Irak'ta yaşayan 800 bin Hristiyan Noel döneminde barış için dua etti ve Allah'ın ülkenin yerle bir olmaması ve kan gölüne dönmemesi için kendilerine yardım etmesini umut etti. Irak Devlet Başkanı Saddam Hüseyin ise bu fırsatı iyi kullandı ve Noel nedeniyle devlet televizyonundan yayımlanan 4 sayfalık konuşmasında, Irak'ın konumunu bir kez daha vurguladı.
Saddam konuşmasında, Noel ve yeni yıl kutlamalarına bu yıl bazı karanlık güçler tarafından gölge düşürüldüğünü ve Amerika, İngiltere ve Siyonist güçlerin dünya genelindeki kaos ve gerginliği arttırmaya çalıştığını söyledi. Saddam Hüseyin, Irak'a yönelik savaş tamtamlarının sesinin yükseldiği bir dönemde Irak halkına, BM silah denetçilerinin çalışmalarını profesyonel ve teknik açıdan şüphe götürmez biçimde yapmaları halinde, sonuçların Amerika'yı şoke edeceği garantisini verdi.
ABD'nin politik baskısına da değinen Saddam Hüseyin, Irak'ın BM ile işbirliği içinde olmasına rağmen, ülkesinin gergin bir durumla karşı karşıya gelebileceğini, böyle olması halinde de halkın buna karşı mücadele etmeye hazır olduğunu ifade etti. Irak Devlet Başkanı Saddam Hüseyin konuşmasında, Amerikalıların Irak'taki kitle imha silahlarıyla değil, Irak'taki petrol kaynakları ve Amerika'nın dünya genelindeki hegomanyacı faaliyetlerinin kontrolüyle ilgilendiğini belirtti.
BM silah denetçileri ise Noel tatiline rağmen çalışmalarını ara vermeden sürdürdü. Denetçiler, ilk kez nükleer silah programında görev yapan Iraklı bir bilimadamı ile görüştüler ve sorular yönelttiler. Bağdat Teknik Üniversitesi profesörlerinden Sabah Abdül Nur, Irak hükümetinden bir yetkilinin de hazır bulunduğu görüşmede, silah denetçilerinin sorularını yanıtladı.
Profesör Abdül Nur, görüşmenin iyimser ve profesyonel bir havada geçtiğini söyledi. İngiltere'de eğitim gören bilimadamı silahsızlanma konusunda bildiklerini detaylı bir şekilde anlattığını ifade etti. Denetçiler ise bu görüşmeyle BM'nin Iraklı uzmanlarla yurt dışında görüşmeleri düzenleyen 1441 sayılı kararını da uygulamış oldular.
Washington da BM silah denetçilerinin Iraklı bilimadamlarıyla yurt dışında görüşerek bilgi almasını umuyor. ABD, bu sayede Irak'ın kitle imha silah programları hakkında daha çok bilgiye ulaşılabileceği beklentisini taşıyor. İsrail Başbakanı Ariel Şaron ise İsraillilerin dün İsrail televizyonuna yaptığı açıklamada, Bağdat yönetiminin silah denetçileri Irak'a gitmeden önce, kimyasal ve biyolojik silahları Suriye'ye sakladığına inandıklarını belirtti. Şaron, İsrail'in henüz onaylatamadığı bu bilgiyi yeniden araştıracağını söyledi.
Bağdat'ta bulunan Batılı bir diplomat ise Irak'ta çok sayıda kamyonun sonbahar aylarında Suriye sınırına doğru gönderildiğini haber aldığını bildirdi. Iraklıların altın gibi değerli ve pahalı eşyaları olası savaş ihtimali yüzünden bu kamyonlara yükleyerek güvenceye aldığı tahmin ediliyor. Ancak bu tahminler, bağımsız kaynaklar tarafından doğrulanmış değil.
Kaynak: İHA