PARİS (İHA) - Adalet İçin Uluslararası İttifak Komitesi, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin kararını genişleterek Irak'a sadece silah denetçileri değil, insan haklarını araştırma komitesinin de gönderilmesini, savaş ve insanlık suçu işleyenlerin Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde yargılanmaları yolunun açılmasını istediler.
Adalet İçin Uluslararası İttifak Komitesi (Alliance Internationale Pour La Justice) Paris Yabancı Basın Merkezi'nde bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıya Avrupa Parlamentosu Dış İlişkiler Komisyonu Başkan Yardımcısı Emma Nicholson, Fransa eski Sağlık Bakanı Bernard Kouchner, İngiliz eski Büyükelçisi David Scheffer, Adalet İçin Uluslararası İttifak Komitesi Direktörü Amin Bahtiyar katıldı.
Avrupa Parlamentosu tarafından Irak için "Uluslararası Ceza Mahkemesi" kurulmasını isteyen konuşmacılardan Emma Nicholson, şöyle konuştu:
"Yıllardır Irak'ta insan hakları ayaklar altına alınıyor. Orada yaşayan insanların durumları ile ilgili bilgiler sağdan soldan, kulaktan dolmadır. Bunun ispat edilmesi gerekir. Sadece İran-Irak savaşı sırasında Halepçe'de hem savaş suçu hem de insanlık suçu işlenmesi, kimyasal silah kullanılarak insanların katledilmesine ilişkin kanıtlar var. Onun dışında elle tutulur bir belge yok. Bunun nedeni Irak'ta muhaliflerin ya ortadan kaldırılmaları ya da sürgüne gönderilmeleridir. Bu nedenle Avrupa Parlamentosu olarak biz aldığımız bir kararla BM Güvenlik Konseyi ve üye devletlere bir çağrıda bulunarak Irak'ta insan haklarını araştıracak bir komitenin kurulmasını istedik. Bu komitenin elde edeceği bulgularla bu suçu işleyenlerin mahkeme önüne çıkmaları gerçekleşecek."
Bir süre BM Kosova Temsilcisi görevini de yapan Fransa eski Sağlık Bakanı Bernard Kuchner da konuşmasında, "Halepçe katliamının suçu Saddam'ın ve yönetiminindir. Bunu yapanlar savaş suçlusu ve insanlık suçu işlemişler, işlemeye devam ediyorlar" dedi.
Adalet İçin Uluslararası İttifak Komitesi Direktörü Amin Bahtiyar ise, "BM, çok acil bir şekilde uluslararası bir eksperler komisyonu kurarak Irak'ta çiğnenen insan haklarını araştırıp belgelerle ortaya koymalı. Tıpkı Miloseviç gibi Saddam Hüseyin de savaş suçu işlediği, kendi halkına karşı soykırım uygulayarak insanlık suçu işlediği gerekçesiyle yargılanmalı" diye konuştu.