HABER

"Saddam, vatan haini"

WASHINGTON (İHA) - Uzun süren sessizliğini 11 Ekim'de çıkardığı "Step Across This Line" (Doğruların Karşısına Geçmek) kitabı ile bozan Hint asıllı İngiliz Yazar Salman Rüşdi, Irak Devlet Başkanı Saddam Hüseyin'in devrilmesi çağrısında bulundu.

Kitabının tanıtımı ve Irak sorunu üzerine Washington Post gazetesi ile bir söyleşi yapan Salman Rüşdi, Bağdat'taki rejim değişikliğinin ABD'nin Irak'a düzenleyeceği tek taraflı askeri harekat ile değil ittifak yolu ile çözümlenmesi gerektiğini söyledi.
Hakkında İran tarafından "ölüm fetvası" verilen Salman Rüşdi, Saddam Hüseyin ve onun kurmaylarını "vatan haini" olarak değerlendirdi. Rüşdi, "Irak'ta rejimin yıkılması ve Saddam'ın devrilmesi için yapılan tartışmalar ve ikna çabaları bitirilmeli. Bu olaylar bütün Müslüman ülkelere acımasızca yapılan baskılara sebep oluyor. Saddam ve kurmayları, halkının ölmesine, katledilmesine, fakirleşmesine, zehirlemesine ve işkence çekmesine, bir çok acıya sebep oluyor" diye konuştu.

ABD'nin şimdilerde Irak'a karşı düzenleyeceği muhtemel askeri harekat nedeniyle kendisini haklı çıkarmaya çalıştığını belirten Salman Rüşdi, "Eğer ABD insan haklarını ve doğruları koruyorsa, herhangi bir ülkeye düzenleyeceği askeri harekatlar bunu doğrulamıyor. ABD, Saddam Hüseyin ile El Kaide örgütü arasında doğruluğu ispatlanmamasına rağmen bağlantı kuruyor. Oysa El Kaide sempatizanları ve liderleri Pakistan'da bulunuyor. ABD'nin kendi istihbarat servisleri bunu çok iyi biliyor. Henüz hiç kimse Pakistan'a saldırı düzenleme konusunda konuşmuyor" dedi.

İran İslam Cumhuriyeti'nin kurucusu Ayetullah Humeyni, "Şeytan Ayetleri" kitabında İslamiyet'e ve Hz. Muhammed'e hakaret ettiği gerekçesiyle 14 Şubat 1989'da Hint asıllı İngiliz Yazar Salman Rüşdi hakkında ölüm fetvası çıkarmıştı. İran'daki Şehitler Vakfı da 1999'da Salman Rüşdi'nin başına koyduğu ödülü 2 milyon 800 bin dolara yükseltmişti. İngiliz gizli servisinin desteğiyle hayatta kalmayı başaran, ardından hakkındaki fetva iptal edilen ünlü yazar, son kitabında, 1992-2002 yılları arasında yazdığı hayata dair deneme ve köşe yazılarıyla okuyucularının karşısına çıktı.

Kitabının önsözünde, "Bir sınırı geçmek, değişime uğramak demek. Sınır, uyandırma çağrısı gibidir. Sınıra geldiğinizde gerçekleri gözardı edemezsiniz" diyen yazar, özellikle radikal dincilerle olan kişisel savaşının aslında nasıl genel bir savaşın küçük bir parçası olduğuna dikkat çekiyor.

En Çok Aranan Haberler