HABER

Sabancı: ''Ekonominin temeline istihdam konulmalı''

İstanbul - (AA) Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, bundan sonraki 5 yılın ekonomik uygulamaların temeline, omurgasına, 'istihdam ve verimlilik' konusunun konulması gerektiğini kaydetti.

Güler Sabancı, bazı gazetecilerle gerçekleştirdiği sohbet toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin siyaseten müspet bir istikrar ve gidişat içinde olduğunu, seçim sonuçlarının Türkiye'ye 5 yıl daha kazandırdığını ve bunun ülke için iyi bir fırsat yarattığını söyledi.

Önümüzdeki 5 yılın aynı başarıyla götürülmesi halinde ülkede kişi başına milli gelirin 10 bin doları aşacağına ve bunun 5 yıllık sürenin sonuna gelmeden gerçekleşebileceğine inandığını dile getiren Sabancı, sorular üzerine, Türkiye'de parlamenter sistemin başarıyla çalıştığını, son seçimlerle aslında Türk halkının Avrupa sürecine bir vize verdiğini ifade etti.

Avrupa sürecine verilen bu vizeyle yeni kurulacak hükümetin bu süreci öncelikli olarak yeniden heyecanlandırması, yeniden başlatması gerektiğini belirten Sabancı, şöyle devam etti:

"Avrupa sürecini dahi bekleyemeyecek öncelikli işlerimiz var. Benim yeni hükümetten beklentim; makro ekonomik istikrar ve denge sağlandı. Şimdi mikro üstünde çalışma zamanı. İvedilikle mikro konularda, öncelikle sosyal güvenlik reformu, eğitim reformu ve kayıt dışını kayıt içine almak için gerekli olan vergilerle ilgili düzenlemelerin eş zamanlı ve ivedilikle yapılması lazım. Bundan sonraki 5 yılın ekonomik uygulamaların temeline, omurgasına istihdam ve verimlilik konusunu koymamız lazım."

Cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili sorular üzerine Sabancı, "Bence süreç gayet iyi yürüyor. Meclis'teki tablo çok umut verici. Bir hafta sonra yeni Cumhurbaşkanı seçiliyor, 10 gün sonra yeni bir hükümet var" dedi.

Yeni dönemde AB ve reformlar sürecinin öncelikle ele alınması gerektiğine dikkat çeken Sabancı, "Hepimize görevler düşüyor. Tek parti hükümeti tek seslilik anlamına gelmez. Her kesime, sivil toplum örgütlerine görevler düşüyor. Hepimiz gerekli görüşleri, uyarılarımızı yapmalıyız" görüşünü aktardı.

"İş güvencesi katılık derecesinde ikinci"

Sabancı, Türkiye'nin, OECD ülkelerinde iş güvencesinde katılık derecesi araştırmasına göre Portekiz'den sonra ikinci olduğuna işaret ederek, iş yasalarının esnekleştirilmesi gerektiğini söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Ekonomik ve Sosyal Konseyi toplamasını temenni ettiğini belirten Sabancı, "Yapılması gerekenler yapılmazsa, Türkiye önemli istihdam potansiyelini kaçırır. 100 kuruşun 47 kuruşu sigorta ve diğer fonlara gidiyor. Ücretlerin üzerindeki yük inanılmaz. Yapılacak çok iş var. Bunların hepsinin hedefi yeni yatırımlar olmalı" diye konuştu.

Yüksek olan reel faizlerin de indirilmesi gerektiğinin altını çizen Sabancı, makro ekonomik dengelerden vazgeçilemeyeceğini, mali disiplinin ve enflasyonla mücadelenin devam ettirilmesi gerektiğini, mikro düzeyde yapılması, düzeltilmesi gereken işlerin olduğunu kaydetti.

"5 ana iş grubunda gidiyor olacağız"

Grubun enerji yatırımlarına ilişkin olarak da Sabancı, 2015'e kadar 5 bin megavatlık iki fazdan oluşan 6 milyar dolar civarında enerji projelerinin söz konusu olduğunu aktardı.

Enerjide yaşananların sektörde dağıtım özelleştirmelerinin yanı sıra üretimin de özelleştirilmesinin ne kadar önemli olduğunu ortaya koyduğuna işaret eden Sabancı, nükleer enerjinin de önemine dikkat çekerek, bu alandaki işlerin gecikmeden bir an önce yapılması gerektiğini aktardı.

Sabancı, 5 ana iş grubunda gidiyor olacaklarını, bunun gereğini yapacaklarını, bu iş kollarında büyüyeceklerini ve önlerine çıkan fırsatları değerlendireceklerini belirterek, "Yolda bazı çıkmalar yapıyoruz. Çıkışları yeri geldiğinde yapıyoruz ve yapmaya devam edeceğiz" dedi.

Sabancı Holdingin portföy dağılımının finans ve finans dışında dengeli olmasını istediklerini dile getiren Güler Sabancı, önümüzdeki süreçte finans sektörünün ve bankacılığın büyüyeceği Türkiye'de bu büyümeden Akbank'ın liderliğini koruyarak devam ettireceğini öngördüklerini vurguladı.

Güler Sabancı, portföyün şu anda yüzde 60 finans ve finansal hizmetler, yüzde 40 finans dışı şeklinde olduğunu, karlılıkta ise karlılığın yüzde 70'inin finans ve finansal hizmetlerden geldiğini, bunu öncelikle yüzde 50-50 gibi dengeli bir duruma getirmek istediklerini, daha sonra da finans dışının gruba olan katkısının daha da artmasını planladıklarını söyledi.

Türkiye'deki gıda perakende sektörüne de değinen Sabancı, sektörün büyüklüğünün 72 milyar dolar olduğunu ve bunun sadece yüzde 22'sinin organize perakendeden oluştuğunu, kayıt dışılığın kayıt içine alınmasının organize perakendenin artması açısından çok büyük önem taşıdığını vurguladı.

Sabancı, toplantıya katılan Sabancı Holding Üst Yöneticisi (CEO) Ahmet Dördüncü'nun Migros ile ilgilendikleri yönündeki açıklamaları sırasında ise bunun Ramstore'leri kapsayıp kapsamadığı yönündeki bir soruya, "Ona da bakacağız" yanıtını verdi.

Küresel ısınmaya ilişkin bir soru üzerine de Sabancı, her şirketin ve her grup başkanlığının gündeminde bu konunun yer aldığını ve sürekli takip edildiğini belirterek, şu anda bütün işletmeleriyle AB'ye girecek standartlara sahip olduklarını ifade etti.

En Çok Aranan Haberler