BURSA (İHA) - Türkiye'nin en önemli tabii güzelliklerinden Uludağ'da, bitki çeşitliliğinin korunması ve arttırılması için 2002 yılında başlatılan, "Uludağ'ın Bitki Çeşitliliğinin Korunması" projesi tamamlandı. Proje çerçevesinde dağdaki bitki türlerinin envanteri çıkarılarak, bunların korunması ve yaygınlaştırılması için yapılan çalışmalar olumlu sonuç verdi. Ayrıca, doğa yürüyüşlerinin endomik bitkilere zarar vermeden yapılabilmesi için güzergahlar belirlendi.
Kış turizmi, bilinçsiz ziyaretçi baskısı, kontrolsüz otlatma gibi sebeplerle biyolojik çeşitliliği büyük tehdit altında olan Uludağ'ın korunması maksadıyla Yerel Gündem 21, Uludağ Üniversitesi Biyoloji Bölümü ve Orman Mühendisleri Odası işbirliğiyle yürütülen, "Uludağ'ın Bitki Çeşitliliğinin Korunması" projesi değerlendirme toplantısı Yerel Gündem21 Evi'nde yapıldı. Genel Sekreter Tahsin Bulut, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP), Küresel Çevre Fonu (GEF), Küçük Ölçekli Projeler Programı (SGP) tarafından desteklenen projede, bölgedeki hassas ve sıcak noktaların tespit edildiğini, milli park içerisinde gerekli düzenlemelerin yapıldığını, insan etkisiyle bozulmuş kayak pistlerinden birinde örnek ekolojik restorasyon çalışması gerçekleştirildiğini ve alanın tekrar bitkilendirilmesini sağladıklarını açıkladı. Uludağ Üniversitesi Biyoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Gönül Kaynak, yapılan tespit çalışmalarında Uludağ'ın bitki çeşitliliği açısından dünyada büyük bir kaynak olduğunu kaydederek, dünyada sadece Uludağ'da yetişen 30 bitki türü olduğunu belirtti. Kaynak, sadece Türkiye'de yetişen 78 türün, Uludağ'da da yaygınlaştırılmasının sağlandığını belirtti.
Dünyada soyu tehlikede olan bazı bitkilerin Uludağ'da hayat kazandığını dile getiren Kaynak, soyu tükenme tehlikesi altında olan Avrupa'da 54 çeşit, dünyanın diğer kesimlerinde ise 3 tür bitkinin Uludağ'da yaşamakta olduğunu belirtti. Uludağ'da genel olarak binden fazla bitki türünün olduğuna dikkat çeken Kaynak, çalışmalarda 600 adet bitki türünün teşhisinin yapıldığını, bu türlerden 78 adetinin Türkiye, 30 adetinin ise Uludağ endemiği (nadir bitki türü) olduğu tespit ettiklerini aktardı. Uludağ'da bazı nadir türlerin çoğaltılması çalışmalarının da olumlu netice verdiğinin altını çizen Kaynak, tıp sektöründe ilaç üretiminde kullanılan Şakayık bitkisinin bunlardan biri olduğunu açıkladı. İnsanların geçmediği sarp kesimlerde bolca bulunan şakayık bitkisini dağın her yerine yaymayı hedeflediklerini kaydetti. Uludağ'ın "Öncelikli Koruma Alanları" içine alındığını da hatırlatan Kaynak, tüm vatandaşlara bu hazineye sahip çıkması uyarısında bulundu.
Orman Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı İmdat Demi ise Uludağ'daki doğal hayatı tehdit eden önemli problemlerden birinin doğa yürüyüşü denilen trekking olduğunu belirterek, bu sportif faaliyeti yeni yaptıkları düzenleme ile kontrol altına almayı planladıklarını söyledi. Demi, Uludağ'da her yörenin gezilebileceği 9 ayrı trekking güzergahı belirlediklerini belirterek bunu Milli Park'ın girişine asacakları haritada tanıtacaklarını anlattı. Ayrıca, trekking yürüyüşlerinin bilgili rehberler eşliğinde yapılmasının da önemine temas eden Demi, trekking yürüyüşleri için rehber yetiştirme çalışmalarının sürdüğünü hatırlattı.
Bu arada, projenin en önemli ayaklarından biri olan halkın bilinçlendirilmesine yönelik hazırlanan "Karlı Dağın Gizemi" isimli, Uludağ'ın tanıtım CD'sinin ise geniş bir kesime dağıtılacağı öğrenildi.