Bu yıl 15.’si düzenlenen 'Devlet Tiyatroları - Sabancı Uluslararası Adana Tiyatro Festivali', Seyhan Nehri ve tarihi Taşköprü’de gerçekleştirilen gösteriyle açıldı. Festival kapsamında geleneksel olarak verilen 'Sakıp Sabancı Yaşam Boyu Başarı Ödülü'nün bu yılki sahibi Rutkay Aziz oldu.
27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü'nde başlayan festivalin açılış töreni, Adana Hilton Oteli'nde gerçekleştirildi. Törene, katılmayan Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik kutlama mesajı gönderdi. Adana Valisi Hüseyin Avni Coş, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zihni Aldırmaz, Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Lemi Bilgin ile çok sayıda davetlinin katıldığı töreni, Seyhan Nehri etrafından toplanan yaklaşık 5 bin kişi de izledi.
Açılış töreninde İtalyan Studio Festi Grubu'nun Türk, Alman ve Fransız ortak yapımı olan 'Su ve Ateş Anıları' adlı gösterisi beğeniyle izlendi. Nehir üzerinde 'Çukurova'nın bereketli toprakları' temasıyla ışıklı, ateşli dans gösterisi sunan grubun, kullandığı pamuk ve narenciye figürleri beğeni topladı. Törene katılan protokol üyeleri ve davetliler ile nehir kenarında gösteriyi izleyen vatandaşlar, festivalin son 4 yıldır açılış gösterisini sunan İtalyan Studio Festi Grubu'nu uzun süre alkışladı.
Törenin açılışında konuşan Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, yerel bir şenlik olarak başlayan festival uluslararası bir boyuta ulaştığını aktardı. 5 yıl önce festivali sokaklara taşıdıklarını hatırlatan Sabancı, “Her yıl Adana’yı bir oyun sahnesine dönüştürmenin heyecanı içindeyiz. Bu gün dünyaca ünlü tiyatroların Adana’ya gelmek için yarışması bize gurur veriyor. Açılış ve kapanış gösterilerini sokakta başlayacak. Bir ay boyunca dünyanın farklı yerlerinden birçok oyun izlenecek. Yine bu festival çerçevesinde rahmetli Sakıp Sabancı’nın vasiyetinde olan ömür boyu başarı ödülü değerli Rutkay Aziz'e verilecek." diye konuştu.
Törende konuşan Adana Valisi Hüseyin Avni Coş da festivalin, Adana'nın kültür ve sanat merkezi olma yolundaki adımlarına katkı yaptığını belirtti. Komşu illerden de festivali izlemek için çok sayıda kişinin geldiğini ifade eden Vali Coş, "Her yıl artan coşkuyla festivalin sunulmasına destek veren Sabancı Vakfı'na ne kadar teşekkür etsek azdır. Eskiler, 'Marifet iltifata tabidir. Marifet iltifatla gelişir. Bu festivalin tiyatronun günümüzde konumunu korumasında da önemli bir yararı olduğuna inanıyorum. Hem bakanlığımıza hem de Sabancı Vakfı'na ayrıca teşekkür ediyorum. Rahmetli Sakıp Sabancı'yı da rahmetle ve şükranla anıyorum." diye konuştu.
Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Lemi Bilgin de, festivali merhum Sakıp Sabancı ile birlikte 15 yıl önce başlattıklarını hatırlattı. Lemi Bilgin, "Çukurova’nın verimli topraklarına verim katan festivalimizin 15'inci yılını kutluyoruz. Bu sürede 40'a yakın ülkeden 5 bine yakın sanatçıyı ağırladık. 15 yıldır bu yolda bize yoldaşlık eden başta Güler Sabancı olmak üzere Sabancı Vakfı'na, sanatçılarımıza ve Adanalılara teşekkür ediyorum. Ardında Bıraktığımız yılların tecrübesi ile festivalimize her geçen yıl yeni başarılar eklemeye devam edeceğiz." şeklinde konuştu.
Adana Devlet Tiyatrosu Müdürü Fırat Demirağ, sanatın toplumları birbirine yaklaştıran en önemli araçlardan biri olduğunu vurguladı. Kendilerin 15 yıldır yalnız bırakmayan seyircilere teşekkür eden Demirağ, her yıl 60 bin den fazla seyirciyi ağırladıklarını ifade etti.
SAKIP SABANCI YAŞAM BOŞU ONUR ÖDÜLÜ RUTKAY AZİZ’E VERİLDİ
Festival kapsamında 'Sakıp Sabancı Yaşam Boyu Başarı Ödülü'ne bu yıl Rutkay Aziz layık görüldü. Ünlü sanatçı, ödülünü Güler Sabancı, Vali Coş ve Lemi Bilgin'in elinden aldı. Önemli bir ödülü önemli bir sanat merkezinde almaktan onur duyduğunu aktaran Rutkay Aziz, “Bir günlük seyahatte rahmetli Sakıp Sabancı'yı tanıdığım için onur duyuyorum. Tiyatro Adana'ya, Adana'da tiyatroya yakışıyor. Tek bir kısa cümle söylemem gerekirse, tiyatro çok soylu ve onurlu bir sanat. Yeter ki ona sahip çıkalım. Her türlü sansürcü, baskıcı, müdahaleci tutumlardan uzak tutup, onun özgürlük yolunu açalım. Bu özgürlük yolunu açarsak, tiyatro sanatı, hem ülkenin toplumsal barışına, demokrasisine, hem insan haklarına, hem onuruna hem de kültürel kalkınmasına çok ciddi katkılar sağlayacaktır. Yeter ki inanalım." dedi.
Törende oyuncu Göksel Kortay, 'Dünya Tiyatrolar Günü Bildirgesi'ni okudu.
İLK KEZ TÜRKİYE'DELER
Festivalde, 7'si yabancı ve 16'sı yerli olmak üzere 23 tiyatro topluluğu, 23 ayrı gösteriyi Adana'da Hacı Ömer Sabancı Kültür Merkezi Sahnesi ve Fuaye Sahnesi'nde, İstanbul'da da Sabancı Üniversitesi Gösteri Merkezi'nde sahneleyecek. Festivalde ilk kez Türkiye'ye gelecek olan Hindistan'dan Taj Express Topluluğu, 'Aşkın Yeni Adresi' adlı Bollywood müzikaliyle seyircilerin karşısına çıkacak. William Shakespeare'nin kurduğu dünyaca ünlü İngiltere Globe Tiyatrosu da 'Kral Lear' oyunla ilk kez Türkiye'ye gelerek tiyatroseverlerle buluşacak. Gürcistan Kote Marjanishvili Devlet Dram Tiyatrosu, 'Beğendiğiniz Gibi', Çek Cumhuriyeti'nden Srnec Black Tiyatrosu 'Seçkiler' ve Makedonya'dan Üsküp Milli Kurum Türk Tiyatrosu 'Bütün Oğullarım' oyunlarını sergileyecek. Festivalin kapanış töreni de 30 Nisan'da ünlü Hollandalı grup Closed Act Topluluğu'nun Uğur Mumcu Meydanı'nda açık havada gerçekleştireceği 'İstila' adlı gösteriyle yapılacak.
İSTANBUL'DA DA GÖSTERİM YAPILACAK
Festivalde yerli tiyatro toplulukları da sahneye çıkacak. Antalya Devlet Tiyatrosu 'Othello', Sadri Alışık Tiyatrosu 'Küçük Adam Ne Oldu Sana', Talimhane Tiyatrosu 'Önce Bir Boşluk Oldu Kalp Gidince Ama Şimdi İyi', İstanbul Şehir Tiyatrosu 'Türkiye Kayası' ve 'Mesut İnsanlar Fotoğrafhanesi', Semaver Kumpanya 'Metot', Türkiye Emek Sahnesi 'Kırmızı Yorgunları', Ankara Devlet Tiyatrosu 'Euridice'nin Elleri', 'Cesaret Ana ve Çocukları', 'Ben Ödüyorum' ve 'Hürrem Sultan', Trabzon Devlet Tiyatrosu 'Ben Feuerbach', İzmit Şehir Tiyatroları 'İtirafçı Yürek', İstanbul Devlet Tiyatrosu 'Çirkin' ve Ankara Sanat Tiyatrosu 'Giderayak' adlı oyunu, Ankara Devlet Tiyatrosu ayrıca 'Pal Sokağı Çocukları' adlı çocuk oyununu sahneleyecek.
İstanbul'da Sabancı Üniversitesi Gösteri Merkezi'nde de Hindistan'dan Taj Express Topluluğu 'Aşkın Yeni Adresi', Ankara Devlet Tiyatrosu 'Cesaret Ana ve Çocukları', Sadri Alışık Tiyatrosu 'Küçük Adam Ne Oldu Sana', Çek Cumhuriyeti'nden Srnec Black Tiyatrosu 'Seçkiler' ve Trabzon Devlet Tiyatrosu da 'Ben Feuerbach' adlı oyunla seyircilerin karşısına çıkacak.
Her yıl geleneksel olarak 27 Mart Dünya Tiyatro Günü'nde başlayan festivalde bugüne kadar, İspanya, Slovakya, İrlanda, Fransa, Bulgaristan, Yunanistan, İngiltere, Tataristan, KKTC, Japonya, Almanya, Sırbistan- Karadağ, Rusya, Avustralya, İtalya, ABD, Romanya, Mısır, İsviçre, Danimarka, Kırgızistan, İsrail, Slovenya, Polonya, Gürcistan, Moldova, Kore, Küba, Tuva, Litvanya, Şili, Kazakistan, Hollanda, Belçika, Çin Halk Cumhuriyeti'nin de aralarında bulunduğu 66 ülkeden yabancı topluluklar ile yerli tiyatro ekipleri, 248 oyunu 525 ayrı temsilde sahneledi. Bu oyunları, 310 bini aşkın tiyatrosever izledi. Festival kapsamında, 2005'ten bu yana tiyatroya gönül vermiş Ustalara Saygı amacıyla her yıl 'Sakıp Sabancı Yaşam Boyu Başarı Ödülü' de veriliyor. Şimdiye dek Türk tiyatrosunun usta isimlerinden Cüneyt Gökçer, Macide Tanır, Bozkurt Kuruç, Yıldız Kenter, Genco Erkal, Müşfik Kenter, Gülriz Sururi ve Haldun Dormen'e Onur Ödülü verilirken, bu yıl 9'uncusu verilen ödülün sahibi ünlü oyuncu Rutkay Aziz oldu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz