Bilim, Teknoloji ve Sanayi Bakanı Nihat Ergün, Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi 2012 sıralamasını açıkladı. Buna göre, birinci sırada Sabancı Üniversitesi, ikinci sırada Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ), üçüncü sırada, İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi yer alıyor.
Bakan Nihat Ergün, sıralamaya giren üniversitelerin eğitim kalitesi bakımından değerlendirilmediğini sadece girişimcilik ve yenilikçilik konusunda sıralamaya tabi tutulduğuna vurgu yaptı. Ergün, açıklanan bu endeksin üniversiteler arasında girişimcilik ve yenilikçilik odaklı rekabetin artması için yapıldığına dikkat çekti.
Endeks sıralamasında göz önünde bulundurulan 5 ana faktör mevcut. Bu 5 faktör altında 23 gösterge bulunuyor. Bu faktörler; Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Yetkinliği, Fikri Mülkiyet Havuzu, İşbirliği ve Etkileşim, Girişimcilik ve Yenilikçilik Kültürü, Ekonomik Katkı ve Ticarileşme. Dikkate alınan birinci faktör, Üniversitelerde Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Yetkinliği başlığı 20 puanla değerlendirildi. Bu başlık değerlendirilirken üniversitede bulunan bilimsel yayın sayısı, atıf sayısı, Ar-Ge ve yenilik destek programlarından alınan proje sayısı, Ar-Ge ve yenilik destek programlarından alınan fon tutarı, Ulusal ve Uluslar arası bilim ödülü sayısı, doktora mezun sayısına bakıldı. Birinci boyuta veri sağlayan Bakanlık ve Kurumlar, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı, Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV), Yüksek Öğrenim Kurumu (YÖK), Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) oldu.
İkinci boyut olan Fikri Mülkiyet Havuzu, üniversitelere 15 puan kazandırdı. Bu boyutta, patent başvuru sayısı, patent belge sayısı, faydalı endüstriye tasarım belge sayısı, uluslar arası patent başvuru sayısı gibi göstergeler dikkate alındı. İkinci boyuta Türkiye Patent Endüstrisi (TPE) veri sağladı.
Üçüncü boyut olarak İşbirliği ve Etkileşim üniversitelere 25 puan kazandırdı. Bu boyutta üniversite-sanayi işbirliğinde yapılan Ar-Ge ve yenilik proje sayısı, üniversite-sanayi işbirliğinde yapılan Ar-Ge ve yenilik projelerinden alınan fon tutarı, uluslar arası işbirliği ile yapılan Ar-Ge ve yenilik proje sayısı, uluslar arası Ar-Ge ve yenilik işbirliklerinden elde edilen fon tutarı, dolaşımdaki, öğretim elemanı/öğrenci sayısı gibi göstergeler dikkate alındı. Üçüncü boyuta, TÜBİTAK, YÖK, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı, TTGV veri sağladı.
Girişimcilik ve Yenilikçilik Kültürü, endekste dikkate alınan dördüncü boyut oldu. Bu başlık altında, lisans ve lisansüstü seviyesindeki girişimcilik, teknoloji yönetimi ve inavasyon yönetimi ders sayısı, teknoloji transfer ofisi, teknopark, kuluçka merkezlerinde tam zamanlı çalışan kişi sayısı, teknoloji transfer ofisi yapılanması varlığı, üniversite dışına düzenlenen girişimcilik eğitim-sertifika program sayısı gibi göstergeler göz önüne alındı. Bu boyuta, YÖK, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) veri sağladı.
Son faktör olarak Ekonomik Katkı ve Ticarileşme başlığı endekste 25 puan olarak değerlendirildi. Bu boyutta, akademisyenlerin teknoparklarda ortak veya sahip olduğu faal firma sayısı, üniversite öğrencilerinin ya da son beş yıl içinde mezun olanların teknoparklarda ortak veya sahip olduğu faal firma sayısı, akademisyenlerin teknoparklarda sahip olduğu firmalarda çalışan kişi sayısı, lisanslanan patent endüstriyel tasarım sayısı gibi kalemler dikkate alındı. Bu boyuta Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, YÖK, KOSGEB, TPE gibi kurumlar veri sağladı.
100 puan üzerinden Girişimcilik ve Yenilikçilik endeksinde sıralamaya giren üniversiteler şunlar:
1. Sabancı Üniversitesi 84 puan
2. ODTÜ 83 puan
3. İhsan Doğmacı Bilkent Üniversitesi 70 puan
4. Özyeğin Üniversitesi 69 puan
5. İstanbul Teknik Üniversitesi 67 puan
6. Boğaziçi Üniversitesi 65 puan
7. İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü 58 puan
8. Koç Üniversitesi 57 puan
9. Gebze Üniversitesi Teknoloji Enstitüsü 57 puan
10. TOBB Ekonomi ve Teknoloji Enstitüsü 54 puan
11. Hacettepe Üniversitesi 49 puan
12. Ege Üniversitesi 47 puan
13. Erciyes Üniversitesi 46 puan
14. Süleyman Demirel Üniversitesi 45 puan
15. Gazi Üniversitesi 44 puan
16. Selçuk Üniversitesi 43 puan
17. Çankaya Üniversitesi 43 puan
18. Bahçeşehir Üniversitesi 43 puan
19. Yıldız Teknik Üniversitesi 41 puan
20. Çukurova Üniversitesi 41 puan
Sıralamada ilk 50’ye giren üniversitelerin isimleri açıklandı. Son sırada 22 puanla Galatasaray Üniversitesi, daha sonra Abant İzzet Baysal Üniversitesi yer alıyor.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz