Antibakteriyel sabunlarda mikropları önlemek için kullanılan triklosan maddesinin kas fonksiyonlarını ve iskelet yapısını olumsuz etkilediği ortaya çıktı. Triklosanla ilgili bulgular büyük endişe yarattı.
Mikrop bulaşmasını önlemek veya azaltmak için özellikle antibakteriyel sabunlar, diş macunları, deodorantlar, tıraş losyonları ve kozmetiklere katılan ve sağlık üzerine pek çok olumsuz etkileri olan triklosanın kas ve iskelet fonksiyonlarını da olumsuz etkilediği ortaya çıktı. Proceedings of the National Academy of Sciences isimli tıp dergisinin son sayısında yayımlanan araştırmada, fare ve balıklar üzerinde triklosan maddesinin etkileri test edildi. Triklosana maruz bırakılan farelerde kalp fonksiyonlarında 20 dakika içinde yüzde 25 ve kol kavrama kuvvetinde 1 saat süreyle yüzde 18 azalma olduğu belirlendi. Bu balıklar 7 gün süreyle triklosan bulunan suda bulundurulduklarında yüzme aktivitelerinin hem normal yüzmede ve hem de yırtıcı bir hayvan tarafından tehdit edildikleri durumu taklit eden yüzme testinde kontrol grubuna göre önemli ölçüde azaldığı belirlendi. Araştırmayı yürüten UC Davis Veterinerlik Fakültesi profesörlerinden Isaac Pessah, “Triklosan neredeyse herkesin evinde bulunuyor. Her tarafa yayılmış durumda. Havyanlar üzerinde yapılan bu araştırma bu maddenin insanlar üzerinde de aynı etkiyi yapabileceğini kanıtlıyor” dedi. Kalp-damar hastalıkları profesörü Nipavan Chiamvimonvat da “Hayvanlarda elde ettiğimiz bu sonuçların insanlar için de geçerli olduğu tabii ki söyleyemeyiz, daha pek çok araştırmanın yapılması gerekir. Ancak, araştırmada triklosanın kalp kası fonksiyonlarını etkilediği belirgin şekilde görülüyor. Elde ettiğimiz sonuçlar bu maddenin insan sağlığı için çok zararlı olabileceğini düşündürüyor” diye konuştu. Uzmanlar triklosan içeren ürünlerin kullanımında dikkatli olunması tavsiyesinde bulundu.
**Triklosan nedir?**
Triklosan, mikrop bulaşmasını önlemek veya azaltmak için özellikle antibakteriyel sabunlar, diş macunları, deodorantlar, tıraş losyonları, kozmetikler ve başka pek çok ürüne katılan bir maddedir. 40 yıldan beri kullanılan triklosanın yan etkileri 2000’li yıllada yapılan araştırmalarla ortaya çıktı. Maddenin zararları şöyle:
- Klorla birleştiğinde kloroform gibi kanserojen maddelerin oluşmasına neden oluyor.
- Bakterilerin antibiyotiklere karşı direnç kazanmasına sebep oluyor.
- Hormonlar üzerinde bozuçu bir etkisi, ayrıca vücuttan atılmaları çok yavaş olup tabiatta da çok uzun süre kalıyorlar.
- Çocuklarda alerji ve egzamaya neden olabilir.
**KTSD'DEN AÇIKLAMA**
Haber ile ilgili Kozmetik ve Temizlik Ürünleri Sanayicileri Derneği (KTSD) tarafından bir açıklama yapıldı. Açıklama şöyle:
KTSD olarak, bazı noktaları dikkatinize sunmak isteriz.
Triclosan, cilt ve ağız sağlığını korumak amacı ile tüketiciye sunulan birçok üründe 42 yıldır kullanılan bir etken maddedir. Triclosan’ın insan sağlığı için zararlı olup olmadığını belirlemek amacıyla bir çok ülkede araştırmalar yapılmış, elde edilen bulgular Uluslararası Düzenleme Kurulları tarafından incelenerek Triclosan içeren ürünlerin güvenilir olduğu belirlenmiştir.
Avrupa Birliği Kozmetik Direktifi (76/768/EEC), kozmetik ürünlerde Triclosan’ın % 0,3 oranına kadar koruyucu etken madde olarak kullanımını onaylamaktadır. Avrupa Komisyonu ve üye ülkelerin yetkilileri, kozmetik ürünlerde Triclosan kullanımını onaylamadan önce, saygın bilimsel komitelerin de Triclosan ile ilgili olumlu görüşlerini almışlardır. Avrupa Komisyonu Tüketici Sağlığı Bilimsel Komitesi de 22 Haziran 2010 tarihli bildirisinde “Triclosan’ın kozmetik ürünlerde uygun oranlarda kullanılması halinde enfeksiyona karşı korunmada önemli bir rol üstlendiğini” belirtmiştir.
Bütün bu somut bilgiler, kozmetik ürünlerinde kullanılan Triclosan’ın insan sağlığı açısından hiçbir tehlike oluşturmadığını açıkça ortaya koymaktadır. Avrupa Birliği ülkeleri içerisinde tüketiciye sunulan kozmetik ürünler, Avrupa Kozmetik Direktifi’ne tabi olduğu gibi, ülkemiz sınırları içerisinde faaliyet gösteren üreticiler ve ithalatçıların da Türk tüketicisinin kullanımına sundukları kozmetik ürünler 5324 Sayılı Kozmetik Kanunu ve Kozmetik Yönetmeliği’ne tabidirler. Triclosan içeren kozmetik ürünler de, adı geçen mevzuat uyarınca üretilmekte ve pazarlanmaktadır.
AB mevzuatı ve Türkiye mevzuatına göre herhangi bir kozmetik ürünü, normal kullanım koşulları altında insan sağlığına hiçbir şekilde zarar vermemelidir. Tüm kozmetik ürünler, tüketiciye sunulmadan önce, bu kural doğrultusunda ve yine söz konusu mevzuat içerisinde tanımlanan şekilde güvenlik testlerine tabi tutulmaktadır. Bu çerçevede Türk tüketicisine sunulan kozmetik ürünler de bu kapsam dahilindedir, çünkü ülkemizdeki kozmetik mevzuatı AB mevzuatına uyumlu olarak hazırlanmıştır.
KTSD YÖNETİM KURULU