KADIN

Sadece yüzde 10 yaşam şansları vardı!

Onlar minik kahramanlar...

Sadece yüzde 10 yaşam şansları vardı!

Anne karnında tamamlanması gereken bir büyüme programı var. Bu süreci tamamlamadan doğan prematüre bebeklerin tıbbı bakım dönemi çok zorlu. Aileleri bebekler normale dönene kadar korku ve endişe dolu bir süreç geçiriyor. Pendik Bölge Hastanesi uzmanlarından Uzm. Dr. Dilek Erdönmez, tıbbi gelişmelerin bebeklerin hayata kalma şansını artırdığını söyledi. Premütere doğanların bir yaşına kadar yaşam şansının düşük olduğunu, hayatta kalanların da solunum sorunları sarılık, gelişimsel gecikmeler, görme kaybı gibi bir çok problemle karşı karşıya olduğunu belirtti. Bu zorlu süreçte bebeklerin yoğun bakım ünitesinde geçen dönemlerinin çok önemli olduğuna ve yaşam şansının bu süreçte yükseldiğine dikkat çekti.

Palyaçolarla eğlendiler
Riskli dönemi geçirdikten sonra normal büyüme evresine gelen çocuklar, ailelerinin bir kahramanı olarak yaşamını sürdürüyor. Çünkü tıp, onların sadece yüzde 10 yaşam şansı bulunduğunu söylüyor. Pendik Bölge Hastanesi'nde, "Prematüre Bebekler Buluşması"nda hayata erken gelen minik kahramanların aileleri çocuklarıyla bir araya geldi ve "yaşama merhaba" pastası kesildi. Evdeki yaşam dönemlerinde annelerinin büyük mücadele azmiyle büyüyen, gelişimlerini tamamlayan minikler, palyaço ablalarla neşeli anlar geçirdi.

Prematüre bebeğin odası
Tıbbi komplikasyon tehlikesi daha yüksek olan minikler, genellikle yoğun bakımda hatta haftalar, aylar geçirmek zorundalar. Akciğerleri tam olarak gelişmemiş olduğundan, enfeksiyonlara daha duyarlı ve solunum problemlerinden muzdariple. Premütüre bebek potansiyel risk taşıdığından, evde de uzun süre özel tıbbi bakım gerektiren bir süreç yaşıyorlar. Eve geldikten sonra odaları özel olarak, uzman kontrolünde düzenlenmeli. Oda sıcaklığı termometre ile takip edilmeli, vücut ısısı devamlı izlenmeli, ona göre giydirilmeli

Ziyaretçi yasağı
Yenidoğan yoğun bakım ünitelerinde, uzmanların belirlediği sürede tedavi gördükten sonra evlerine gitme sürecini de yine uzman doktor yönetiyor. Yoğun bakımın hareketli, sesli, ışıklı ortamına alışkın olduklarından bir süre evlerini yadırgayabiliyor, huzursuz olabiliyorlar. Aileleri bu konuda bilinçlendirme amaçlı özel toplantılar düzenleyen Uzm. Dr. Dilek Erdönmez, "Bu bebekler enfeksiyonlara çok yatkın. Onun için odasına ziyaretçi kabul edilmemeli. Özellikle kış aylarında kalabalık ve sigara içilen ortamlarda asla bulunmamalı" dedi ve ekledi: "Kaldıkları oda sıcak olmalı. Giysileri de yaşadıkları oda ısısına uygunluk taşımalı. Bebeklerde ateş, beslenme azlığı, aktivitesinde azalma, çok sık dışkılama gibi normalden farklı bir durum gözlendiğinde hemen doktora başvurulmalı."

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler