Topluluğunun büyük, köklü ve güçlü bir topluluk olmasının yanı sıra kariyer fırsatları sunan, bireysel gelişime önem veren, kaliteli ürün ve hizmetler ile fark yaratan bir şirketler topluluğu olarak algılandığını ifade etti.

Rıdvan Yirmibeşoğlu, 2008 yılı ve sonrasında da işveren imajını güçlendirici çalışmaların yürütülmesinin planlandığını bildirdi.

"GÜMÜŞ TEPSİDE ÇİKOLATA BİZE UYGUN DEĞİL"

Toplulukta yerleştirilen kurumsal yönetim uygulamalarından birinin, Sabancı İş Etiği Kuralları ve Politikiları (SA-Etik) olduğunu aktaran Yirmibeşoğlu, bu kuralların tüm Sabancı Topluluğu çalışanlarını kapsayacak şekilde hazırlandığını, 2006'da yürürlüğe giren SA-Etik uygulaması kapsamında Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanına bağlı olarak etik kurul oluşturulduğunu, şirketlerde ise etik kural danışmanlarının yer aldığını anlattı.

Sabancı Grubunun global bir yapısı bulunduğunu dile getiren Yirmibeşoğlu, "Endonezya'daki bir çalışanımız işe başladığı anda Sabancı'nın etik uygulamalarının önemini kavrıyor ve Sabancı CEO'sunun ağzından etik ile ilgili konuşma dinliyor. Bu Brezilya'daki, Arjantin'deki çalışanımız için de geçerli" diye konuştu.

Etik anlayışı Sabancı Grubunda kurumsallaştırmak istediklerini dile getiren Yirmibeşoğlu, "Sabancı Topluluğu, bütün çalışanlarınca imzalanmış etik bildirgesi bulunan bir grup. Bu, tepeden aşağıya tüm çalışanları kapsıyor" dedi.

Etik konusunda dünyadaki vakaları da incelediklerine değinen Yirmibeşoğlu, "Biz Sabancı yöneticilerini dışarıya karşı da korumak istiyoruz. Örneğin bir bayramda büyük bir gümüş tepsi içinde çikolata gönderilmesi bize uygun değil. 250 YTL'den fazla hediye kabul etmiyoruz, biz hediye de etmiyoruz" şeklinde konuştu.

Burada yöneticilerin kendi değer yargılarının da çok önemli olduğunu belirten Yirmibeşoğlu, çikolata geldiğinde çikolatayı çalıştığı departmana dağıtıp da tepsiyi gönderenleri de duyduklarını, bunun aslında yeterince güçlü bir mesaj olduğunu ifade etti.

"YASAKTAN ÖNCE SİGARASIZ ORTAM YARATMAYI HEDEFLİYORUZ"

Rıdvan Yirmibeşoğlu, 2008 ile ilgili önemli hedeflerinden birinin de, devletin sigara yasağı uygulamaya geçmeden sigarasız bir iş ortamı yaratmak olduğunun altını çizerek, Sabancı Center'in hiçbir toplantı odasında sigara içilmediğini, sigara için özel odalar bulunduğunu, 2008 içinde tüm binaları sigara içilmez hale getirmek istediklerini, ayrıca sigarayı bırakmak isteyenler için bir çalışma gerçekleştireceklerini kaydetti.

Sabancı Topluluğunun projelerinden birinin de Ocak 2008'de başlatılan "future forums" olduğuna değinen Yirmibeşoğlu, bunun, Sabancı Üniversitesi ile işbirliği halinde topluluğun sürdürülebilir büyüme hedefini destekleyecek pazar ve müşteri odaklı bakış açısını yapılan her işin odağına yerleştirmek amacıyla başlatılan bir girişim olduğunu aktardı.

Yirmibeşoğlu, ayrıca "SA yaşam" adını verdikleri bir insan kaynakları markası bulunduğunu da anlatarak, bu kapsamda 8 branşta binin üzerinde çalışanın katıldığı Sabancı spor oyunları bulunduğunu söyledi.

TOPLULUĞUN ÇALIŞAN PROFİLİ

Verilen bilgiye göre, Sabancı Topluluğunun 2006 yılı sonunda 51 bin 703 olan çalışan sayısı, 2007 yılı sonunda yaklaşık yüzde 11'lik artışla 57 bin 263 oldu.

Topluluğun çalışan sayısının yüzde 7'sini oluşturan 3 bin 932 kişi yurt dışında kurulu şirketlerde çalışıyor.

Topluluğun çalışan sayılarının sektörlere dağılımında ise 16 bin 696 ile finansal hizmetler ilk sırada yer alırken, bunu 15 bin 525 ile perakendecilik grubu, 9 bin 824 kişi ile lastik, takviye malzemeleri ve otomotiv grubu, 6 bin 755 kişi ile ticaret ve sanayi şirketleri, 3 bin 375 ile çimento grubu, 3 bin 192 ile diğer faaliyetler ve 192 ile enerji oluşturuyor. Topluluğun yaş ortalaması ise 2007 yılı sonu itibarıyla 31 olarak gerçekleşti.

AA

En Çok Aranan Haberler