YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Sabiha Gökçen Havalimanı Büyümeye Devam Ediyor

Sabiha Gökçen Havalimanı’na yapımına yakında başlanacak olan ikinci pist bittiği zaman dünyanın en büyük yolcu...

Sabiha Gökçen Havalimanı’na yapımına yakında başlanacak olan ikinci pist bittiği zaman dünyanın en büyük yolcu uçağı olan Airbus A 380 kalkıp inebilecek. Sabiha Gökçen Havalimanı CEO’su Gökhan Buğday, “3. havalimanı ihalesine gireceğiz. İkinci pistimiz yapıldıktan sonra Sabiha Gökçen Havalimanı’na Airbus A 380’de inecek ondan daha büyüğü de yapılırsa o da inebilecek” dedi.

İstikrarlı büyümeye devam etmek istediklerini söyleyen Sabiha Gökçen Havalimanı CEO’su Gökhan Buğday, “Sabiha Gökçen Havalimanı’nın işletmesini 1 Mayıs 2008’de devraldık. 31 Ekim 2009’da 25 milyon yolcu kapasiteli yeni terminalimizi hizmete açtık. 2009 yılında 6 milyon 600 bin, 2010 yılında bu rakamı 11 milyon 600 bin yolcuya çıkardık ve 2011’le beraber üst üste dünyanın en hızlı büyüyen havalimanı olduk. 2012 yılının ilk yedi ayında 8 milyon 500 bin yolcuya hizmet verdik. Bu yaklaşık yüze 8’lik bir büyümeye tekabül ediyor. Yıl sonu beklentimiz ise 16 milyon yolcunun üzerine çıkabilmektir. 2013 yılında da yatırımlarımıza hız kesmeden devam ederek, yüzde 15’lik bir büyüme hedefliyoruz” dedi.

“ZAMANINDA KALKIŞ ORANI YÜZDE 96”

Sabiha Gökçen’den yurt içi ve yurtdışında yeni noktalara uçuşlar başlayacağını dile getiren Buğday, “Çok ferah ve geniş bir terminalimiz var. Bu sayede yolcularımıza çok fazla beklemeden rahat bir geçiş sağlıyoruz. Zamanında kalkış oranlarımız 2 bin 127 uçağa hizmet verdiğimiz yoğun bayram trafiğinde bile yüzde 96’lara ulaştı. Hava yolu şirketlerimizle koordineli çalışarak gecikmesiz hizmet sunmaya devam ediyoruz. Güvenlik, chek-in ve pasaport kontrolündeki geçiş sürelerinin en aza indirilmesi için sürekli ölçümler yapıyoruz. Aksamaları süratle gidererek geçişleri daha hızlı hale getiriyoruz. Bayram tatilinde, 16-21 Ağustos tarihleri arasında 303 bin yolcuya hizmet vererek rekor kırdık” diye konuştu.

“İKİNCİ PİST VE HABOM’LA ŞAHLANACAK”

Yolcu sayısına paralel olarak altyapı yatırımlarının da hız kesmeden devam ettiğine dikkat çeken Buğday, “İkinci pistin ihalesi yıl sonuna kadar tamamlanacak ve en geç iki yıl içinde hizmete açılacak. Yeni yapılacak pistimize Airbus A 380 rahatlıkla inip kalkacak. Airbus A 380 için alt yapı ikinci pist yapıldığında hazır olacak. Bundan sonraki yapılaşmaların da Airbus A 380’e göre olacak ve ya o büyüklükteki uçaklara göre olacak.Teknoloji harikası bir uçak büyük uçak hizmeti biraz zor ama tabii üç uçağa dört uçağa vereceğiniz hizmeti tek uçağa veriyorsunuz. Ama alt yapımız hazır olacak. İkinci pist bittikten sonra Sabiha Gökçen Havalimanına Airbus A 380 rahatlıkla inebilecek hatta ondan büyük bir uçakta yapılırsa o bile inebilecek. THY Teknik A.Ş ile Amerikan devi Goodrich’in limanımızda inşa ettiği Avrupa ve Ortadoğu’nun en büyük uçak bakım onarım merkezi HABOM, Eylül ayı sonunda hizmete başlayacak. Yerli ve yabancı havayolu şirketlerinin uçaklarına burada bakım ve onarım yapılması, hem ülkemize döviz kazandıracak hem de faaliyet alanlarımızı genişletecek. Havalimanı çıkışında inşası devam eden İleri Endüstri ve Teknoloji Parkı yılbaşında hizmete girecek. Yerli ve yabancı çok sayıda büyük şirket burada yer alabilmek için yarış halinde. 300 hektarlık tesiste 30 bin kişi çalışacak. Yerli ve yabancı şirketlerin hemen havalimanın yanında yer alması bizim Airport City konseptine dönüşmemize yardımcı olacak” şeklinde konuştu.

“3. HAVALİMANI İSTANBUL’U MERKEZ YAPAR”

Üçüncü havalimanı konusundaki görüşlerini de paylaşan Buğday, “Dubai İstanbul’a 3.5 saatlik mesafede. Dubai Havalimanı’nda alt yapı yatırımları gelişmenin önünde yürütülüyor. İstanbul Avrupa, Asya ve Afrika kıtasının dünyaya açılan en büyük kapısı. Hiç kimse önce doğuya, daha sonra Dubai’den dünyaya seyahati tercih etmiyor. İstanbul bölgeye yakınlığı ve coğrafi yapısıyla çok büyük bir avantaja sahip olduğu için transit geçişlerde birinci tercih noktası. Bunun en önemli göstergesi, Boeing ve Airbus gibi dünya devlerinin teknoloji harikası büyük gövdeli uçaklarını (747-800 ve A380’leri) İstanbul merkezli uçurmayı hedeflemesidir. Bu hayata geçirildiğinde İstanbul dünyanın bütün havalimanlarına ulaşabilecek merkez haline gelir. Bu uçaklar hiç yakıt almadan İstanbul’dan dünyanın her noktasına uçabilir. Aynı uçaklarla Dubai’den dünyanın her yerine ulaşılamıyor. Avrupa’ya kaydırdığınız zaman aynı durum söz konusu. Dünyanın merkezi haline gelen İstanbul’un havacılıktaki bu avantajı iyi değerlendirebilmesi için alt yapı yatırımlarının gelişmeden önce gelmesi gerekiyor. Bu açıdan bakıldığında üçüncü havalimanının bir an önce yapılması çok olumlu bir gelişme olacak.Dünya’da havacılık küçülürken biz burada büyüdük.Avrupa küçülürken biz büyüyoruz 2010 yılı bunu gösterdi.Bugün Avrupa da hala küçülen yerler var ama biz hala büyüyoruz” diye konuştu.

3. havalimanı ihalesine girip girmeyecekleri konusunda da açıklama yapan Sabiha Gökçen Havalimanı CEO’su Gökhan Buğday, “Nihat beyin açıklamaları var. ‘İlgileniyoruz. Şartlar ortaya çıktığında hemen bütün çalışmaları başlayacağız.' Yani büyük bir proje herkesin ilgisini çekiyor.Tüm yatırımcıların ilgisini çeken bir proje. Herkes ilgileniyor. Bence bütün dünya ilgileniyor. Biz Türkiye olarak bu işi hakikaten öğrendik. Biz bu işi Türkiye’de iyi yaptık ve hakikaten iyi yapıyoruz” dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler