ANKARA (ANKA) -Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın MHP Kütahya Milletvekili Alim Işık’ın soru önergesine verdiği yanıt, Türk Telekom’un sabit ücret uygulamasından 2008 yılında 1 milyar 902 milyon 283 bin 878 TL gelir elde ettiğini ortaya koydu.
Yıldırım, Türk Telekom’un abone sayısının 17 milyon 502 bin 205 olduğunu kaydederken brüt satış gelirini de 7 milyar 986 milyon 136 bin 751 TL olarak açıkladı.
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, MHP Kütahya Milletvekili Alim Işık’ın Türk Telekom’un sabit ücretten sağladığı gelir ve abone sayısına ilişkin soru önergesini yanıtladı. Işık, önergesinde “Vatandaşlarımızın almadığı hizmet karşılığında ödemeye devam ettikleri sabit ücret uygulaması, yarısından fazlası yabancılara ait olduğu halde adı hala Türk Telekom olarak devam eden kuruluşa haksız kazanç sağlamaya yol açmıyor mu? Şimdiye kadar bu paralardan geri ödeme yapılmış mıdır? Yapıldıysa kaç aboneye ne kadar ödeme yapılmıştır?” diye sordu. Bakan Yıldırım ise Türk Telekom’un yüzde 55 oranındaki hissesinin Oger Telekomünikasyon A.Ş’ye devredildiğini ve bir kamu şirketi olmaktan çıktığını belirtti.
-BAKAN’DAN SABİT ÜCRET SAVUNMASI-
Yıldırım, Türk Telekom’un abone sayısı ile satış geliri ve sabit ücret gelirleri konusunda ise şu bilgileri verdi:
“Türk Telekom’un 2008 yılı verileri itibariyle abone sayısı 17 milyon 502 bin 205’tir. Brüt satış geliri 7 milyar 986 milyon 136 bin 751 TL, sabit ücret geliri ise 1 milyar 902 milyon 283 bin 878 TL’dir. 5809 sayılı Elektronik Haberleşme Kanunu’nun 13’nci maddesinin 1’nci fıkrasında ‘Tarife; abonman ücreti, sabit ücret, konuşma ücreti, hat kirası ve benzeri değişik ücret kalemlerinden birisi veya birkaçı olarak tespit edilebilir’ hükmü yer almaktadır. Bu hükümden de anlaşılacağı üzere sabit ücret işletmeci tarafından uygulanan tarifeler kapsamında yer almakta olup sabit ücret alınmasında herhangi bir hukuka aykırılık sözkonusu değildir.”
Sabit ücretin, telefon hattının bakım ve onarım maliyetlerini içerdiğini, fiziksel hattın aktif olarak tutulabilmesi için alındığını ifade eden Yıldırım, “Abone sadece internet hizmeti talep etse dahi, telefon hattının aktif tutulması gerekmektedir ve bu işlemin Türk Telekom’a maliyeti sabit ücret yoluyla karşılanmaktadır. Sabit ücret uygulaması AB ülkeleri başta olmak üzere pek çok ülkede sabit telefon hattının bakım, onarım ve işletim maliyetleri karşılığında alınmaktadır. Bu yönüyle ele alındığında kullanıcıların aldığı hizmetin ses hizmeti veya internet erişim hizmeti olması önem arz etmektedir. Zira her iki kullanımda da telefon hattının bakım, onarım ve işletim maliyetleri bulunmaktadır.” dedi. (ANKA)