Bölgede de galdirik diye de okunan bu şifalı ot, binbir çeşit lezzete eklenebiliyor. Mücveri var, turşusunun kavurması var, var da var. Giresunluların bayıldığı mor çiçekli bu bitkinin sapları ile yapılan mezeleri tatmalısınız!
Giresun'un en ünlü caddesi olması yanında tek büyük caddesi olması özelliğine de sahip bu caddeyi bilmeyen yok. İzmir'in bulşma noktası Sevinç Pastanesi neyse, Giresun'un da Gazi Caddesi aynen o!
Giresun'un Camili Köyü'ne has özel bir köfte. Tekirdağ köftesini andırsa da bu köfteyi tadanlar, daha önceki köftelere hiç benzemediğini söyler! Özellikle Ömer Usta'nın Yeri pek bir meşhurdur Giresun'da!
Hani bazen İzlanda'nın, İsveç'in doğa fotoğraflarına bakıp da iç geçiririz ya, Giresunlular pek geçirmez. Çünkü şehrin en popüler turistik yerlerinin başında da gelen Dereli ilçesine bağlı Kümbet yaylasının özlemini duyarlar!
Giresunlular ülkenin en güzel karalahana çorbasının yörede yapıldığını söyler. Tadına bakmış olanlar da pek de hayır diyemezler! Bonus olarak da fi çorbasını söylemeden olmaz, yolunuz düşerse onu da tatmalısınız.
Rivayete göre sadece Tirebolu'dan alınan 42 No çayın tadı, diğer hiçbir çaya benzemez, çok koyu ve hafif acı tadı olan bu çayı içen bir daha asla unutamazmış. Giresunluların her yerin çayını beğenmeme özelliği de buradan geliyor olabilir!
Giresun dışında ismi karayemiş olarak da bilinen bu meyve, soğanlı taflan kavurmasından, yemiş haline kadar birçok farklı lezzette kullanılır. Giresunluların iyi bildiği başka bir şey de bu meyvenin lekesinin asla kolay kolay çıkmayacağıdır!
Karadeniz'in az sayıdaki cennet plajından biri de Giresun'daki Tirebolu Plajı'dır. Özellikle çevre ilçelerden dahi denize girmek ve tatillerini geçirmek için çoğu insan bu güzeller güzeli plajı tercih eder. Giresun hava durumu yaz boyu denize girmeye müsait olmasa da güneşi gördüğünüz gibi kendinizi denize atmak için harika bir plaj!
Ülkenin en lezzetli pidelerinden biri olduğunu söyleyeyim. Giresun'un espiye ilçesine ait bu çok özel pide, ölmeden önce mutlaka tadılacaklar listesinize muhakkak girmeli. Giresunlular zaten bilir.
Bunu yazmaya ve hatta konuşmaya bile gerek var mı bilinmez çünkü zaten dünyanın dilindeki bir fındıktır ama yine de es geçmeyelim. Kahvaltıda ekmeğe sürdüğümüz o çok meşhur çikolatalı kremalarda da genelde bu fındık kullanılır.
2006 yılında Karadeniz Teknik Üniversitesi'nden ayrılarak bağımsızlığını ilan etmiş Giresun Üniversitesi, yeşillikler içinde bir yer. Giresun Kalesi'nin eteğindeki eski vilayet binasında bulunan üniversite Giresun'un gelişimi için çok önemli bir rol model.